«Halve landet» sitter snart i karantene og mange av de som ikke gjør det, vegrer seg for å ta turen på butikken på grunn av smitterisiko. Det er også mange eldre og enslige som ikke har relasjoner i nærheten som kan hjelpe til med nødvendige ærend til butikken.

Tekst: Berit Kvifte

Mens Storting og regjering vedtar å legge ned den ene næringen etter den andre, er det andre som har funnet en sikker og nødvendig nisje i disse dager;   hjemleveranse.   Det være seg mat, vitaminer, apotekvarer med mer.  Pågangen er så stor at flere av «hjem-leverandørene» ikke makter å betjene alle som trenger bistand til matinnkjøp til alle dem som har kommet i en akutt situasjon som forbyr dem å gå ut av huset.

– Jeg leser daglig om folk som har fått hjemmekarantene og full isolasjon, men ikke et eneste ord om hvordan matbehovet blir løst. Myndighetene har ikke kommet med en eneste uttalelse om at det vil bli sørget for at de i karantene får mat.  Det er hele tiden snakk om vi skal komme oss gjennom denne krisen ved å oppjustere dugnadsånden 10 hakk. Det er flott, men det hjelper ikke meg, sier en fortvilet mann i 60-årene til TV-helse som sitter i isolasjon. Han tør ikke spørre naboene om hjelp, vil ikke utbasunere for venner at han er smittet med Corona og har heller ingen nære slektninger i nærheten som kan hjelpe.

– Jeg har ikke særlig mat i hus, jeg er ikke typen som har lagre i tilfelle kriser og katastrofer.  Litt havregryn og noen pakker med nudler.  Ja, og litt saft da, sier mannen. – Jeg trenger avgjort hjelp!  Myndighetene må på et eller annet vis gripe inn, sier mannen som sikkert snakker på vegne av flere.

Hjelpegrupper på Facebook

Det finnes hundrevis av frivillige som har laget «Coronagrupper» på Facebook der de tilbyr seg å handle mat for folk som sitter i karantene og isolasjon i respektive nærmiljøer.  Handelen foregår ved at den frivillige får en handleliste, gjør innkjøpene, setter varene på døren og så betaler «kunden» med vipps eller kontanter alt ettersom.

Hvordan får du tak i mat?

  • Sjekk ut om det finnes leverandører på nett som kan levere.
  • Sjekk om det er en Facebookgruppe i nærheten av deg som kan hjelpe.
  • De fleste kommunene har Frivillighetssentraler
  • En telefon til Røde Kors kan hjelpe
  • Det kan hende at nærbutikken din har utlevering
  • Frivillige organisasjoner som «Bygdekvinnelag»,  Sanitetskvinner og Lions  er også alternativer å sjekke ut.

Hvem leverer?

NettMat.no

Kapasitet

Vi kan helt fint doble, kanskje til og med tredoble, antall bestillinger før det blir utfordrende. 

Til og med da skal vi klare å levere til alle som bestiller.

Leveringsmuligheter

Vi leverer til et stort område i Rogaland, Oslo og Bergen. I Rogaland leverer vi på fredager (16-20) og mandager (16-21).

I Oslo og Bergen leverer vi på mandager kl. 16-21.

Bestillingsfristen vår er på søndager kl. 23:59, for levering 5-8 dager senere, avhengig av valgt leveringsdag.

SpisRiktig.no

Kapasitet

Vi har stor kapasitet både på produksjon og transport.

Leveringsmuligheter og dager

Oslo, Akershus, Buskerud:  Søndager 16-22, Mandager, Onsdager, Fredager 10-16 eller 17-22.

Bergen, Østfold, Vestfold, Telemark: Søndager 16-22

Resten av landet sender vi dypfrosne i isoporesker som kan hentes i nærbutikken etter 1-2 dager.

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.