Som deg og meg – kan hunden din få heteslag og dø.  Er det varmt og hunden begynne å sikle, rave rundt og vise tegn på uro og har svelgeprobleme,  skal du være ekstra obs!

Sommervarmen har hittil ikke vært spesielt plagsom for hverken tobeinte eller firbeinte, men det betyr ikke at sommeren ikke kommer.  Den er forhåpentligvis bare satt litt på vent.  Og i påvente av 30 grader i luften og 20 i sjøen,  bør du som har kjæledyr lese deg opp på hvordan dyrene har det når  du fryder deg over solrike og heite dager.

Hunder svetter ikke på samme måte som deg og meg når det blir varmt og den kan ikke åpne kjøkkenkrana med potene om den trenger vann og er alene.

Den digitale veterinærtjenesten FirstVet har allerede fått flere henvendelser fra urolige hundeeiere som mistenker at hunden kan ha blitt overopphetet og oppfordrer hundeiere til å skaffe seg kunnskap om problemer som fort kan oppstå i varmen.

– Det aller viktigste du kan gjøre er å være bevisst og forebygge problemene,  sier veterinær Line Skatvold i en pressemelding fra FirstVet.

• Aldri la hunden bli igjen i bilen om sommeren selv om bilden står i skyggen og vinduene er åpne.   Skyggen flytter på deg.  Det gjør ikke bilen.   Men, må du absolutt et kort ærend  og du må ha hunden med,  finn skygge og ikke minst sett en skål tilgjengelig med vann.    Ærendet bør i høyden vare et kvarter.
    • Ikke ta med deg hunden på stranden i varmen !  Det er å gjøre din firbeinte venn en bjørnetjeneste om du tror at den vil like å bli med familien på stranden i solsteiken.    Hvor skal den finne skygge ?  Halvveis under din parasoll ?  Nei,  la den bli hjemme –  med mye vann tilgjengelig!
    • Lufteturene er viktige, men er det «sommersteke-temperatur», bør du legge turen til tidlige om morgenen eller utpå kvelden når det er blitt litt kjøligere.  Korte tisseturer er greit. ‘

Dersom – hvisomatte

Hvert år får dyreklinikker rundt om i landet inn kjæledyr som har kollapset i varmen, og som må bæres inn på dyreklinikken for behandling. Noen kommer seg når de blir avkjølt  ved at de spyles med temperert vann,  men mange hunder så dehydrert at de må ha  intravenøs væske.

Skulle uhellet være ute – at du mistenker at vovsen kan ha fått heteslag,  må du reagere kjapt.  Kontakt veterinær omgående.  Underveis kan du gjøre følgende :

• Kjøle ned hunden med vått håndkle og tilby vann å drikke.
  • Ring alltid veterinæren på forhånd for å bekrefte at du er på vei. Du vil da få råd om hva du skal gjøre på vei dit.
  • Ved mildere former for heteslag kan du noen ganger selv behandle for å få ned kroppstemperaturen innen veterinæren oppsøkes.
  • Ta alltid kontakt med veterinær for å finne ut om hunden har et lettere heteslag. * Flytt hunden til et svalere sted og start nedkjølingen.
  • Tilby kaldt vann og hold hunden i ro.
  • Dusj hunden i lunkent vann. Et alternativ er å bruke våte håndklær som omslag. Bytt  håndklærne ofte og legg dem  slik at de dekker  lysken, armhuler, poter og hode.
  • Hunden må ikke kjøles ned for fort.  Temperatursenking må skje litt etter litt.
  • Kontroller kroppstemperaturen hvert femte minutt.
  • Fortsett nedkjølingen til kroppstemperaturen har nådd omtrent 39,5 grader. Hunden må ikke kjøles ned mer enn dette, for da risikerer du at hunden får for lav kroppstemperatur ettersom kroppen fortsetter å kjøles selv etter at behandlingen avsluttes.

Selv med lettere former for heteslag må veterinære kontaktes, uavhengig av hvordan det virker som hunden har det.

Aldri gi hunden febernedsettende ved heteslag. Heteslag er ikke det samme som feber, og slike medisiner kan i verste fall gjøre situasjonen enda verre.

(kilde:  FirstVet)

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.