Bittesmå fragmenter og fibre av plastikk finnes overalt uten at vi kan se det. Mikroplastikk havner i fisk og pattedyr i havet. Vi har sett det på TV – og grøsser. Antagelig grøsser du enda mer siden det er sannsynlig at mikroplastikken også finnes i oss, men vi vet det ikke.  Det vil si – forskere har funnet mikroplastikk i avføringen hos mennesker.

Nyheten om funn av mikroplast hos åtte personer fra åtte ulike land, slo ned som en bombe denne uken.  Riktignok er det ingen storstilt studie, men funnene gir likevel en indikasjon på hva vi faktisk kan stå overfor.  Dette opplyser Nonprofitorganisasjonen, United Euroopean Gastroenterology  ( UEG) gjennom nyhetsbyrået Eurek Alert.

Det er australske forskere som undersøkte avføringen til de åtte personene fra Italia, Polen, Japan, Nederland, England, Russland, Finland og Østerrike.

I samtlige avføringsprøver fant forskerne spor av ni ulike typer mikroplastikk. Deltagerne hadde fram til analysetidspunktet drukket av plastikkflasker eller spist mat emballert i plast.

-I mine øyne er det ingen overraskelse å finne mikroplast i menneskeavføring, sier Chelsea Rochman, assisterende professor ved Department og Ecology and Evolutunary Biology, University of Toronto til National Geograpic.

-For meg viser dette at vi kort og godt spiser vår egen søppel.  Vår elendige håndtering av og overforbruk av plast har landet rett på tallerkenen.  Dette må vi undersøke grundigere, vi må finne ut hvordan dette kan påvirke oss.  Vi har lenge prøvd å kartlegge om og  hvor mikroplasten tar veien  i vårt miljø, og vi er ikke sikre på omfanget av konsekvensene for hverken dyr eller mennesker. Analysene som er gjort, bekrefter iallefall hva forskerne lenge har fryktet og forventet: at mikroplasten på et tidspunkt måtte ende i mennesketarmen, sier  Chelsea Rochman.

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.