Dagen før ferien – det kribler i halsen, nesa «detter seg» og du føler deg uggen. Typisk! Hvorfor måtte en sommerforkjølelse dukke opp akkurat nå og hvor lenge vil elendet vare?

Mange opplever at de nesten alltid blir forkjølet eller sjuke når den etterlengtede ferien endelig er der.  Ifølge immunforsvar-eksperter kan det ha med stressnivået ditt å gjøre og hvordan immunforsvaret takler endringer i hverdagen.

Men, om du først har pådratt deg en forkjølelse, så er trøsten at at sommerforkjølelse er lettere å hanskes med enn vinterforkjølelse. I utgangspunktet er det ingen forskjell på det utløsende viruset, men den varme sommerluften gjør at symptomene kjennes mildere.

Lengden på en sommerforkjølelse kan variere litt. Alt fra noen få dager til 10 dager.  Elendet går gjerne over av seg selv, men kan i enkelte tilfeller utvikle seg til halsbetennelse eller bihulebetennelse. Får du høy feber, svelgeproblemer og pusteproblemer, skal du kontakte lege.

Gjøre hva da?

Det finnes ingen kur mot sommerforkjølelse, men du kan mildne symptomene mens viruset herjer;

  • Få i deg nok temperert vann.
  • Ta 1 gram vitamin C  hver tredje time  straks du merker at du blir uggen og hold denne dosen inntil du er symptomfri.
  • Hold deg i ro, men ikke i solen.   Kryp inn i skyggen og les en god bok.
  • Sørg for god søvn.  Det styrker immunforsvaret ditt.
  • Vær nøye med hygienen slik at du ikke smitter flere.
  • Styr unna aircondition både hjemme og på hotellet.  Problemet med air condition er at det blåser veldig. Dette øker risikoen for å spre virus rundt i rommet og hjemmet.  Plutselige nedkjølinger er ikke bra.

Vær obs på barna!

Har du spedbarn, skal du ikke drøye for lenge før du oppsøker lege om det blir forkjølet og pjusk.   Pass på at det får rikelig med drikke og hold det i ro. Sjekk og også kroppstemperaturen og gi febernedsettende om temperaturen går over 39 grader.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.