De aller fleste av oss skal kose seg med store mengder god mat i juleferien, men det bør ikke Fido. Pass på at kjæledyra ikke får i seg det samme som deg.

Les her hva du skal være ekstra obs på!

Romjula er høysesong for mange veterinærer og smådyrsklinikker.  I beste mening gir vi kjæledyra våre noe ekstra godt som de kanskje aldri har spist før eller at de får altfor mye av noe de kjenner og som de ikke har godt av.  Spesielt om det inneholder mye fett og salt.  Med andre ord;  ikke la Fido få ribbemiddag han også!  Pinnekjøttrester skal du også være forsiktig med.

Veterinær Merete Lysaker (FOTO: Privat)

– Mange hunder tåler dårlig mat de ikke er vant med. Feit og salt julemat kan gi oppkast og diare` og det er ingen hyggelig opplevelse hverken for hunden eller resten av selskapet. Tenk deg om to ganger før du gir noe i beste mening, advarer veterinær, Merete Lysaker, hos Evidensia Åssiden Dyreklinikk i Drammen.

I likhet med deg og meg; Fido liker å forsyne seg av bordets gleder, men han har ikke snøring på hva som er bra for ham, mindre bra eller i verste fall dødelig.

-Kjapp på labben som hunder gjerne er, kan et ubevoktet øyeblikk være nok til å utløse en katastrofe. Lar du konfektesken stå på bordet og går i dusjen, så ikke forvent at hunden er «snill gutt».  Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning. Kakaobønner inneholder Teobromin som er giftig for hunder. Alle produkter som inneholder kakaobønner kan derfor potensielt forårsake forgiftning. 140 gram usøtet mørk sjokolade kan ta livet av en hund på 25 kg.

– Forbuden frukt, er like fristende for en firbeinte som for tobeinte, sier veterinæren til TV-helse og sikter da til druer – av alle ting.  Hvor mange tenker på at to-tre druer kan være dødelig for bikkja?

-Vet du at hunden har fått i seg to-tre druer, skal du omgående kontakte dyrlege. Det samme om den har fått i seg flere rosiner. Druer og rosiner kan gi nyresvikt. Macadamianøtter kan gi oppkast, diare og skjelvninger hos hund. «Smågodt» kan gi betennelse i bukspyttkjertelen og kan inneholde kunstige søtningsmidler som er farlige for hunden opplyser veterinæren. Xylitol er et søtningsstoff som brukes i blant annet tyggegummi. Xylitol kan medføre lavt blodsukker som kan lede til kramper og i verste fall koma og død.

Ikke bein!

Merete Lysaker advarer også mot å gi hunden bein, både bein fra ribba eller større bein fra større dyr som ligger på matfatet.

-Selv om ulver og andre ville dyr gnager bein og knokler så det koster etter, ser vi som veterinærer dessverre ofte at hunder får problemer. Bein kan splintres opp og sette seg fast i munnen, mellom tennene, i mage og tarm eller på tvers i endetarmen på vei ut. Bein kan også gi forstoppelse. I alvorlige tilfeller kan operasjon bli nødvendig.

Pass på julebaksten

Som med godsaker på stuebordet, skal du heller ikke la bikkja være alene med bakebollen. Ikke undervurder Fido.  Selv «rå boller»  som står til heving, kan gå galt om det havner i magen på en glupsk hund. En  «rå bolle» kan når den kommer ned i magen begynne å gjære og gi alvorlige alkoholforgiftning. Så, ser du at en bolle på brettet mangler, kontakt veterinær raskt.

Julepynt

…er ekstra morsomt for katter og valper. Det er stor stas å leke med julepynt og gavebånd, men stas er det ikke for lommeboken din om du må kjøre kjæledyret til klinikken for å få operert ut gavebånd, papir eller deler av «spiselige gaver»  som den har luktet seg fram til under treet.

Matrester

Ikke gi hunden din matrester fra julemiddagen, det kan den bli veldig syk av.  Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder. I beste fall må du takle en ubehagelig hundediaré, mens hunden din har det veldig vondt.

-En liten smakebit av kalkunen eller en bit medisterkake skader ikke. Men store mengder fet mat som ribbe og julepølse kan gi akutt betennelse i bukspyttkjertelen, noe som leder til magesmerter og oppkast. I alvorlige tilfeller kan hunden utvikle sjokk og dø.

Løk eller mat som inneholder løk er også farlig for hunder og katter. Løk ødelegger de røde blodcellene og kan lede til alvorlig blodmangel.

Brannskader

Hver jul brannskades hunder og katter. Vær forsiktig med levende lys og åpne peiser.  Ikke glem ledninger som ofte ligger på kryss og tvers i stua i høytiden. En hund eller katt som gnager over en strømførende ledning, trenger neppe en nøye beskrivelse.

Julegave til Fido

I aller beste mening og med de edleste hensikter…, ikke pakk inn en spisegave under treet som kjæledyret ikke har erfaring med.   Ikke alle hunder tåler griseører, hundegodterier osv. Farlig er det vel neppe, men du vil vel unngå diare`, oppkast og forstoppelse?   Pakk inn en boks med våtfôr eller en leke, sier veterinæren og foreslår en gave som hunden garantert vil elske: noen ekstra lange turer i romjula der den kan få base i snøen!

Førstehjelp

Det reklameres med at alle som har dyr, bør ha kullprodukter hjemme i i tilfelle magetrøbbel.

-Det er vel og bra, men det er uansett sikrest å kontakte en veterinær før du begynner å behandle selv. Aktivt kull er nødvendigvis ikke den behandlingen som din hund trenger der og da.  Å ringe veterinæren er gratis.   Gjør heller det en gang for mye framfor å risikere at julegratialet på jobben  går med til å dekke en langt dyrere affære om ikke dyret får kvalifisert hjelp tidsnok,  sier veterinær Merete Lysaker og ønsker alle dyreeiere en god & trygg jul.

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.