Natron har blitt brukt i husapoteket i generasjoner på grunn av sine syrenøytraliserende egenskaper. Men natron har flere fordeler, og ny forskning kan forklare hvorfor det er et effektivt hjelpemiddel i behandlingen av autoimmune sykdommer som for eksempel leddgikt.

Natron, også kalt natriumbikarbonat, er et kjent produkt i de fleste kjøkken og brukes vanligvis som et hevemiddel til bakst. Men natron har flere og viktige bruksområder. En halv teskje natron kan lette halsbrann eller sure oppstøt, for eksempel, og stoffet kan også brukes til for eksempel å bleke tennene.

I en ny studie, hvis funn er nå publisert i The Journal of immunologi, avslører forskere fra Medical College of Georgia ved Augusta University nøyaktig hvordan en drikk med natronløsning kan styrke immunsystemet mot inflammatoriske sykdommer, som for eksempel


Paul o’Connor, en nyrefysiolog ved Augusta University og hans kolleger testet effektene av en drikk med natronløsning først på rotter, og deretter på mennesker.


Deres eksperimenter forteller en komplisert historie om hvordan dette saltet gir et signal til en spesiell type celler som forteller dem at kroppen er frisk og ikke under et angrep og derfor ikke krever et aggressivt immunsystem. Dermed er skadelig autoimmune reaksjoner avverget.

Natron «ber» magen om å produsere mer magesyre, som gjør at den kan fordøye maten raskere og enklere. Men, i tillegg til dette, synes natronet også å fortelle gjennom en bestemt type celler milten om å «ta det med ro», fordi den ikke er under noen trussel.

 

‘Fra inflammatorisk til anti-inflammatorisk’

Så hva skjer egentlig? Forfattere av studien så at de som drakk natronløsningen opplevde en endring i hvilken type immunceller som ble aktivert i milten. Pro-inflammatoriske makrofager (M1) sank i antall, mens nivåene av anti-inflammatoriske celler (M2) ble høyere.

Når forskerne rekrutterte sunne medisinstudenter og ba dem om å drikke en natronløsning, ble det klart at den anti-inflammatoriske effekten av dette stoffet skjedde i milten så vel som i blodet.


«Skiftet fra inflammatorisk til en anti-inflammatorisk profil skjer overalt. Vi så det i nyrene, vi så det i milten, nå ser vi det i det perifere blod»


De samme type celler finner vi også i blodet og nyrene. Dette gjorde at forfatterne av studien ville utforske mekanismene om dette stoffet kan bidra til å forbedre nyrefunksjon.

Resultatene begynner å gi et svar på hvorfor natron kan hjelpe ved autoimmune sykdommer, inkludert Leddgikt, og videre forskning på disse mekanismene kan bidra til å optimalisere resultater som oppnås gjennom dette lett tilgjengelige produktet .

«Det er potensielt en veldig trygg måte å behandle inflammatorisk sykdom på», konkluderer o’ Connor.

 

Kilde:

Drinking Baking Soda Could Be an Inexpensive, Safe Way to Combat AutoImmune Disease: Study

 

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.