En p-salve som skal smøres på skuldrene, kan bli mannfolkas bidrag til uønskede graviditeter i framtiden! I Sverige pågår rekruttering til et verdensomspennende forskningsprosjekt og svenske par stiller seg i kø for å delta.

Kristina Gemzell Danielsson, overlege og professor i obstetrik och gynekologi ved Karolinska Universitetssjukhuset og Karolinska Institutet er ansvarlig for å lede studien. Studien finansieres av amerikanske helsemyndigheter og vil pågå i to år.  I disse dager foregår rekrutteringen for fullt. Alt i alt skal 420 heteroseksuelle menn rekrutteres, blant annet i USA, England, Italia og Kenya.  I Sverige skal 60 par delta, opplyser forskningslederen.   Hun bekrefter at salven synes å være effektiv så langt.

Spørsmålet om hvorfor det ikke finnes prevensjonsmidler for menn er et spørsmål som stadig stilles. Temaet aktualiseres med jevne mellomrom i debattartikler, men hvordan ser det ut på forskningsfronten?

Det pågår et antall studier på mannlige p-midler; en studie om p-piller, en om en gel som sprøytes inn i sædlederne og siste nytt: en p-salve som skal smøres på skuldrene.  Forskerteamet begynte å rekruttere menn i USA allerede i oktober i fjor.  For kort tid siden ble tillatelse for å teste salven på svenske menn klar.  Det mangler ikke på frivillige kandidater, opplyser Danielsson.

Slik fungerer P-salven

Forsøkspersonene skal smøre salven på skuldrene daglig for å hemme produksjonen av spermier.  Når prøvene viser mindre enn en million spermier per milliliter, har mannen blitt midlertidig steril.

-Det er altså ikke en permanent metode.  I slutten av studien skal deltagerne slutte å smøre seg og så vil man se hvor lang tid det tar før produksjonen av spermier er normal igjen, forklarer Kristina Gemzell Danielsson.

P-salven inneholder nestoron, et hormon fra det «gule legemet» som også brukes i prevensjonsmidler for kvinner.  Hormonet er ment å hemme spermieproduksjonen, men har nedsatt potens som en vanlig bivirkning. Derfor er det tilsatt testosteroner som skal gi økt lyst.  Det er en hårfin balansegang mellom hormonene, forklarer Danielsson og legger til at det er rapportert inn tilfeller av en noe forhøyet sexlyst.  Det har derimot ikke tilkommet noen uventede bivirkninger.

Par som skal delta i studien må være seksuelt aktive og bosatt i Stockholm. Mennene skal være mellom 18 – 50 år og kvinnene mellom 18-35 år.

Fem til syv år

Når man har et sikkert og effektivt mannlig prevensjonsmiddel, avhenger av hva studien viser. Det kan ta fem til syv år.

-Først må denne studien bli klar.  Vi i samler inn masse data over effektivitet og sikkerhet.  Analysene er ikke gjort ennå, men vi ser så langt at salven er effektiv.  Neste steg er å teste salven i «real life» på en større mengde personer og under kontrollerte former, sier Danielsson. Studien skal foregå på WHO-center på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.