Et enkelt molekyl kan være årsaken til diabetes type-2. Et kosttilskudd, karnosin, er nå vist til å kunne reversere symptomene på sykdommen.

Når man ser på diabetes type-2 tilfeller ser vi ofte en historie med dårlig kosthold som har resultert i overvekt og inslulinresistens. Kroppen bryter ikke ned sukkeret i karbohydrater så blodsukkeret stiger. Går dette ubehandlet vil det til slutt føre til drastisk økning i risikoen for hjerteinfarkt og slag. Livsstils- og kostholdsendringer og medisin som metformin benyttes i behandling ved diabetes type-2 hvor kostnadene i 2012 nådde 245 milliarder dollar for amerikanske pasienter. Idag er antall mennesker med diabetes type-2 omkring 400 millioner på verdensbasis, men er antatt å stige til 500 millioner innen 2030. Dette gjør diabetes type-2 til den sykdommen som øker mest i verden.

 

Foreldet kunnskap?

Leger kan henvise til til studier som viser at når høyt blodsukker senkes med medisiner, da går hyppigheten av hjerte-og karsykdommer og slag også ned, noe som tyder på en sammenheng. Men like mange studier – og noen ganske store studier – har vist at også tilfeller av lavt blodsukker ved diabetes, langt under faregrensen, fremdeles lider av skader på nerver og nyrer som er typiske langtidsskader ved sykdommen.

Methylglyoxal er i metabolismen til glukose, men hjelper også til å danne molekyler som modifiserer protein, fett og DNA.

 

Methylglyoxal – den manglende brikken i puslespillet?

Når methylglyoxalnivåene blir for høye, kan det stoppe andre molekyler fra å virke og dette forårsaker en rekke problemer som blant annet arteriosklerose eller stive blodårer som igjen er en forløper til slag og hjerte-infarkt.

I mange år har leger merket seg forhøyede verdier av methylglyoxal hos diabetikere men har sett bort ifra dette, at det har vært et biprodukt. Men en banebrytende studie har funnet at dette ene molekylet – og ikke overvekt forårsaker insulinresistens.

Ved å redusere methylglyoxalnivåene vil du kunne starte å reversere symptomene til diabetes – og dette kan gjøres med et billig kosttilskudd kalt karnosin.

Tanken om at methylglyoxal kan ære årsak til diabetes type-2 har svevd rundt i forskningsmiljøer og laboratorier i mange år. Det er først i år forskere har klart å påvise det blant annet hos rotter. Peter Nawroth og Aurelio Teleman form Heildebarg Universitet i Tyskland gav methylglyoxal til friske rotter som raskt utviklet typiske symptomer for diabetes, blant annet insulinresistens.

Også på fluer ble dette påvist. Ved bruk av genteknologi ble enzymer som kontrollerte methylglyoxal nivåene slått av. Fluene ble insulin resistente, deretter overvektige og til slutt steg blodsukkeret. – Dette er et klart bevis på at methylglyoxal ikke bare er en konsekvens men heller en årsak til diabetes type-2, sier Teleman til magasinet wddty.com.

Det forskere fremdeles ikke vet er hvorfor methylglyoxalnivåene plutselig kan øke, som er neste steg i forskningen som foregår i Tyskland.

 

Hvordan virker karnosin på methylglyoxal?

Er det noe vi kan ta til oss i den nye forskningen, er det at en antioksidant – karnosin – kan reversere symptomene til diabetes type-2 med å senke nivået methylglyoxal i kroppen. Karnosin finnes naturlig i hjernen og musklene våre, men bare i små mengder.

Karnosin beskytter også andre celler fra å bli skadet av methylglyoxal som forskere ved King’s College London påpekte for 20 år siden. Også da ble det sett på som «en mulig ugiftig modulator til diabetes komplikasjoner».

I fjor rapporterte forskere fra Universtietet i Instanbul den giftige effekten av methylglyoxal i rotter og hvordan man kunne reversere dette med karnosin. Andre har funnet at karnosin blir «super-ladet» ved høye sinknivåer og begge er meget nyttig når det kommer til bedring av hjernefunksjonalitet i forhold til aldersrelatert hukommelsestap. Også for å generelt hindre aldring.

Karnosin reverserer ikke bare symptomene til diabetes men oppfører seg også forebyggende. I en studie med 30 overvektige personer som også var pre-diabetikere, tok halvparten 2 gram med karnosin hver dag i 12 uker og resten fikk placebo. Etter undersøkelsen, utført av Monash Centre for Health in Melbounre i Australia, så man at de som hadde fått karnosin hadde mindre tegn til insulin resistens og at blodsukker og insulin nivå ble senket.

Forskningsleder ved Monash, Barbora de Courten, planlegger nå en større studie for å se om karnosin kan redusere risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer og forbedre blodsukkerregulering i mennesker med diabetes og pre-diabetes.

 

Kilder:

«The missing piece of the puzzle» i WDDTY issue November 2018

https://www.wddty.com/news/2018/03/real-cause-of-diabetes-discovered-and-l-carnosine-could-be-the-remedy.html

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.