Overvektige seksåringer kan lide av nedsatt insulinfølsomhet, høyt kolesterol og høyt blodtrykk.  Dersom de ikke får hjelp, øker risikoen kraftig for diabetes 2 og andre hjerte- og karsykdommer senere i livet.

En ny svensk studie;   «Barnfetma och Metabola Syndromet hos förskolebarn – tidiga faktorer och identifiering av riskindivider från ett longitudinellt perspektiv»  viser at fedme hos 6-åringer settes i sammenheng med metabolsk syndrom.  Tilstanden er ingen sykdom, men flere ulike forstyrrelser i kroppens omsetning av næringsstoffer.  En slik tilstand øker risikoen betydelig for å utvikle blant annet høye insulinverdier, høyt kolesterol, overvekt og høyt blodtrykk.

Studien inneholder en liten gruppe barn, men den viste uansett at flere av dem oppfylte alle kriterier for å få diagnosen metabolsk syndrom.

Emma Kjellberg (Foto: Göteborgs universitet)

Emma Kjellberg som har forestått studien, er lege og har nylig avlagt doktorgradsavhandlingen sin ved universitetet i Gøteborg.  I en pressemelding skriver hun at den generelle risikoen for å utvikle hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2 er en konsekvens av metabolsk syndrom.

212 seksåringer deltok i studien til Emma Kjellberg.  37 (17 prosent) av de små deltagerne var overvektige eller hadde høy fedme. Da forskerne testet blodsukkeret til 29 av de overvektige barna, fant de at mer enn en fjerdedel (28 prosent) hadde nedsatt insulinfølsomhet. Blant de normal vektige barna, var det kun fem prosent. I studien deltok i all vesentlighet barn med overvekt eller høy fedme og som hadde mer enn én risikofaktor for metabolsk syndrom.

 

Tegn hos spedbarn

Barna i studien har blitt undersøkt på forskjellige måter helt siden de ble født og viser at de som utviklet metabolske risikofaktorer i førskolealder, hadde tegn på dette allerede da var spedbarn.

– Ved å hjelpe familien til barnet med å skape bedre spisevaner og oppmuntre til fysisk aktivitet, kan risikofaktorene reduseres for å unngå kroniske sykdommer og livslange skader. Vi må bli mer oppmerksomme på barn som har overvekt eller høy fedme, sier Emma Kjellberg i pressemeldingen. Hun mener det finnes gode muligheter til å normalisere risikofaktorer ved å ta grep når barna fortsatt er små.

Studien til Kjellberg er basert på et større forskningsprosjekt kalt Tillväxt Projektet (Growth Project), hvor nærmere 3000 barn i Halland, i Sverige, født mellom 2007 og 2012, regelmessig ble veid og målt for å følge med på vekst og helse.  I studien har den svenske legen fokusert på 454 av disse barna som har vært fulgt opp med prøver fra blant annet tarmflora, blodprøver, vekst og midjeomkrets og blodtrykk.  Det har også vært gjennomført matdagbok og jevnlige spørreundersøkelser siden barna ble født.

 

Likheter med norsk studie

– At de fant en så klar sammenheng mellom overvekt, metabolsk syndrom og insulinresistent allerede i en alder av 6 år var litt overraskende, sier Elin Kristin Evensen, forsker ved klinisk forskningsavdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge, til forskning.no.

Forekomsten av overvekt og fedme er sammenlignbar med hva Evensen har funnet ut i egne studier basert på data fra «Fit Futures studien» i ungdomsskolenivå i Tromsø.

– Vi har blant annet sett på sammenhengen mellom det å ha overvekt og fedme som barn og i hvilken grad det er stabilt opp til ungdomsalder, sier Evensen til nettstedet.

Overvekt eller fedme hos barn i seksårsalderen kan være en ganske sterk indikator for overvekt og fedme senere i livet.

 

Subsidier sunne varer

Evensen sier det er alarmerende når overvekt og fedme blir et problem i ung alder og lanserer flere tanker omkring årsaker og hva myndigheter for eksempel foretar seg.

– Det finnes et forbud mot reklame for barn, men det gjelder ikke for ungdom. Sosiale medier følger heller ikke disse reglene, så barn og unge utsettes for masse reklame, sier Evensen til forskning.no.   Dessuten gir myndighetene et forvirrende bilde av hva som skal straffes og belønnes i matbutikken ved at det ble innført sukkeravgift på godteri og brus, men også på sukkerfri brus.

– Da kommuniserer man ikke poenget godt nok. Vi burde skattlegge usunn mat og drikke og subsidiere sunnere alternativer, sier Evensen og legger til at de med dårlig økonomi ofte går for det billigste alternativet i butikken.

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.