Klart det er avslappende å ta en skogstur, men visste du at å bruke tid i naturen kan hjelpe deg å bli bedre fra utmattelse?

Ifølge svenske forskere, er hageterapi mer effektivt enn andre former for terapi ved utbrenthet.
Stressrelaterte sykdommer som utmattelsessyndrom er et problem som bare har vokst de siste årene.

Medisinering er en vanlig form for behandling for utbrenthet, men nå sier forskere ved Alnarps Landsbruksuniversitet, SLU, at naturen kan være minst like effektiv. De viser til sine studier av pasienter som har vært i hageterapi.

Tre år etter behandlingen har de som har vært pasienter på Alnarps Rehabiliteringsträdgård  mindre helseutgifter enn de som har brukt alternative terapier og har i større grad kommet i gang med en eller annen form for aktivitet eller arbeid, sier Erik Skärbäck, professor emeritus i konseptuell planlegging og landskapsarkitekt til P4 Kristianstad.

Avslappende å bruke tid utendørs

I tilknytning til SLU finnes det en rehabiliteringshage, der man siden 2002 har tatt i mot henviste pasienter med blant annet tretthetsyndrom, utbrenthet, demens og krigstraumer. Gjennom årene har forskere ved SLU studert hvordan pasientene reagerer på de grønne omgivelsene, og det viser seg at naturen er en effektiv måte å helbrede på.

Hvorfor? Den svenske nettsiden Hälsoliv har tidligere snakket med Patrik GRAHN, professor i landskapsarkitektur på SLU. Han argumenterer for at det delvis kan forklares som en urmekanisme, en nedarvet interesse for det som lever og vokser. – På grunn av vår naturlige overlevelsesmekanisme, har vi et slags instinkt om hva som er bra for oss. Hvis du ser et minste tegn på grønt og liv, vekker det håp og tillit, sier han i dette intervjuet.

Hva er hageterapi?

Hageterapi eller hagerehabilitering er en spesiell form for terapi som går ut på å omgi seg med og stelle med planter i innendørs og utendørsmiljøer. Det er et relativt nytt fenomen i Sverige. I USA og England begynte hagerehabilitering etter første verdenskrig, som en måte å hjelpe hjemvendte soldater med krigstraumer.

Denne formen av terapi er nå en del av helsevesenet i Sverige og er det flere steder som tilbyr hageterapi.

«Det har vist seg å være en svært kostnadseffektiv behandling. Forholdet mellom natur og helse har vært undersøkt i flere år, og det har blitt sett at folk opplever en klar helseforbedring i å bo ute i naturen både mentalt og fysisk, sier Patrik Grahn, til Hälsoliv
Det finnes også en gjentagelse av mønstre i naturen i blomster, trær og skyer som er lettere for hjernen å ta inn enn mønstrene som finnes i for eksempel et urbant miljø. I tillegg er vi ikke så mye forstyrret av trafikkstøy og lignende når vi befinner oss i skogen. Dette betyr at vi ender opp i en slags meditativ tilstand der hjernen kan hvile fra andre inntrykk.