New York Times: Kusma kommer tilbake til tross for massevaksinasjoner


Sykdommen kusma kommer tilbake i USA. Over 6000 tilfeller ble rapportert i USA i 2016. Det høyeste antall tilfeller på 10 år ifølge de amerikanske helsemyndighetene «Centers for Disease Control og Prevention» (CDC). Utbruddene av sykdommen har skjedd til tross for at vaksinasjonsdekningen er svært høy i USA.

Foto: immune.org.nz

Dr. Janell Routh som er barnelege på CDC forteller til New York Times (NYT) at de som fikk kusma er mellom 18 og 22 år, og at de fleste av de smittede var allerede vaksinert mot kusma i to omganger.

 

«Vi ser utbruddet i en ung og svært vaksinert befolkning,» sier Routh.

 

Sykdommen eren virussykdom som angriper spyttkjertlene. Symptomer består av feber og tretthet i noen dager, og deretter svulmer halsen opp. Sykdommen går vanligvis over av seg selv. Den er smittsom og overføres via spytt, nysing, hoste og gjennom direkte kontakt.

Bedre levestandard reduserte dødelighet av kusma med over 90%
Kusma kunne tidligere være en dødelig sykdom, men bedre folkehelse, bedre levekår og høyere levestandard har redusert dødeligheten betydelig i USA.

 

Kusma

Vaksine mot kusma ble introdusert i 1963 og ble lisensiert i 1967. Når vaksinen i samme periode ble en del av de generelle vaksineprogrammene hadde dødeligheten allerede falt med godt over 90%, takket være forbedret levestandard.

New York Times skriver at høy eksponering av viruset kan overvinne beskyttelsen som vaksiner kan gi i form av kroppen som danner sine egne antistoffer. Dr Patricia Quinlisk, leder av Iowa Department of Public Health, sier til NYT at det ble tatt en beslutning om å øke antall vaksinasjonsdoser fra 2 til 3 i et område med mange studenter.

Dr. Patricia Quinlisk sier at den tredje dosen kan ha stoppet spredningen av infeksjonen i studentmiljøet, men hun sier samtidig at i det smittede skoleområdet også ble innført økt kunnskapsformidling om hygiene og at allerede infiserte mennesker isolerte seg fra sine medstudenter. I tillegg ble respiratorisk beskyttelse distribuert og spesielle matleveranser ble arrangert. Det kan således ikke vitenskapelig sikres at begrensningen av infeksjonsspredningen skyldes den tredje vaksinasjonsdosen. Den forbedrede situasjonen kan også skyldes de andre tiltakene (red.anm).

Dr. Janell Routh forteller til New York Times at kusma i visse tilfeller kan gi infeksjoner i andre deler av kroppen. Infeksjonen kan angripe hjernen, men det er sjelden. Selv vaksinerte kan få disse alvorlige følger av sykdommen, sier Routh.

«Kusmavirus kan også sjelden forårsake betennelse i eggstokkene, og enda sjeldnere, men mer farlig, døvhet og betennelse i hjernen, og igjen synes disse komplikasjonene å være enda sjeldnere hos de som har blitt vaksinert, men de kan fortsatt oppstå

 

Dr Alan Lucerna som er programdirektør ved «Rowan School of Osteopathic Medicine» i New Jersey, sier at en synkende immunitet kan være et problem også etter skolealder. Artikkelen i New York Times oppfordrer i tillegg at alle bør vaksinere seg. Journalisten synes ikke å stille spørsmål om det er risiko med vaksiner eller hvordan kroppens motstandskraft utvikler seg når infeksjonen blir håndtert av kroppens naturlige immunforsvar.

Tekst: Torbjörn Sassersson oversatt og tilrettelagt av Tv-Helse.no

 

Kilder och relaterte lenker

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.