Tekst: Berit Kvifte

Overlege Mads Gilbert (foto: wikipedia)
  • I går ble det oppdaget mellom syv og åtte nye bekreftede Coronasmittede per time i Norge, uttalte overlege Mads Gilbert ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Norske myndigheters smittevernstiltak er i mindretall og dessuten satt i verk for seint sier overlegen.
  • 489 nordmenn var sent i går kveld registrert smittet.
  • WHO har nå erkjent at verden befinner seg i en pandemi.  Smitte er registrert i 140 land.

Hysteri og panikk hjelper ingen, men burde ikke helsemyndighetene trukket opp nisselua for tre uker siden da viruset festet grep i Østerrike og like etter Italia? Ikke desto mindre fordi smitte ble funnet hos nordmenn som hadde oppholdt seg i Nord-Italia og som viruset med seg hjem fra ferien.

Nå er er det ikke lenger gitt at koronaviruset er mulig å adressere til en kilde hos de som  er eller blir smittet. Viruset har begynt å leve sitt eget liv.  Det trenger ikke komme fra land i Europa.  Du kan bli smittet på toget mellom Oslo og Drammen.

Det er registrert over 400 smittede i Norge. I løpet av et døgn ble 85 personer smittet.  Men, det var i går.

LES OGSÅ: Beskyttelse mot Koronavirus? – et vitamin kan hjelpe deg

Ikke vent å se!

Et innlegg på facebook ble delt 666 ganger i går.  Bak innlegget står Hilde Astrid Straume som er bosatt i Milano og opplever virusspredningen på nært hold.  Straume som er sykepleier, har liten forståelse for «vent å se»-holdningen i Norge.

– Den 23/2 hadde vi 89 som var smitta av viruset. Nå 14 dager senere har vi 7375 og vi har mista 366 av våre kjære.  Vi begynte tidlig å forberede oss på denne epidemien, men allikevel ble dette mye alvorligere og vanskeligere enn vi trodde. Myndighetene, helsevesenet og militære var tidlig ute med retningslinjer og tiltak for å begrense spredningen av viruset. Drastiske tiltak med karantene, stenging av universitetet, sportslige og kulturelle aktiviteter. Jeg er utrolig stolt over å bo i et land som tar ansvar, skriver Straume som avslutter innlegget sitt med en tydelig advarsel;

– Dette er mye mer alvorlig en dere tror. Ikke reis, ikke gå på konsert, ikke gå på kino og sportslige arrangement !!! Hold dere hjemme og spre minst mulig mens dere kan. Når legene sier at vi må, som i krigen, ta et valg om hvem vi skal redde. Da er det alvorlig, skriver hun.

Skrev Hilde Marie Straume det veldig mange har tenkt i noen uker, men ikke har lyst til å si høyt i frykt av å bli oppfattet som hysteriske?

Faktum er at i går kveld opplyste italienske myndigheter at det er registrert 2.313 nye virustilfeller. Det er den største stigningen på én dag siden utbruddet startet. Totalt er 12.462 personer bekreftet smittet.  Antallet døde er 827. Det er 196 flere enn dagen før.

For å begrense smitte har Italia innført vidtrekkende, landsomfattende karantenetiltak mot tidligere kun de sterkest virusrammede regionene i nord.

Vurderer røde soner

Nyhetsoppdateringene rundt koronaviruset eksploderte i går kveld.  Like før klokken 19.30 onsdag kveld ble det meldt at minst 570 personer er bekreftet smittet i Norge. Det forventes flere innleggelser og flere som vil trenge intensiv behandling. FHI er forberedt på at det vil komme flere dødsfall knyttet til viruset i Norge. Planlagte operasjoner kan bli utsatt på grunn av at all kapasitet vil gå til alvorlig syke Korona-pasienter.

«– De nærmeste dagene vil vi se at vi vil innføre nye type tiltak»

Helsedirektør Bjørn Guldvog.

For svakt!

Professor og overlege Dag Jacobsen (foto: OUS sine nettsider)

Leder for medisinsk intensivavdeling på Ullevål, professor og overlege, Dag Jacobsen, mener tiltakene fra norske helsemyndigheter er for svake og henviser til at arrangementer skal begrenses til et deltakerantall på 500.

– Legeforeningens anbefaling er maksimalt 50 deltakere. Dessuten må busser og trikker begrenses og gå halvfulle. Norge bør innføre obligatorisk hjemmekontor for alle som kan. Jeg tror ikke folk innser alvoret i hva vi står overfor, sier Jacobsen til NRK.

Med folk mener kanskje overlege Jacobsen våre helsemyndigheter?  

«Middels pandemiscenario»

Helseminister Bent Høie sa tirsdag at norske sykehus må planlegge for et «middels pandemiscenario», der 22.000 personer er innlagt på sykehus. Hvordan har helseministeren kommet fram til det regnestykket?  De som fortsatt jobber i felten, har et helt annet syn, mest sannsynlig også langt mer realistisk.

– Nylig advarte italienske leger oss, at Norge må våkne opp!  Vi må gjøre de tøffe tiltakene nå, ellers er det ikke en intensivseng ledig om folk får hjerteinfarkt eller slår hodet i asfalten, sier professor Jacobsen. Han er alvorlig bekymret for kapasiteten på norske intensivavdelinger. Norge står overfor et overveiende sannsynlig kapasitetsproblem.

– Jeg er vanligvis en ubekymret og løsningsorientert fagperson, men dette får vi ikke til med de eksisterende tiltakene, advarer overlegen.

Typisk er det at økonomene i helseforetakene sitter med kalkulatorene og fagfolkene med kunnskapen og realitetene. Økonomene burde snart forstå at koronaviruset er fullstendig umulig å sannsynlighetsberegne. Det blir mer uforutsigbart fra dag til dag – om ikke fra time til time.

Det var kanskje dumt å bygge ned lokalsykehusene?

Full beredskap

Da et Norwegian-fly fra Salzburg med 180 passasjerer ombord landet på Flesland i går kveld ble de mottatt av helsepersonell. To leger, en sykepleier og en akutthjelper fra Bergen kommune registrerte og sjekket passasjerene. De som var friske ble sendt videre og de med symptomer skal følges av helsetjenesten. Alle om bord ble satt i 14 dagers karantene.

På Torp flyplass ble alle flypassasjerene fra Italia mottatt som om det er coronasmitte om bord.

– Vi har satt av en egen isolert parkeringsplass til flyet. Personell vil motta passasjerene i beskyttelsesdrakter i et eget område i terminalen, sier markedssjef på Torp, Tine Kleive-Mathisen til NRK etter at det satt full beredskap på flyplassen.

Hvor mange titusener flypassasjerer har landet rundt om i Norge etter at smittefrekvensen rundt om i Europa ble kjent ?

Smitte overalt

I praksis kan du bli smittet overalt.

– Det skjer koronasmitte i Oslo på kjøpesenter og på busser nå. Da må man ta grep, sier  professor Dag Jacobsen til NRK .  Han mener at smitten i Oslo allerede er «ute av kontroll».

– Jeg tror myndighetene er forsiktige fordi de fikk kritikk under svineinfluensaen, men den forsiktigheten har vi ikke råd til nå, sier han til kanalen.

Gå i lockdown!

Lege Gunnar Hasle i Reiseklinikken mener at Norge nå må stenge hele samfunnet før det blir en katastrofe.

– Vi må ikke vente til vi kommer dit Italia er, med så mange døde og smittede, før vi treffer de tiltakene. Det gjelder å stenge ned Norge slik som Kina og Italia har gjort. Vi bør gå i lockdown. Jeg tror ikke vi har noe annet valg, sier Hasle, og legger til:  – Eller, vi har det, men det vil resultere i en katastrofe, sier han til Dagbladet.

Østerrike og Danmark stenger skolene

De aller fleste skolene i Østerrike stenges fra og med neste uke. Både barne- og ungdomsskoler og videregående skoler vil nærmest være stengt fram til påskeferien begynner 4. april. Lærerne vil i stedet tilby elever og studenter nettbasert undervisning, opplyst den østerrikske regjeringen onsdag.

Det samme gjør Danmark – i tillegg til landets barnehager.  Det opplyste statsminister Mette Fredriksen på en pressekonferanse i får kveld.

Italia stenger butikkene

Regjeringen i Italia stenger alle butikker med unntak av matbutikker og apoteker, opplyser landets statsminister Giuseppe Conte onsdag kveld. Mer enn 12.000 personer er nå smittet i landet, mens 827 personer har dødd som følge av smitte.

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.