Nye legemidler har økt fra 4000 til 4 millioner per pasient

Statens legemiddelverk ved direktør Audun Hågå mener legemiddelindustrien ofte priser sine produkter for høyt. (FOTO: AdobeStock)

Diskusjonen går mellom Statens legemiddelverk (SLV) og Legemiddelindustrien om prissetting av legemidler.  Statens legemiddelverk ved direktør Audun Hågå mener legemiddelindustrien ofte priser sine produkter for høyt. Han mener staten ikke bare kan akseptere den forlangende prisen, og at de innimellom må si nei, selv om det føles tungt. Dette ble resultatet vedrørende det nye legemiddelet nusinersen (Spinraza) fra Biogen som har vist seg som en effektiv behandling av spinal muskelatrofi(SMA) hos barn. Dette legemiddelet ble gitt kostnadsfritt fra Legemiddelindustrien (LMI) til sykehus for å gi dette til pasienter i en begrenset periode før legemiddelet hadde fått markedsføringstillatelse.

Når legemiddelet fikk markedsføringstillatelse ble prisen satt skyhøyt. Dette gjorde at SLV kom med en uttalelse som kunne tolkes dithen at LMI opptrådte som «narkolangere». Uttalelsen kom som et utslag av frustrasjon og ble senere beklaget av SLV.

Line Walen fra LMI mener at dette var uheldig retorikk som skader diskusjonen, og at partene heller trenger en god saklig diskusjon.

Men det er en stadig diskusjon mellom disse partene fordi de har ulik målsetting. LMI ønsker å optimalisere profitt og SLV ønsker å få mer igjen for pengene. Hågå ønsker en raskere beslutningsprosess og synes behandlingstiden før partene kommer til enighet ofte blir altfor lang.

Line Walen argumenterer med at prisene blir satt internasjonalt.

Se diskusjonen mellom partene her.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.