‒ Cellene våre er avhengig av fett for å fungere, sier ernæringsterapeut Jens Veiersted. Noen vitaminer er også fettløselige og trenger fett til å taes opp i kroppen, samt noen mineraler trenger fett for å transporteres. Siden 70-tallet har flere kostholdsråd, også fra myndighetene, hatt fokus på å minske fettinntaket i kostholdet. Men er den noe vitenskapelig hold i dette?

LES OGSÅ: Høyt kolesterol er IKKE farlig.

Mye tyder på at kostholdsråd fra USA på 70-tallet baserer seg på en senatskomité under ledelse av senator George Stanley McGovern i South Dakota. ‒ Kostholdsråd til folk flest er en forholdsvis ny sak, påpeker Veiersted. Det som skjedde videre i USA var at kostholdsrådene endret seg på bakgrunn av at man trodde at fett og kolesterol var den fremste årsaken til hjerte- og karsykdommer, kreft og en rekke andre sykdommer. ‒ Uten å ha vitenskapelig belegg for dette, anbefalte en fremstående gruppe med politikere under ledelsen av senator McGovern, at befolkningen skulle spise mindre fett. Dette åpnet døren for sukkerindustrien, sier dosent Ralf Sundberg.

Sundberg har brukt mye tid på forskning på levertransplantasjoner i USA. Når man fjernet fettet fra maten, og dermed smaken av produktet, måtte man tilsette mer sukker for at produktet skulle smake like godt som originalen med fett. Sundberg har selv merket den medisinske forskjellen fra 80-tallet hos gjennomsnittsamerikaneren med den eksplosive økningen i livsstilssykdommer i senere tid. Han mener dette er mye på grunn av inntaket av mye sukker og raske karbohydrater.

LES OGSÅ: Regelverket for vitaminer og mineraler – en uoversiktlig jungel?

‒ Interessant nok har Nordic Nutrional Recommendations økt rammen for inntaket av fett, sier Veiersted, som anbefaler et normalt inntak av energi via fett på 25-40%.  ‒ Straks du øker fettmengden, vil mange av de som går rundt og er sultne hele tiden på et såkalt «sunt» kosthold, bli mer og lenger mett ved å spise mer fett, avslutter Veiersted.

Sukker er idag en av de største, om ikke den eneste, årsaken til mange livstilssykdommer som hjerte- og karsykdommer. En motsetning til det vitenskapelige grunnlaget politikerne i USA la vekt på for sine anbefalinger til befolkningen om fett. Ifølge Veiersted ble avgjørelser vedrørende kostholdet gjort uten vitenskapelig belegg. Dette ble belyst av svenske forskere for noen år siden. I denne gruppen forskere finner vi blant andre Ralf Sundberg.

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

1 KOMMENTAR

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.