Først publisert 9.juni 2017 – Oppdatert 26. juli 2018

Tannlege Pål Hermansen forteller oss hvordan man enkelt kan holde munnen ren med enkle ingredienser. Tannkrem kan man enkelt lage selv.

– Tannkrem er det mange unødvendig tilsetningsstoffer og man er opptatt av at alt skal være bakteridrepende, sier Hermansen. – Det kan være bra i akutte situasjoner for å få ned betennelser, men over lang tid svekkes den snille bakteriefloraen, fortsetter han. Det finnes andre enkle løsninger for tannkrem. Det er viktig å holde munnen ren og man kan like godt bruke naturlige midler.

 

Tannkrem og mikroplast

I følge Beat the Microbead er det fremdeles en rekke tannkremer som selges i Norge fra kjente merkevarer som inneholder mikroplast.

Mikroplastpartikler spises av plankton, som spises av større sjødyr. Slik hoper de seg opp i næringskjeden. Mikroplast kan være skadelig for livet i havet i seg selv, men de kan også gjøre at sjødyr tar opp større mengder miljøgifter som allerede fins i havet.

Land som USA og England har forbudt salg av alle produkter med mikroplast, men i Norge er det fremdeles lov med salg av disse produktene.

Et alternativ til tannkrem garantert uten mikroplast er å lage den selv.

 

Hvordan lager man tannkrem hjemme?

Først lager manen base.Her er kokosfett gunstig å bruke da det i seg selv har antibakterielle egenskaper. Deretter trenger man noe som kan brukes som slipemiddel. Det kan være for eksempel kritt, silikagel eller natron. ‒Silika, eller silisium, er bra for både hår og hud, sier Hermansen og mener at tannkremen også kan spises som kosttilskudd. For å få en frisk smak kan man tilsette mynte eller peppermynteolje som man får kjøpt i blant annet helsekostbutikker.

‒Det er godt dokumentert at å skylle munnen med pro-biotika kan gi veldig god munnhelse som hjelper både tannkjøtt og forebygger karies, avslutter Hermansen

 

Prøv selv! Tannkrem oppskrift

 

Under finner du noen helseeffekter ved bruk av kokosfett som fettkilde:

  • Øker metabolismen og kroppstemeperaturen
  • Inneholder laurinsyre som i forskning viser seg å ha bakteriedrepende effekt
  • 50% av fettsyrene i kokosolje er av typen MCT som blir brukt som hurtig energi og lagres i svært liten grad som fett på kroppen
  • Gir økt metthetsfølelse
  • Motvirker diabetes type 1 og 2
  • Motvirker alzheimer
  • Forbedrer hår og hudkvaliteten
  • Passer utmerket godt til steking da den tåler høy varme

 

Kilder:

http://www.beatthemicrobead.org/ProductTable.php?colour=2&country=NO&language=EN

https://www.framtiden.no/gronne-tips/fritid/slik-lager-du-kosmetikk-selv.html

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.