Næringen våre animalske råvarer får i sitt fôr påvirker selvsagt hva vi får i oss når vi spiser råvarene. Matfatet fra havet har tidligere vært en sikker kilde til gode og sunne råvarer og laksen har vært en vinner for mange. Som feit fisk er laksen en god kilde til blant annet D-vitamin.

Sola er på denne årstiden en god kilde for oss til å få i oss D-vitamin og burde gi oss det vi trenger. Alle får riktignok ikke like mye sol som de selv tror. Vi ser sola skinne ute mens de fleste er inne på jobb på kontorer eller skole. Vi går lettere kledd og eksponerer selvsagt mer hud, men det kan være lurt å sørge for flere kilder til D-vitamin tilskudd. På sommeren tilbringer vi mer tid ved Norges vakre kyst, elvestrøk og innsjøer, hvor fisken svømmer og har livnært oss i generasjoner. Feit fisk har alltid vært en god kilde til D-vitamin hos nordmenn og vi har gjort det til levebrød ikke bare nasjonalt, men internasjonalt. Den norske laksen er populær utenfor våre landegrenser og vi slår oss stolte på brystet.

Fiskeoppdrett i Norge

Fiskeoppdrett av laks og ørret ble utbredt i Norge på 70-tallet. Siden den gang har laksen prydet våre matfat og vært en god kilde til blant annet D-vitamin. Undersøkelser gjort av professor emeritus Joan Moan ved UiO for mange år siden viste at det ikke var noe forskjell på D-vitamin nivået i villaks og oppdrettslaks. I USA ble det allerede på den tiden målt opptil halvparten så lite D-vitamin i oppdrettslaksen som i villaksen. ‒ Nylige studier i Norge viser nå at oppdrettslaksen i Norge i dag, har mindre D-vitamin enn villaksen, sier professor Moan. Dette skyldes at det blir brukt mindre marine råvarer i fôret idag. – Før i tiden ble det brukt fiskeavfall og småfisk til å lage fiskemel som ble strødd ut som fôr, sier Moan videre. – Så vidt jeg vet er fiskeforet til norsk oppdrettslaks tilsvarende det som brukes i USA nå, fortsetter han.

Laks er fremdeles en god kilde til D-vitamin, men skulle Moan ha valgt selv så hadde det vært selvfiska røye eller ørret. Den er i alle fall rimelig trygg på innholdet av D-vitamin, mener Moan. Det gjelder også villaks i den grad man får tak i det. Han har selv erfart nedgang i villaksbestanden i elvestrøkene i Nord-Trøndelag hvor han har fiskerett. Ifølge Moan skyldes dette at det ble stopp på å sette yngel fra andre elver. Han er i tvil om det er hensiktsmessig å ikke sette ut yngel slikt som før.

SE OGSÅ SAK FRA MORGENBLADET: De forbannede lakseforskerne

Bærekraftig eller ei?

Hvor bæreraftig kan det være med oppdrettsfisk når til og med innholdet på D-vitamin er halvert på under 50-år? Også miljøutslipp er en negativ effekt av driften ved oppdrettslaks. På Miljødirektoratets nettside mijostatus.no står det:

– Fiskeoppdrett er en viktig næring i rask utvikling, som i varierende     grad påvirker omgivelsene. Rømt oppdrettslaks og lakselus kan gi   skader på de ville laksebestandene. Fiskeoppdrett er også kilde til   utslipp av næringssalter og slam. Derfor er det viktig å finne fram til   driftsformer som gir minst mulig negativ påvirkning.

Det er tusen ganger mer oppdrettslaks enn villaks enn Norge idag. Så det er på tide å tenke på hvordan laksen har det slik at vi også får den beste råvaren på bordet.

SE OGSÅ: Den moderne jeger: Jakten etter gode råvarer

 

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.