FORSKNING.Fra tidenes morgen til moderne tid har musikk blitt tillagt å ha helbredende egenskaper. Musikk er gitt stor betydning i Bibelen, i gresk mytologi, og selv blant de greske filosofer, som Aristoteles og Platon.

Musikk som vibrerer på riktig frekvens kan faktisk ha en positiv effekt på kropp og sinn.  Kaho Akimoto med flere har publisert resultatet av forskning på effekten av 528 Hz musikk på det endokrine systemet og det autonome nervesystemet.

De undersøkte virkningene på stress av å lytte til musikk med en frekvens på 528 Hz. Nærmere bestemt undersøkte de den stress-reduserende effekten på det endokrine systemet og det autonome nervesystemet. Denne typen musikk har tiltrukket seg oppmerksomhet som en type «healing» musikk. Ni friske deltakere (en mann og åtte kvinner i alderen 26-37 år) lyttet til 528 Hz og standard 440 Hz musikk på forskjellige dager.

LES OGSÅ: Stillhet reduserer stress

Redusert kortisol og økt oxytocin

Det ble målt spyttbiomarkører for stress (kortisol, kromogranin A, og oxytocin) før og etter eksponering for musikk, og aktiviteten i det autonome nervesystemet ble kontinuerlig registrert. I 528 Hz tilstand, ble gjennomsnittlige nivåer av kortisol betydelig redusert. Reduserert kortisolutskilling kan hjelpe deg å tenke raskere og klarere. Det vil styrke immunforsvaret, gi økt velvære og livskvalitet. Kromogranin hadde en tendens til å avta, og oxytocin (et hormon som gir følelse av kjærlighet og tilhørighet) økte betydelig etter musikkeksponeringen.

Ingen signifikant endring ble observert i noen spyttbiomarkører for stress ved lytting til 440 Hz musikk.

Etter eksponering for 528 Hz musikk kunne man se betydelig reduksjon i blant annet spenninger og angst. Men det var ingen signifikant forskjell etter å ha lyttet til 440 Hz musikk.

Disse resultatene tyder på at innflytelsen av musikk på det autonome nervesystemet og endokrine systemet varierer avhengig av hyppigheten av musikken, og dessuten at 528 Hz musikk har en spesielt sterk stress-reduserende effekt, selv etter bare fem minutter med eksponering. (artikkelen fortsetter under videoen)

Hva er musikkterapi?

Musikkterapeut og forsker Bolette Daniels Beck har tatt doktorgrad ved Institut for Kommunikation ved Aalborg universitet i Danmark . Studien viser at musikkterapi kan hjelpe mot stress.

Musikkterapi er en behandling som blir utført gjennom å spille – eller lytte til – musikk, eventuelt med utdypende samtaler. Musikkterapi av typen Guided Imagery and Music (GIM) er en såkalt reseptiv musikkterapiform.

Resultatet av forskningen viste at humøret ble forbedret hos testpersonene, opplevelsen av angst og depresjon var redusert, de sov bedre og opplevde færre fysiske problemer.

Beck tok spyttprøver fra forsøkspersonene, og i gruppen som fikk musikkterapi, ble stresshormonet kortisol redusert.

SE OGSÅ: Stress ned med «latmannsyoga»

 


Kilder:

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.