Daglig bruk av tanntråd er ikke bare bra for tennene, men også for vår hjernehelse. Studier viser at det finnes en sammenheng mellom munnbakterien Porphyromonas gingivalis og Alzheimer.

Nylig kom den engelske legen og journalisten Michael Mosley ut med en artikkel i Daily Mail der han oppfordrer til «flossing» – rensing av tenner med tanntråd for å forebygge Alzheimer.

LES OGSÅ: Ingen interesse for viktig forskning på Alzheimer

Mosley er kjent som 5:2 – diettens far og har i mange år ledet en rekke programserier om kosthold og mosjon som også har blitt vist på norsk TV. Nå er det munnhulen og dens bakterier Mosley vil opplyse folk om. Den er nemlig ikke uten betydning for vår hjernehelse – mer spesifikt forebygging av Alzheimer. I artikkelen tar legen til orde for såkalt «flossing» og hvor viktig det er i forebygging av den fryktede sykdommen.

Det er kjent at bakterier kan vandre fra munnhulen og til hjertet med katastrofale konsekvenser. Mindre kjent er det at bakterier kan vandre fra munnhulen til hjernen.

-Daglig «flossing» er ikke bare bra for tenner og hjerte, men også for å minske risikoen for å rammes av demens. Det viser studier, skriver legen. Og henviser til studier som viser en sammenheng mellom munnhulebakterien og demens. Flere studier viser at det finnes bevis for at munnbakterier ikke bare kan føre til tannkjøttbetennelser og tannløsning, men også kan spre seg til resten av kroppen, til hjertet og hjernen.

I en studie har forskere undersøkt sammenhengen mellom bakterien, Porphyromonas gingivalis og Alzheimer der de sammenlignet forekomsten av bakterien hos døde Alzheimerpasienter og jevngamle personer uten tegn på sykdommen.

I en annen mindre studie har svenske forskere undersøkt forekomsten av Periodontitt – en samlebetegnelse for inflammasjonssykdommer som kan forårsake tannløsning hos både Alzheimerpasienter og hos friske personer. Studien viste blant annet at personer med kognitiv nedsettelse har tre ganger så høy risiko for å få karies enn friske personer og at Alzheimerpasienter har 15 ganger så høy risiko for å utvikle dype tannlommer.

LES OGSÅ: Cannabis kan lindre demens, alzheimers, kreft, MS og tourettes

Høna eller egget?

Det er dog vanskelig å si om det er tannhelsen som øker risikoen for Alzheimer eller om det er kognitivsvikten som øker risikoen for dårlig munnhygiene.

-Det skader ikke å være på den sikre siden. Plukk fram tanntråden, mellomrombørstene, tannstikkeren eller hva du har og «floss i vei». Om ikke annet har tannkjøtt og tenner veldig godt av det, så børst og floss i vei minst en gang daglig, råder Michael Mosley.

Det finnes nemlig studier som peker på at god munnhelse kan forebygge Alzheimer- I de senere år er det blitt publisert flere studier som støtter at det finnes en sammenheng mellom munnhygiene og Alzheimer.

Alzheimer, Bakterier, tanntråd, tannstikker, tannkjøttbetennelse, tannløsning
(foto: Adobestock)

Kilde:

https://www.dailymail.co.uk/health/article-7489183/Flossing-protects-dementia-heart-attacks-says-DR-MICHAEL-MOSLEY.html

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.