Myten om at mettet fett er en årsak til hjerte- og karsykdommer er i ferd med å slå sprekker. Det viser en ny, norsk kostholdstudie utført av forskere ved KG Jebsen senter for diabetesforskning ved Universitetet i Bergen.

 

SE OGSÅ: Høyt kolesterol? Medisin kan være unødvendig

 

Studien viser at det ”gode” kolesterolet (HDL) øker og at et kosthold med mer mettet fett viser forbedringer i de viktigste risikofaktorene for hjertesykdom. Kolesterol er livsnødvendig for mennesker og fungerer som byggestein i produksjonen av vitamin D, steroidhormoner, gallesalter og koenzym Q10 og inngår i alle cellemembraner. Derfor kan alle celler produsere kolesterol, og det kan virke mot sin hensikt å redusere kolesterolnivået medikamentelt.

 

Les mer på UiB (Universitet i Bergen) sine nettsider!

 

Dag Viljen Poleszynski (FOTO: Enger)

Dette er en kjent sammenheng for ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski. Over flere tiår har han kjempet for å bli kvitt myten om at inntak av fett er farlig og ment at helsemyndighetenes anbefalinger lenge har vært på feil spor. Mettede fettsyrer er stabile og harskner ikke, og kroppen omdanner overskudd av karbohydrater til mettet fett for lagring i kroppens fettvev.

Amerikanske forskere fastslo det samme som Poleszynski for 15 år siden, nemlig at påstanden om at inntak av fett fører til fedme, forhøyet kolesterolnivå i blodet, hjerte- og karsykdommer ikke er korrekt. Et høyere kolesterolnivå enn dagens retningslinjer er dessuten ikke skadelig. Du finner mye mer om dette temaet i Helsemagasinet.

 

Se også denne artikkelen fra VG.no

 

(FOTO: AdobeStock)

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.