Tenk deg om to ganger før du tar med deg hunden ut av Skandinavia på ferie eller adopterer en gatehund.  Den kan nemlig ta med seg husflått hjem – et mareritt du vil være foruten!

I de senere årene, er stadig nye tilfeller av husflått på påvist i Norge.   I motsetning til skogsflåtten, er husflåtten «hjemmekjær» og trives i 20-35 grader.  Den formerer seg raskere enn skogsflåtten og er bærer av flere alvorlige smittestoffer som kan overføres til hund, katt og mennesker.

Med brun hundeflått den følger faren for 10-15 ulike infeksjoner, blant annet malarialiknende babesia canis.

 

Formerer seg raskt

-Dette er ikke en flåttart vi vil ha i Norge, men vi oppdager nye tilfeller hvert år, sier parasittolog Inger Sofie Hamnes hos Veterinærinstituttet til NRK.

Husflåtten trives godt innendørs og formerer seg raskt, I løpet av et år, kan flåtten produsere fire generasjoner! Finner du en husflått i hus, har den garantert «venner» og du må gå til aksjon.

 

Sjekk nøye!

Ikke alle er like flinke til å sjekke hunden for flått og ikke så mange av oss ser forskjellen på skogsflått eller husflått heller.  Regelen er;  fjern alle flått du ser – og det utendørs.   For har du først fått flåtten i hus er den nesten umulig å bli kvitt fordi den gjemmer seg i møbler, bak bilder og andre typiske gjemmesteder for ekle kryp.  Finner du en husflått, ring et skadedyrfirma! I 2016 fikk Folkehelseinstituttet  (FHI) tilsendt en husflått som var funnet i et bolighus i Bodø. Beboerne hadde en hund som hadde vært i Indonesia.

 

Vaksiner hunden!

Du trenger ikke reise lenger enn til Sverige for å  –  om du er riktig uheldig  –  treffe på en husflått.  Av den grunn bør du behandle hunden og katten med et egnet flåttmiddel før du tar den med på ferie. Denne type behandling forebygger også mot andre ektoparasitter som lopper og lus.  Har du ikke gjort det, bør dine firbente venner behandles minst et par dager før den skal hjem igjen – alternativt det første du gjør når du kommer hjem.

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.