På 70-tallet ble fett byttet ut med sukker

 ‒ Cellene våre er avhengig av fett for å fungere, sier ernæringsterapeut Jens Veiersted. Noen vitaminer er også fettløselige og trenger fett til å taes opp, samt noen mineraler trenger fett for å transporteres. Siden 70-tallet har flere kostholdsråd, også fra myndighetene, hatt fokus på å minske fettinntaket i kostholdet. Men er den noe vitenskapelig hold i dette?

 

Mye tyder på at kostholdsråd som kom i USA på 70-tallet baserer seg på en senatskomité under ledelse av senator George Stanley McGovern i South Dakota. ‒ Kostholdsråd til folk flest er en forholdsvis ny sak, påpeker Veiersted. Det som videre skjedde i USA er at kostholdråd endret seg, på bakgrunn av at man trodde at fett og kelesterol var den fremste årsaken til hjerte- og karsykdommer, kreft og en rekke andre sykdommer. ‒ Uten å ha vitenskapelig belegg for dette, anbefalte en fremstående gjeng med politikere, under ledelsen av senator McGovern at befolkningen skulle spise mindre fett, og dette åpnet døren opp for sukkerindustrien, sier dosent Ralf Sundberg.

Sundberg  har brukt mye tid i USA på sin forskning på levertransplantasjoner. Når man fjernet fettet fra maten, og dermed smaken av produktet, måtte man tilsette mer sukker for at produktet skulle smake like godt som originalen med fett. Sundberg har selv merket den medisinske forskjellen i gjennomsnitts amerikaneren med den eksplosive økningen i livsstilssykdommer i senere tid, enn da han besøkte USA på 80-tallet. Han mener dette er på mye på grunn av det høye sukkerinntaket og raske karbohydrater.

‒ Interessant nok har Nordic Nutrional Recommendations øket rammen for inntaket av fett, sier Veiersted, som nå gir i anbefalingene sine for ett normalt  inntak av energi via fett på 25-40%.  ‒ Straks du øker fettmengden, vil mange av de som går rundt og er sultne hele tiden på et såkalt “Sundt” kosthold, bli mer mett ved å spise mer fett, avslutter Veiersted.

 

LES OGSÅ: Høyt kolesterol er IKKE farlig.

 

Sukker er idag en av de største, hvis ikke den eneste, årsaken til mange livstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer, i motsetning til det vitenskapelige grunnlaget politikerne i USA la i sine anbefalinger til befolkningen om fett. Ifølge Veiersted ble avgjørelser vedrørende kostholdet gjort uten vitenskapelig belegg. Dette ble belyst av svenske forskere for noen år siden. I denne gruppen forskere finner vi blant annet Ralf Sundberg.

 

LES OGSÅ: Regelverket for vitaminer og mineraler – en uoversiktlig jungel?

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

1 KOMMENTAR

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.