November er tiden for den årlige kampanjen Movember, som jobber for bevisstgjøring av menns helse. Pengeinnsamling til forsknings- og støtteprogrammer med fokus på prostatakreft, testikkelkreft og psykisk helse er en viktig del av kampanjen. Men det er også andre tiltak menn kan gjøre for å forebygge prostataproblemer.

Gresskarkjerner er i mange land sett på som en alternativ behandling av godartet forstørrelse av prostatakjertelen (benign prostata hypertofi = BPH). Dette bygger på at det i enkelte land på Balkan er vanlig for menn å tygge på gresskarfrø, og at forstørret prostata er betydelig mindre utbredt i disse landene.

LES OGSÅ: Legemiddel kan kamuflere prostatakreft

Kostholdet for øvrig ser også ut til å spille en viktig rolle for prostata. Hvis man ønsker å forebygge BHP bør dietten være mest mulig uten plantevernmidler og andre forurensninger. Det er ganske sannsynlig at den enorme økningen i forekomsten av forstørret prostata de siste tiårene gjenspeiler den stadig økende effekten som giftige kjemikalier har på vår helse. Forstørret prostata er kanskje bare en av mange helseproblemer som kan skyldes disse giftige stoffene. Et kosthold rik på naturlig, ren mat kan virke beskyttende. Spesielt fokus på hele ubehandlede matvarer, inkludert helkorn, belgfrukter, grønnsaker, frukt, nøtter og frø.

LES OGSÅ: Er du østrogendominant?

Selv om den fete oljen i frøene fremmer urineringen og dermed er til nytte både ved forstørret prostata og irritabel blære, er fettstoffene neppe den viktigste ingrediensen med tanke på effekten ved BPH. Virkningen er knyttet til den fete oljen i frøene, men også andre innholdsstoffer er vel så viktig. Gresskarfrø er rike på sink og selen, mineraler som er funnet å senke risikoen for prostatakreft. Også lycopen-rik frukt og grønnsaker, som tomater, spinat, kål, mango, brokkoli og bær, når de konsumeres daglig, fremmer prostatahelsen og spiller en rolle i forebygging av prostatakreft. Det er også viktig å redusere inntaket av alkohol (spesielt øl), koffein og sukker, som alle har en negativ effekt på måten testosteron metaboliseres av prostata.

 


Kilder:

http://doctormurray.com/ease-enlarged-prostate/
http://www.rolv.no/urtemedisin/sykdommer/prostata-plager.htm

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.