Leger i Shetland, Skottland kan nå gi resepter på å bruke tid i naturen til sine pasienter.

Det antas å være det første programmet i sitt slag i Storbritannia, og det følger med en ett-års kalender med anbefalinger av utendørsaktiviteter.

Å bruke av tid i naturen gir mange fordeler for mental og fysisk helse.

Siden 5. oktober har legene i Shetland, Skottland, blitt autorisert til å foreskrive resept på å tilbringe tid i naturen til sine pasienter.  Programmet er et tiltak for pasienter for å redusere blodtrykk, angst, og øke livskvaliteten for blant andre de med diabetes, psykiske lidelser, stress, hjertesykdommer.

LES OGSÅ: Naturen helbreder utbrenthet bedre enn medisiner

Det er en hel brosjyre med forslag til aktiviteter inndelt i årets 12 måneder. Alt fra å lage strandkunst fra naturlige materialer til å låne en hund og ta den med på en tur, til å lage innsektshotell og begrave ansiktet i gresset.  Å plukke søppel på stranden, tilberede et måltid utendørs og mate fugler er andre forslag i programmet. Alt på legens ordre.

De positive effektene på mental og fysisk helse av å være i naturen er mange. Hvis du tilbringer 90 minutter av dagen ute i et skogsområde, vil det være en nedgang på aktivitet i den delen av hjernen som vanligvis forbindes med depresjon. Å tilbringe tid i naturen vil ikke bare redusere blodtrykket, angst, og gi en økt lykkefølelse, men det reduserer også aggresjon, ADHD symptomer, forbedrer smertekontroll, og styrker immunforsvaret.

Turer i naturen vil ikke erstatte tradisjonell medisin, men det vil gi en supplerende behandling, sier Dr. Chloe Evans, som har kjørt pilot på programmet.

«Jeg ønsker å delta fordi prosjektet gir en strukturert måte for pasienter å få tilgang til naturen på som en del av en medikamentfri tilnærming til helseproblemer,» sier Evans.

«Fordelene for pasientene er at det er gratis, lett tilgjengelig, gir økt kontakt med naturen som forhåpentlig vis fører til bedre fysisk og psykisk helse for enkeltpersoner.»

LES OGSÅ: Meditasjon reduserer behov for smertestillende

Det finnes nå nok av bevis for at folk med god kontakt med naturen opplever større tilfredshet, og at det gir positive ringvirkninger til andre sider ved livet. Det er ikke kun fysisk aktivitet eller trening utendørs som gir positive effekter på helsen. Det er en del av hensikten å vise ved dette programmet. Bare det å være ute i kontakt med natur er positivt.

I en verden som står overfor utvikling, urbanisering og klimaendringer er det mange fordeler for mennesker å få mer tid og kontakt med naturen rundt oss.

Kilder: