Når vi hører ordet oregano, går tankene våre gjerne til duften av nystekt pizza. Men det at den liflige, varme krydderlukten forbindes med en fremmed og eksotisk matrett, er egentlig noe nytt, kanskje egentlig helt feil. Origanum, eller bergmynte, som planten vanligvis kalles, har i alle år vokst vilt og villig på norske berg og fjellknauser. Vi har lang tradisjon for å bruke, tørre bergmynteblad som krydder i vanlig «husmannskost». Faktisk kommer planten som nummer to etter karve på listen over våre historisk mest brukte krydderurter. Særlig var den særpregete smaken populær i pølser og annen kjøttmat, så vel som i blodpudding og supper. Planten ble gjerne sanket etter slåtten i juli og hengt til tørk. Tørket bergmynte var en vanlig handelsvare før pizzaens inntog, på høstmarkedene, særlig i strøk der den var relativt sjelden. Fra Rana i Nordland der den er vanlig, ble den sendt med fraktebåter både nordover og sørover.

 

Tekst av Pål Hermansen & Geir Flatabø | Tilrettelagt av Birthe Storaker

 

 

I mat og drikke

Den gamle, folkelige bruken av bergmynte som krydder gikk i glemmeboka her i landet like etter siste århundreskifte. Det er først etter at all verdens fremmede matvaner har inntatt kjøkkenbenken vår, at vi igjen har fått øynene opp for de kulinariske verdiene ved dette krydderet. Ved siden av bruken på pizza, er oregano viktig i spaghetti-retter og ved grilling av kjøtt. Også i lapskaus, sopp- og fiskeretter kan oregano brukes. Før det ble vanlig å bruke humle ved ølbrygging, var bergmynte viktig for å gi ølet en frisk smak og fremme gjæringsprosessen, derav navnet «ølkung». Teuttrekk av bergmynte har dessuten lenge vært brukt som en velsmakende og sunn drikk, rik på antioksidanter.

 

Lege og trolldomsurt

Bergmynte er ikke bare krydder. Planten kan følges langt tilbake i historien som både lege- og trolldomsurt. Et gammelt gresk sagn er blitt gjengitt seinere i et utall varianter. Sannsynligvis dreide det seg opprinnelig om bergmyntens nære slektning merian eller kanskje gresk oregano, men flere steder er det blitt omskrevet til å gjelde bergmynte. Sagnet forteller at kjærlighetsgudinnen Afrodite en gang besøkte kong Cynara på Kypros. Kongen ville skjenke gudinnen sin fineste parfyme i sin fineste krukke, og ba sin sønn Amaracus om å bære fram den kostelige gaven. Amaracus ble imidlertid så overveldet av Afrodites skjønnhet at han snublet og slo i stykker krukken. Dette gikk så innpå ham at han falt om i svime. Kong Cynara ble rasende og ville stikke sverdet i sønnen. Da stilte Afrodite seg foran den unge mannen for å forsvare ham. Da kongen hadde roet seg, oppdaget de til sin overraskelse at sønnen var forvandlet til en velduftende plante. Afrodite tok oreganoen i sine hender, svevde opp til gudefjellet Olympen og plantet den der. Hun voktet vel over den, men besøkte aldri mer kongen.

Dette sagnet har kanskje gitt grobunn til den utbredte troen at oreganoen er «guddommelig» og kan brukes slik som andre sterklutende planter til vern mot både hekser og onde ånder. Ja, selv Satan skal måtte vike for den som har planten i sin varetekt. Særlig var den egnet til å beskytte kvinner i barselseng.

 

Te av oregano mot fordøyelsesproblemer

Allerede Nordens første utdannede lege, dansken Henrik Harpestreng, omtaler bergmynten i sine skrifter fra 1200-tallet. Han brukte for øvrig navnet konung på planten. Varianter av denne betegnelsen, som kung, bergkung, kongsgress m.m. er den dag i dag de mest brukt navnene på folkemunne. Opprinnelsen til navnet er rett og slett at planten var stor og flott og vokste på fjellknauser.

På Harpestrengs tid ble bergmynten ofte knust og blandet med honning mot hoste og gulsott. Teuttrekk skulle være virksomt mot halsbyll, og saft presset av planten ble anbefalt mot spolorm og for å skjerpe synet og bedre hørselen. Den engelske urtelegen Nicholas Culpeper anbefaler te av oregano ved fordøyelsesproblemer, appetittløshet og hoste, og for å rense kroppen for avfallsstoffer med urin og galle. Han mener også at planten virker drivende på menstruasjonen og kan brukes mot slangebitt.

 

Ved siden av bruken på pizza, er oregano viktig i spaghetti-retter og ved grilling av kjøtt. (FOTO: AdobeStock)

 

Drepende virkning på gjærsopp og parasitter

Eteriske oljer er ansvarlige for den kraftige, aromatiske duften. Det dominerende stoffet er thymol, som ellers har navnet sitt og kjennes best fra timian. Thymol er både desinfiserende og krampeløsende, og virker svært godt ved kraftige hosteanfall (f.eks. kikhoste). Stoffet har også en drepende virkning på gjærsopp og parasitter av flere slag som innvollsorm.  Til slik bruk er det tilgjengelig kommersielt fra internett Origanum oil / oreganol, som ren essensiell olje eller i kapsler. Siden bergmynten inneholder mye mindre thymol enn timianplanten, har den måttet finne seg i å bli stilt i skyggen av denne ved moderne medisinsk bruk. Den kan imidlertid delvis erstatte timian i hostemiksturer. Den krampeløsende effekten forsterkes ved tilsetting av små mengder av den insektetende planten soldogg. Te av bergmynte virker ellers stimulerende på fordøyelsen og kan brukes til gurglevann ved betennelser og sår i munn og hals. Ved siden av den desinfiserende effekten til thymolen. vil også garvestoffene i planten være med på å dempe bakterieinfeksjoner.

 

Kraftig antioksidant

Bergmynte / Kung er og kjent for å ha sterkt antioksidativ kapasitet, som blir forsterket ved utvinning av essensiell olje, kommersielt også utnytta til å hemme lipidperoksidasjon (harskning). Den blir omtalt som tryggere enn syntetiske antioksidanter.  Sannsynligvis er dette en positiv egenskap også i kroppen dersom du spiser krydderet eventuelt bruker oljen som smakstilsetting eller medisin.

 

I samband med oppblomstring av salg og etterspørsel etter friske krydderurter i dagligvarehandelen, har kung funnet veien også dit.  Denne kommersielle varianten av kung har oftest hvite blomster, og er mindre i vekst og har gjerne sterkere aroma enn den ville.

Bergmynten brukes nok bare i liten grad medisinsk i dag. Enkelte anbefaler imidlertid å ha planten i badevannet for å stimulere blodsirkulasjonen i huden.

Planten hører med til dem som setter stor pris på varme og gode sommertemperaturer, derfor treffer du den først og fremst i de lune, østlige kysttraktene, særlig Oslofjordområdet. Men den trives også i indre, mer beskyttete fjordstrøk fra Vestlandet og helt nord til og med Ofoten. I tillegg våger bergmynten seg et stykke inn i det sentrale Østlandsområdet.

 

Bergmynte (Origanum vulgare) Leppeblomstfamilien. Flerårig. Inntil 60 cm høy. Bladene er brede og plassert etasjevis motsatte oppover langs stilken. (FOTO: AdobeStock)

 

 

Bergmynte (Origanum vulgare) Leppeblomstfamilien. Flerårig. Inntil 60 cm høy. Bladene er brede og plassert etasjevis motsatte oppover langs stilken. Blomstene er små og rødfiolette i duskformete blomsterstander. Blomstrer i juli – august. Fins på tørre, skrinne mineralrike bakker og fjellskrenter rundt Oslofjorden, litt innover i Østlandsområdet og i indre fjordstrøk fra Vestlandet og nordover til Ofoten. Origanum kommer av gresk oros = fjell/berg og ganos = pryd. Vulgare betyr vanlig.

 

Innholdsstoffer: Eteriske oljer, først og fremst thymol og carvacrol, samt garvestoffer.
 
Folkemedisin: Mot hoste og halsbyll, spolorm, fordøyelsesproblemer og som en generell stimulans ved appetittløshet og svekket syn og hørsel.
 
Naturmedisin: Lite brukt, men har noe hostedempende effekt og er dessuten desinfiserende og sårlegende ved betennelser i munn og hals. Noe effekt også mot innvollsorm.  Kan has i badevannet for å stimulere blodsirkulasjonen i huden.
 
Annen bruk: Planten er hovedsakelig kjent som en av våre tradisjonelt viktigste krydderurter. Den gikk etter hvert delvis i glemmeboken på slutten 1800-tallet, men har i dag fått en renessanse.

 

 

Kilder: Oregano Essential Oil as an Antimicrobial and Antioxidant Additive in Food ProductsAntioxidant activity of oregano essential oil (Origanum vulgare L.)

 

 

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.