Kroppen hungrer, og vi spiser – men dersom vi ikke gir kroppen det den faktisk hungrer etter, er det kanskje ikke så rart at vi aldri blir mette? Kroppen ønsker drivstoff den kan bruke. Det er liten vits å fylle bensin på en dieselmotor eller omvendt.

Tekst: Kristine Oddvin Andersen, kostholdsveileder og kommunikatør 

Mye av maten som i dag er en del av vårt normale kosthold er temmelig langt unna maten som kroppene våre har vært vant med å spise – og det gjelder ikke bare det som typisk faller i kategorien «junk food». Stadig mer tyder på at mangel på essensielle næringsstoffer har sammenheng med både livsstilssykdommer, overvekt og psykiske lidelser.

Overalt i verden hvor vestlig, industrialisert kosthold får innpass, og den tradisjonelle kosten må vike, skjer det samme: Vekta går opp og helsa går “ned”. Det virker som dette kostholdet fører til at vi spiser mer og mer, men aldri blir mette. Kan dette være med på å forklare fedmeepidemien som brer seg om i mesteparten av verden?

Vi må stille spørsmål og sette krav

Ernæringslære må opp og frem – i skolen, og i medisinstudiet, slik at vi som forbrukere stiller med tyngre kunnskap, og slik at de som skal hjelpe oss å bli friske innehar en dypere forståelse for betydningen av kosthold.

Vi må selv stille spørsmål og sette krav. Vi må forlange og få vite hva maten består av og hvordan den er fremstilt. Og vi må utøve press på myndighetene slik at det kan bli en holdningsendring til hvordan matvarer produseres.

Vi må bry oss. Er vi likegyldige blir ingenting endret. Heldigvis begynner flere og flere å engasjere seg. Kvalitet over kvantitet! Slik at kroppene våre til syvende og sist også oser av kvalitet – ikke kvantitet.

Hva kan du gjøre?

  1. Lag mest mulig mat fra bunnen av, minst mulig ferdigmat og halvfabrikata
  2. Velg kvalitet fremfor kvantitet, og vær kritisk til lange, intrikate innholdsfortegnelser
  3. Velg økologisk og kortreist så ofte du kan
  4. Inkorporer mer næringstett mat i kostholdet: bytt ut noe av det som bare fyller magen med tomme kalorier (hvit, raffinert mat som hvetemel, pasta, ris, nudler og brød, samt søtsaker, fruktjus og brus). Med andre ord, erstatt deler av karbohydratene (spesielt de raske) med friske grønnsaker, proteiner og sunt fett som holder deg mett (økologisk smør, kaldpresset olivenolje, avokado og kokosolje).
  5. Trøtt? Energimangel? Verkende muskler? Uregelmessig søvn? Fordøyelsesbesvær? Vær obs på at en rekke lidelser og vondter kan ha sammenheng med næringsinntaket (og -opptaket!), selv om det ikke finnes noen innlysende, logisk sammenheng. Ikke slå deg til ro med at “slik er det bare”, for så å ta medisiner som fjerner symptomene. Lytt til kroppen som prøver å fortelle deg noe! Oppsøk en helhetstenkende/funksjonellmedisinsk lege/behandler.

Variert norsk kosthold, gir det oss nok næring?

For hva er egentlig et typisk norsk kosthold i dag? Industribakt brød (gjerne til flere av dagens måltider), pasteurisert skummetmelk, pasta, pizza, taco, kjøttkaker, pannekaker, oppdrettslaks, Prior kyllingfilet, posesaus og annen halvfabrikata er typisk for et norsk kosthold i dag. Ikke nødvendigvis det verste man kan spise, men er det bra nok?

Nøkkelhullsmerking som først og fremst fokuserer på høyt fiberinnhold og redusert salt -og fettinnhold, synes å brukes i hytt og vær, og gir til tider liten mening. Syntetiske erstatningsprodukter med all verdens kunstige tilsetninger markedsføres som sunne, fordi de har redusert fettinnhold, og fortrenger de naturlige matvarene (for eksempel smør, rømme og fløte). I tillegg finnes det mange som prøver å begrense kaloriinntaket og kutter ut matvarer som kjøtt og meieriprodukter, uten å tenke på at de samtidig mister viktig næring.

(foto: tankekilden.no)

Utarmet jordsmonn

“Er du klar over at de fleste av oss i dag lider av alvorlig underernæring som ikke kan rettes opp før jorda som maten vår kommer fra får tilbake sin riktige mineralbalanse? Den skremmende sannheten er at maten (frukt, grønnsaker og korn), som blir dyrket på millioner av mål med næringsfattig jord, sulter oss – uansett hvor mye vi spiser av den.

Faktum er at maten vår varierer enormt i verdi, og noe av den er ikke engang verdt å spise overhodet. Vår fysiske helse er mer avhengig av mineralene vi får i oss enn av kaloriene eller vitaminene eller av fordelingen av stivelse, protein og karbohydrater. Laboratorietester viser at frukten, grønnsakene, kornet, eggene, og til og med melka og kjøttet i dag ikke lenger er hva de var for noen generasjoner siden. Ingen kan i dag spise nok frukt og grønt til å få i seg den mengden mineraler som er nødvendig for optimal helse, fordi magene våre ikke er store nok! Og vi er i ferd med å bli en nasjon av store mager.” (Fra boka The Magnesium Miracle)

Denne kongressmeldingen er faktisk fra 1936. Allerede da var jorden i ferd med å bli så utarmet at mineralinntak var blitt et økende problem blant den amerikanske befolkningen, uten at folk flest ble gjort oppmerksomme på det.

“Research has shown micronutrient deficiency to be scientifically linked to a higher risk of overweight/obesity and other dangerous and debilitating diseases.” (US National Library of Medicine/National Institutes of Health. Les mer om denne forskningen).

Blir vi lurt?

Ser man nærmere på hva maten i dag inneholder av næring, kan man bli overrasket. Også mat som blir promotert som «sunn», eksempelvis laks er ikke hva det opprinnelig var.  Oppdrettslaks spiser ikke lenger sin naturlige føde, men blir fôret med eksempelvis soya. Resultatet er fisk fattigere på den essensielle fettsyren omega-3, og alt mer rikt på omega-6, som mange eksperter mener at vi allerede får alt for mye av.

Kravet om effektivitet i produksjonen fører til snarveier og endringer som skaper mindre næringsrike matvarer. Dette kan du lese mer om i Niels Christian Geelmuydens urovekkende og viktige bok “Sannheten på bordet”.

Magnesiummangel

Lege og forfatter av suksessboka “The Magnesium Miracle”, Carolyn Dean, skriver om linken mellom magnesiummangel og overvekt. Magnesium er det mineralet kroppen har mest av, nest etter kalsium, og er helt essensielt for flere hundre biokjemiske prosesser i kroppen.

Det er estimert at 80% av amerikanerne lider av magnesiummangel, og det er vanskelig å la være å se dette i sammenheng med den dramatiske økningen i livsstilssykdommer som diabetes og hjerte-karsykdommer. Magnesium er nemlig nødvendig for et stabilt blodsukker (helt essensielt for sunn appetittregulering) og sunne, fleksible blodårer.

Næringsmangel, slanking og overvekt

En annen viktig bok som tar for seg denne problematikken er Julia Ross´ “The Diet Cure”. På hennes klinikk hjelper de både overvektige og deprimerte med å komme på rett kjøl gjennom tilskudd av aminosyrer. Ikke sjelden opptrer også overvekt og depresjon sammen, siden begge kan ha samme opphav; næringsmangel.

Dersom kroppen og hjernen ikke får næringsstoffene og byggesteinene den trenger for å utføre de millioner av prosesser som trengs for å fungere optimalt, vil dette nødvendigvis få konsekvenser. Vær også oppmerksom på at mange av oss har dårlig næringsopptak, på grunn av svekket tarmflora og matintoleranser, noe som må rettes opp i før kroppen kan nyttiggjøre seg av næringen i maten.

Her kan du lese mer om boka The Diet Cure: De viktige aminosyrene (og hvorfor vi overspiser), og boka The Mood Cure: De viktige aminosyrene (og hvorfor vi depper).

Å kjempe en nytteløs kamp

Undersøkelser viser at dersom man følger dietter for å gå ned i vekt, er sjansene også store for at man ikke får tilstrekkelig av næringsstoffene, spesielt de som følger lavkaloridietter.

Ross beskriver hvorfor slanking og kalorisparing bidrar til forstyrrelser i hjernens biokjemi, noe som på sikt ofte fører inn på det samme gamle sporet. Det er en grunn til at begrepet jojo-slanking ble til, og det handler ikke først og fremst om viljekraft, disiplin eller latskap.

Vi kan vel alle forestille oss hvor vanskelig det er for en heroinmisbruker å bli nykter.  I stor grad handler det om det samme. Hjernens signalstoffer er mange ganger sterkere enn heroin, å motstå sug etter feil type mat er alt annet enn enkelt, om ikke umulig, for mange.

Næringsfattig mat er blant faktorene som bidrar til at hjernen mangler de essensielle aminosyrene som holder suget i sjakk. En omlegging av kostholdet og tilskudd av visse vitaminer og mineraler kan utgjøre store forskjeller for både stabil vekt, helse og humør. Tilskudd av konkrete aminosyrer over en periode, kan også være nødvendig for å komme på rett kjøl. Julia Ross kan vise til svært gode resultater med dette på sin klinikk. Ross advarer mot strenge dietter i boka si.

Det store bildet

Å bekjempe fedmeepidemien er ikke gjort over natta, og det må gjøres fra flere hold. Å sørge for å få “næringsvett”, i reell forstand, på agendaen, burde definitivt være ett av tiltakene. Det er på tide å se på det sammensatte bildet, og innse at det finnes flere faktorer med i bildet enn kalorier inn/kalorier ut.

Vi må anerkjenne at det finnes en rekke bakenforliggende årsaker til at noen spiser mer enn andre – årsaker som ikke nødvendigvis er allment kjent, og som man ikke alltid styrer selv.

I forbindelse med vekttap har fokus i stor grad vært på hva man ikke skal spise og hva man bør spise mindre av, men det er det minst like viktig å fokusere på hva man bør spise mer av. Mangel på næring fører ikke bare til skrantende helse og sykdommer, men antagelig også til muligens manglende vektkontroll. Alt henger sammen.

Les om hvorfor jeg mener vi trenger en helserevolusjon her
Helserevolusjonen starter med de små

 


Kristine Oddvin Andersen (født 1978) er kostholdsveileder (Tunsberg medisinske skole) og kommunikatør (NTNU/NKF). Hun jobber som veileder og kursholder innen helhetlig helse, ernæring og livsstil med særlig fokus på kvinners helse. Hennes visjon er en helserevolusjon basert på en funksjonellmedisinsk tilnærming med fokus på hele mennesket – og hvor pasienter blir aktive deltakere som bevisstgjøres omkring ansvar for egen helse.

——

Sjekk ut gratisheftene mine
– med tips og inspo på veien mot en friskere hverdag!
Du finner dem her

——

Bli med på online-kurs:
Helserevolusjon

Hvordan ta ansvar for egen helse i en moderne verden?
Lær mer om ernæring, fordøyelse, hormoner, mineralbalanse, epigenetikk, stressmestring og hvordan du kan støtte kroppen naturlig!
Les mer her!

HR-bok-4

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.