Det er andre dagen den firbente ikke spiser. Bare titter ned i matskåla og på deg for så å gå tilbake til plassen sin. Som hundeeier, er du en halv meter fra å gå fullstendig fra konseptene, du har knapt sovet og på jobben var tankene hos Fido som garantert var i ferd med å sulte i hjel.

– Dette er en helt udramatisk og vanlig situasjon!  Stålsett deg, råder klinikkassistent Sonja Fladaas ved Lier Dyreklinikk.

Mang en hundeeier har undret seg over hvorfor i huleste ikke fôrprodusenter har dynka «knottene» med leverpostei.  For dette er i sannhet det eneste som fungerer når Fido ikke enser matskåla og du er desperat nok. Akkurat DET vet bikkja.  Ikke undervurder husets kjæledegge!

– Hva er greia når bikkja ikke vil spise? Er den kresen, matlei, deppa eller hva? Er det farlig?

– Nei, kommer det kontant fra Sonja. Eller det vil si: kommer det en labrador til klinikken som ikke har spist på tre dager, da er den syk. Men, en frisk hund klarer seg noen dager uten mat.

– Fôringsproblemer kan oppstå straks en valp har forlatt søsknene sine og dermed også konkurransen i matfatet.  Den trenger ikke lenger brøyte seg i vei og dermed kan den ta det helt piano.  Ingen over, ingen under, ingen ved siden. Den har matfatet helt for seg selv. Lykke! Tenker hunden, men ikke du. Dag to er halvgått og hunden ikke har rørt så mye som en knott.  Antagelig gjør du om så mange andre; flyr på butikken og kjøper leverpostei og ruller kulene inn i herligheta på samme måte du gjør med marsipanen til jul. Nå spiser den nok!  Joda, men bare leverposteien. På en underfundig måte, greier den lille tassen å suge i seg leverposteien og spytte «knottene» ut på gulvet.

– Leverpostei har begrenset interesse hos hunden, som så mye annet. Som hundeeier må du finne tålmodighet framfor ytterligere kreativitet i matveien ellers går det helt i ball for dere begge. Fôringsproblemer er forbigående, men du må vise hvem som er «kjøkkensjefen» i huset og straks slutte å servere femretters meny til Fido.

Vil aldri sulte seg!

En labrador er kjent for å bykse opp i matfatet.  Den vurderer ikke menyen, men spiser nesten hva som helst.  Men så finnes andre raser som ikke er så opptatt av mat. Det er liksom ikke et viktig tema for dem.

– Hvor interessant er det for helsa til hunden å ikke spise?

–  En tommelfingerregel er at en frisk hund vil aldri sulte seg i hjel. Den får i seg det den skal uansett om du tror det motsatte. Så lenge fôret inneholder optimal næring, skal det ikke store mengdene til for å dekke dagsbehovet.

– Hva om det har gått 3-4 dager og Fido fortsatt bare snur seg i forakt når matskålen dyttes helt opp i nesa på den?

–  Da er hunden vanskelig. Dessuten er den ikke dum.  Faller du for fristelsen med å bytte fôr eller dyppe knottene i leverpostei eller brun saus EN GANG, så har Fido skjønt en ting: hvis han venter, gjør han ikke det forgjeves.  Gratulerer! Du har nettopp fått en kresen hund!

Klinikkassistent Sonja Fladaas treffer spikeren på hodet hos mange hundeeiere. Det som virker både hjerteløst, brutalt og nesten på grensen til dyreplageri, nemlig å ta opp kampen og vise hvem som bestemmer dagens meny, er det eneste riktige du kan gjøre.  Både for hunden og deg.

– Det finnes hunder som velger selv å ikke spise en dag.  Igjen, vi eiere forstår oss ikke på matvanene til hunden. Som mennesker er vi opptatt av mat, spise godt, kose oss med maten, men det gjør ikke hunden.  For Fido handler det kun om å få i seg næring, forklarer hun og legger til:

– Det er også mange hunder som helst vil spise om natten.

Utafor og hormonell

Noe du bør være klar over om du er den lykkelige eier av en hannhund, er at han mister fullstendig fokus på mat om det er ei snerten snelle i nabolaget med løpetid.

– Hunden blir så satt ut av den umiskjennelige odøren, at han glemmer å spise. Kjønnsdriften vinner over maten, og nå kan det gå opptil både fire og fem dager uten at han spiser. Når det er sagt; tispene kan også bli småspiste når de har løpetid.

Produsenter jukser

Du har skiftet fôr fire ganger på kort tid for å få opp matlysten til kompisen på fire bein. Siste fôrposen hadde minst fem stjerner og kostet skjorta. Av alle ting glemmer du denne i yttergangen når hytta er neste stoppested. Krise!  Et kort stopp på kolonialen og «ett eller annet å overleve på» blir kjøpt. Det får duge, men hva skjer? Fido spiser som aldri før!  Ikke bare på hytta, men også når dere kommer hjem.. Kanskje Fido spiser «intuitivt»? At billigfôret inneholder noe helt spesielt og viktig som du som eier har oversett?

– Hunder har overhodet ikke forstand på hva som er bra for dem. Jeg vil tro at grunnen til at hunden foretrekker billigfôret, skyldes at produsenten har tilsatt ett eller annet «snasent» i forhold til lukt og smak.  Det kan være ekstra salt, noe vi som jobber med dyrehelse er bekymret for.  Salt smaker mer, men er langt fra sunt. Nyrene blir veldig belastet. Fett gir også smak, men det er forskjell på kvaliteten på de ulike fettsyrene, og i store mengder er det ikke bra. Jeg råder ingen til å kjøpe hundemat på matbutikken, sier Sonja.

Tannproblemer

Bort med dyrt fôr, bort med billig fôr. Tilbake til start.  Ingenting fenger og «stillingskrigen» er i gang igjen. En venninne ymter frampå om bløt mat.  Joda, det skal bli!  Det går en uke og alt er bare fryd og gammen.  Du prøver å lure i noen «knotter», men… Fido greier å slikke av med ferskmaten og lar knottene bli igjen i matskåla.

Han vil nok gå lei av bløtmaten også etter en stund. Når det skjer, vet Fido at det eneste han trenger å gjøre, er å sette seg på bakbeina, bokstavelig talt, til du varter opp med noe mer sofistikert.

– Når temaet er foring med bløt mat så er meningene mange. Det vi veit av erfaring på klinikken er at hunder som spiser mye bløtt fôr, har lett for å få problemer med tennene. Små hunderaser, som i utgangspunktet er disponert for tannproblemer, vil jeg ikke anbefale å gi mye bløt mat.  Ei heller leverpostei som inneholder masse salt og krydder og ikke brødskive med leverpostei! Denne legger seg som «kitt» oppi tennene og lager mye problemer.   Husk ellers på at tannproblemer kan være en årsak til at hunden din ikke vil spise, så ta en sjekk for sikkerhets skyld for å se om årsaken sitter i tennene, råder assistent Sonja.

Ingen smaksans

At hunden din så godt som ikke eier smakssans, visste du kanskje ikke?

– Vi sammenligner ofte kjæledyrene med oss selv. Vi mennesker har veldig god smaksans. Den er nesten ikke tilstedeværende hos hunder. Derimot har de veldig god luktesans. Hunder kan spise råttent kjøtt og avføring og synes åpenbart at det er rene gourmetføden, men det er lukten som er interessant, ikke smaken. Og siden du nevnte leverpostei, så er lukten på lever ganske konsentrert og derfor interessant for hunden, opplyser Sonja Fladaas til TV– helse.

Gode fôringsrutiner

Du har gått nybegynnerløypa fra a til å.  Alt fra knotter i billigklassen til de som koster flesk, bløt mat, leverpostei og kjøttkaker i brun saus. Det samme gjentar seg etter noen uker. Fido går lei.  Dette vil han fortsette med akkurat så lenge du lar ham få lov og mulighet til det, ifølge Sonja.

Når hunden din har opplevd å få tilfredsstilt ganen i flere måneder med stadig nye menyer, og du plutselig velger å sette hardt mot hardt, vil Fido lure på hva i all verden skjedde. Hva driver matmor med nå? Ok, da er det på tide med sultestreik, så går det nok seg til igjen!

– I det øyeblikket du som hundeeier forstår og bestemmer deg helt fra ytterst til innerst at det er du som er sjefen, og at det er på tide å få orden på mat–tyranniet, må du være konsekvent.  Hunden vil mest sannsynlig respondere med en sultestreik som kan ta nattesøvnen din, men la gå med det.  Husk at en frisk hund vil ikke sulte seg til døde. Dessuten trenger små og middelstore hunderaser trenger så lite mat at det nesten er komisk. Dermed ser det verre ut enn det er i virkeligheten. Det er ikke farlig for en frisk hund å gå noen dager uten mat, presiserer assistenten.

–  Om den ikke spiser en dag, kan det hende at den rett og slett har lagt inn en fastedag.  Ta også høyde for at den kan være nattespiser.   Med mindre du ikke har en labrador i hus, så vil du fra tid til annen oppleve at bikkja snur baken til deg når du setter matskåla på gulvet. Godt råd:  snu deg og gå motsatt vei!  Det vil gå seg til!

1 KOMMENTAR

  1. Her vår det mange dårlige råde! Hvilken bakgrunn har denne assistenten for å hevde det hun gjør? Kvalitetssikrer ikke TV-helse kildene sine og faktasjekker det de sier?

    Ja, det virker hjerteløst å tvinge hunden til å spise kjedelig mat hele livet, og det er i hvert fall ikke det eneste riktige du kan gjøre. Mat er en super kilde til å berike hundens liv. Ved å variere maten får hunden ulike smaks-og luktopplevelser. Hunder HAR smakssans, selv om den er dårligere enn menneskenes. Hunder kan smake salt, søtt, surt og bittert. Hunder trakter ikke etter salt slik mennesker gjør, og de har aversjon mot bittert. Variert foring gir hunden nye smaks-/luktopplevelser, og kan også gi bedre helse. Mange ensidig forede hunder tåler f.eks. ikke forbytte og har «sensitiv mage». Dette opplever sjelden hundeeiere som forer variert. Det er vel en selvfølge – når man stadig varierer så er jo magen vant til forandringer.

    Assistenten tar antakelig feil også når hun hevder at hunder ikke vet sitt eget beste. Forskning viser f.eks. at hunder velger mat både etter protein- og fettinnhold. Det er spesielt hjerteløst og kunnskapsløst å tvinger igjennom rigide foringsrutiner på valper som sturer fordi de nettopp er tatt fra mor og søsken.

    Jeg håper TV-helse og Lier Dyreklinikk dementerer det som står i denne artikkelen. Hvis noen er interessert i hva forskning sier om dette tema, og hva som kan være en god foringspraksis, så har jeg skrevet en artikkel om det:
    http://www.paastreif.no/hund-naturlig-hundetrening/beriking-smak.html

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.