Forskning. Smerte forårsaker lidelse og fører til betydelige kostnader for samfunnet. Nesten hver femte person har vedvarende smerter og det er et stort behov for å finne nye smertestillende alternativer. Men smertefølsomhet er også nødvendig for å overleve og har en beskyttende funksjon. Det fører til refleksreaksjoner som hindrer vevskader, som når du trekker til deg hånden når du kommer borti en skarp gjenstand eller brenner deg på noe.

Forskere ved Karolinska Institutet i Sverige har nå oppdaget et nytt sanseorgan i huden som gjenkjenner farlig påvirkning fra omgivelsene. Den består av gliaceller, som har mange og lange utvekster, og som til sammen bygger opp et vevs-lignende organ under huden. Dette organet er følsomt for smertefulle mekaniske skader som stikk og slag.

Studien beskriver hvordan det nye smerte-sensitive organet ser ut, hvordan det er organisert sammen med smerte-sensitive nerver i huden og hvordan aktivering av organet fører til elektriske impulser i nervesystemet som fører til refleksreaksjoner og smerteopplevelse.

Cellene organet er bygget opp av er svært utsatt for mekanisk irritasjon, noe som forklarer hvordan de kan oppdage stikk og slag. I eksperimenter, har forskerne også slått av organet og så at muligheten for å føle mekaniske smerter ble redusert.

 «Vår studie viser at smertefølsomhet oppstår ikke bare i hudens nervefibre, men også fra cellene i dette nylig oppdagede smerte-følsomme organet. Funnet endrer oppfatningen av de underliggende cellulære mekanismene for kroppens følsomhet og kan ha betydning for forståelsen av kroniske smerter, sier Patrik Ernfors, professor ved Institutt for medisinsk biokjemi og biofysikk, Karolinska Instituttet, og hovedansvarlig for studien.

Forskningen ble gjennomført med økonomisk støtte fra ERC, det svenske Forskningsrådet, Knut og Alice Wallenberg Foundation og Welcome Trust.

Tekst: pressemelding fra Karolinska Institutet | Foto: Rawpixel.com. Licens: Pexels.com(free use)

Publikasjon

  • ”Specialized cutaneous Schwann cells initiate pain sensation”. Abdo H, Calvo-Enrique L, Martinez Lopez J, Song J, Zhang MD, Usoskin D, El Manira A, Adameyko I, Hjerling-Leffler J, Ernfors P. Science, 16 August 2019, doi: 10.1126/science.aax6452.

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.