‒ Hvis vi klarer å forhindre dødsfall på grunn av koronavirus, men samtidig ender opp med en økt selvmordsstatistikk, kan vi neppe kalle den nasjonale dugnaden for «vellykket».

Det sier tidligere sykepleier og frivillig i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord, Hanne Amanda Trangerud. Hun oppfordrer alle til å ikke glemme alle de som sliter eksistensielt nå som koronaviruset tvinger oss til å holde oss hjemme.

Tekst: Berit Kvifte

Mediatrykket ligger vesentlig på hvordan koronaviruset angriper kroppen rent fysisk, faren for smittespredning, om vi har nok respiratorer, statistikk over dødsfall fra time til time og nye tiltak som kommer fra regjeringen.

SE OGSÅ: Coachenes råd for å takle bekymringer

Ikke så mange snakker om den mentale siden ved effekten av koronaviruset. Om alle de i karantene som sleit før viruset festet grep i Norge, men som nå opplever situasjonen enda vanskeligere. De som i uviss tid ikke får nødvendig psykologisk hjelp fordi den delen av spesialisthelsetjenesten har kuttet ned på tilbudet eller lukket ned.

‒ Veldig mange opplever å få testet sine tålegrenser i disse dager. Mye av fokuset er rettet mot dem som i utgangspunktet har hatt det greit, men som plutselig ikke har det så greit lenger. De som har vært lengst fra stupet, så å si. For mennesker som lenge har forsøkt å klamre seg til kanten, blir det tydeligere hva som kan skje i ekstreme situasjoner, sier sykepleieren til TV-helse. (artikkelen fortsetter under bildet)

Tidligere sykepleier og frivillig i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord, Hanne Amanda Trangerud (foto: privat)

‒ Vi mennesker har en strikk som kan tøyes, men for de som over lengre tid har tøyd den ganske langt, er det kanskje ikke så mye mer å gå på i en situasjon som denne, sier Hanne Trangerud. Hun er bekymret for at selvmordsraten vil øke.

Den «røde våren»

‒ Vi vet at mange gruer seg til ferier, høytider og røde dager fordi da rakner hverdagen fullstendig. De daglige rutinene blir vanskelige å opprettholde og ikke minst blir mange sittende alene og isolerte med sine mørke tanker. For mange av de som sliter, har nå plutselig hele våren blitt «rød», sier Hanne Trangerud til TV-helse.

Selvmord kom tett innpå hele Norge, da Ari Behn valgte å a

vslutte livet sitt 1. juledag. Selvmord skjer overalt og i alle aldre, blant menn og kvinner, yngre og eldre. Om mange var på kanten av stupet før vi så de første sporene av Koronaviruset, så har denne for mange kommet nærmere nå som en følge av utstrakt bruk av karantene og isolasjon.

‒ Det psykiatriske tilbudet har lenge vært for dårlig. Mange som har hatt behov for hjelp, har ikke fått det. Mange som har fått hjelp, har ikke fått nok. Deres behov for hjelp blir ikke mindre selv om resten av samfunnet stenger. Slik som nå.

Vellykket dugnad?

Trangerud er enig i at tiltakene for å stoppe Koronaviruset er viktige, men de lager også store utfordringer.

‒ Mange som sliter med det eksistensielle slik som angst, ensomhet, selvskading og selvmordstanker, kan nå miste hele eller deler av hjelpetil

budet sitt. Det er en foruroligende konsekvens, sier Trangerud.

Regjeringen jobber med tiltak for å redde bedrifter og individer fra økonomisk ruin. Her må alle delta. De kaller det dugnad.

‒ Samfunnets dugnadsånd må imidlertid også omfatte de som trues av ikke-materiell ruin. Jeg tenker på dem som virkelig sliter. Da mener jeg ikke de med skuffelser over avlyste ferier og en kjedelig hverdag uten kolleger og kafébesøk, men de som strever eksistensielt. Hvis vi klarer å forhindre dødsfall på grunn av koronavirus, men samtidig ender opp med en økt selvmordsstatistikk, kan vi neppe kalle den nasjonale dugnaden for «vellykket». Det bør derfor være en del av samfunnets dugnadsånd å ivareta denne gruppen, selv om man kanskje ikke hører dem rope så høyt.

Mentalt ødeleggende for mange

Vi reagerer ulikt på ulike typer belastninger. Mange tenker det er helt greit å slippe å stå som sild i tønne på overfylte tog og trikker til jobb eller som slipper endeløse køer i bilen til og fra jobb. Andre ser på karantene som en mulighet til å få ryddet i skuffer og skap.

‒ Karantene og isolering kan virke mentalt ødeleggende på mange, sier Trangerud som da hun jobbet i helsevesenet ofte hadde pasienter som var isolert på grunn av infeksjon.

‒ Ensomhet og usikkerhet om hva som ville skje de neste dagene, var med på å gjøre dette til en svært belastende situasjon. Også for de som på overflaten så ut til å håndtere isolasjonen bra. Isolasjon utenfor isolat kan fungere på tilsvarende vis.

SE OGSÅ: INDRE URO – I Stolen med Bergman & Juel

De viktige rutinene

Etter å ha fulgt pasienter i isolat over tid, ble det veldig tydelig for Hanne hvor viktig det er å opprettholde daglige rutiner.

‒ Et av de viktigste rådene jeg kunne gi disse pasientene «for å overleve», var at de måtte opprettholde rutinene i hverdagen som å stå opp til fast tid, spise frokost, middag og kvelds, kle på seg, sminke seg og å være i aktivitet.

‒ De samme rådene er like viktige «overlevelsesråd» for alle nå. Noen kan kanskje føle det går greit en kortere periode, før de begynner å merke at ting sklir ut. Da er det viktig å være streng med rutinene. Vi kan gjøre mye for å ta vare på oss selv, men vi må ikke glemme alle de som kan trenge hjelp til «bare det» å komme seg gjennom hverdagen, sier Hanne Trangerud.

Her kan du få hjelp:

 • LFSS Landsforening for forebygging av selvskading og selvmord : 414 69427 (Send SMS for å avtale tid)
 • https://www.facebook.com/lfssnorge/
 • Mental Helse   116 123 hele døgnet, året rundt.
 • Bekymringstelefonen Voksne for Barn: 810 03 940
 • Kirkens SOS: 22 40 00 40
 • LPPs rådgivningstelefon for pårørende: 22 49 19 22
 • Kors på halsen (Røde Kors) 800 33 321
 • Angstringen 22 22 35 30
 • Alarmtelefonen for Barn og Unge 116 111
 • www.sidetmedord.no
Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

2 KOMMENTARER

 1. You are here: Home › 2019 › Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19?
  Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19?
  Last reviewed on March 19, 2020 |
  Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19? 1

  Late last night (Sunday, 15th March, 2020) I was sent an email with a link to a document which contained treatment reports and a remedy recommendation for COVID-19, the disease caused by the new coronavirus SARS-CoV-2.

  The following is a screen capture of that email.

  Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19? 2

  Last night, I was able to click on the link in the above email and read the document in full. Not so, this morning.

  On clicking to read it again, this is what I was shown.

  Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19? 3

  A search around the internet also failed to find any trace of this particular document. This was unusual.

  It was as if it had been fully scrubbed from the internet during the hours I, and others, slept.

  For this reason, you may wish to capture this article and share it with others in case it too, quickly disappears.

  The following is what I remember reading in the document.

  Case reports with symptoms were collected by an Iranian doctor working with diagnosed COVID-19 patients in Iran.
  Those cases reports were sent to an Indian homeopathic doctor, Dr Rajan Sankaran, who, based on the symptoms provided, suggested the homeopathic remedy Camphora as a treatment remedy.
  If my memory serves me correctly, about 50 cases (correction: 40) were involved. Information from approximately 8 of the cases – their symptoms and treatment responses – were provided in detail in the document.
  Those given the remedy recovered much more quickly than expected from their exhaustion and collapse. Some were able to return to work within the week.
  As a result, and evidenced by the screen capture from the email I received, the document recommended Camphora (M potency) as a treatment and preventative for COVID-19 infections.
  Of particular interest to me, 4 of the cases presented also complained of bitterness in the mouth similar to what was recorded it the case from China I took: Case 3: COVID-19 in a 38-Year-Old Female
  As stated earlier in this article, it is as if the information from this document has been scrubbed from the internet. If anyone finds it, or the information it contained, we would be happy to hear from you.

  (Update: A sharp-eyed homeopathic student (from Hong Kong, I believe) was clever enough to save the document when first seen. He forwarded it for all to read: Homeopathy for Coronavirus Covid-19 Infection: Dr Aditya Kasariyans and Dr Rajan Sankaran)

  Earlier, one contact forwarded partial information I recognise from that document. It was found as a comment on the ABC Homeopathy forum. (You will have to scroll through the comments on ABC to find it.)

  I have captured and placed here in case it too, disappears.

  Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19? 4

  Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19? 5Have Two Homeopathic Doctors Identified a Treatment and Preventative Remedy for COVID-19? 6

  If this information is correct, will Camphora be the only treatment and prophylactic for this pandemic?

  No. Based on homeopathic experiences in past epidemics and pandemics, it will be one of several.

  This is because each epidemic produces a group of symptoms that that arise in most people and align with one key remedy – and that remedy may be Camphora in this instance – while subsets of symptoms that relate better to other remedies, arise in smaller groups.
  As homeopaths gain greater access to cases for treatment and management, which remedies these might be will become clearer.
  Please feel free to capture this article and share it with others in case it too, disappears.

  Author: Fran Sheffield (16.03.20)

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.