Da biller, kakerlakker, maur og andre insekter ble lansert som en del av hverdagskosten og som et alternativ til kjøtt, rynket mange på nesa. Nå har man dratt den framtidige menyen enda lenger. Indrefilet av ryggen, suppe på lår- og kneknoker og nyrepaté. Fra mennesker!

Den svenske adferdsforskeren Magnus Söderlund, professor i markedsføring ved Handelshögskolan i Stockholm, går lengre enn langt i å foreslå fremtidige klimavennlige matløsninger. På den svenske matmessen, «Gastro summit – framtidens mat» i Stockholm nylig, lanserte han nemlig tanken om å sette menneskekjøtt på menyen som et alternativ for å redde klimaet.

Tanken er spiselig og usmakelig, tenker jeg, men faktisk svarte omtrent åtte prosent av messedeltagerne at de kunne tenke seg å prøve (…)

– Det er et overraskende høyt tall fordi menneskekjøtt er gjenstand for så utrolig mange ulike tabuer, og har også vært det historisk, sier professoren til TV4.

Visse forutsetninger

Kannibalisme-forslaget er del av en serie undersøkelser på utradisjonelle former for mat, for å utfordre tabuer, utrede hvor grensene går og se på hvilke muligheter man har for mat i fremtiden, ifølge Söderlund.

Jeg ser scenarioet for mitt indre og kvalmen veller opp i meg. Provoserer den svenske professoren eller er det virkelig et ramt alvor jeg bør ta stilling til? Kan det bli virkelig at menneskekjøtt skal selges gjennom matvarekjeder?

– Jeg kan ikke se noen annen måte, om man skulle begynne med dette her, enn at det kommer til å fungere som når man donerer organer. Det vil si at det er mennesker som er friske, lever og er klar over hva han eller hun gjør, og frivillig sier «ja, da får dere gjøre diverse ulike ting med kroppen min» , sier Söderlund til Aftonbladet.

Altså. Forutsetningen må være at mennesker ved sine fulle fem donerer seg selv bort til matproduksjon. At donoren synes at det er helt greit å bli partert og delt før de havner på middagstallerkenen. Hvis onkel Georg undertegner på at han vil gi bort kroppen til forskning etter at leger har plukket ut organer som kan redde flere liv, vil de fleste tenke at det er en edel handling. Men, hva om onkel Georg donerer sin døde kropp til en matprodusent?

Forutsetningen for å bruke menneskekjøtt til mat, er at personen er død. Det presiserer også Søderlund. Man skal liksom ikke slakte ned en «besetning med irske menn». Neida.

Jeg blir kvalm igjen. Så snart en person er erklært død, starter forråtnelsesprosessen. Liket er ikke mange dager gammelt før naturlige prosesser er i gang. Liket vil lukte. Etter en stund går det i oppløsning.

Jeg drar scenariet i hodet mitt lenger…og jeg blir enda kvalmere.   «Mørnet biff av ryggen», lungemos, nyrepaté, lever, lapskauskjøtt, kokekjøtt og suppebein. Arghh!

“Om vi nå må vende på hver eneste sten, i alle fall etter hvert, er det viktig å ha belyst dette spørsmålet» sier Søderlund og fortsetter “Det er nok antagelig slik at menneskekjøtt aldri kommer til å bli noen stor sak for mennesker i Vesten i vår tid…»

Men, temaet kannibalisme er bragt på banen som en tenkt løsning på et framtidig matvareproblem, og det i beste sendetid. Betyr det at hver og en faktisk må tenke gjennom alternativet som en framtidig løsning på en matvarekrise? Kanskje ikke min generasjon, men den neste eller den etter der?

Spiste vennene

Jeg har lest om flyulykken i Andesfjellene 13 oktober i 1972. og som senere ble filmatisert i filmen, «Alive», fra 1993. Flystyrten sjokkerte verden på flere måter. For det første var det nesten ingen som trodde man kunne overleve i et iskaldt fjellområde i flere måneder. For det andre spiste de som overlevde sine egne venner, folk som hadde omkommet i flystyrten.

I filmen forteller de overlevende detaljert om hva som skjedde da de tok avgjørelsen om det dramatiske valget om å spise menneskekjøtt. Alle ville overleve. En ville treffe igjen faren sin, en annen ville si unnskyld til moren for en krangel før de tok avskjed.

Forsker Søderlund snakket ikke om flykræsj, men en hel verden som en dag kræsjer i naturkatastrofer, overbefolkning og klimakriser. Næring må man ha, men hvor skal den komme fra? For få år siden, var det utenkelig å spise insekter. I dag er det «gastronomisk opplevelse». En liten neve frityrstekte gresshopper til halvliteren, setter en spiss på opplevelsen.

143 773 kalorier i en kropp

Vi mennesker er ganske så næringsrike. Det har den britiske forskeren James Cole ved universitetet i Brighton tatt jobben med å lage en detaljert oversikt over. Han har regnet ut hvor mange kalorier det er i en menneskekropp, og hvordan de fordeler seg rundt i kroppen til en mann som veier 60 kilo.

Legger man sammen alle de spiselige delene av kroppen: muskler, hjerne, indre organer osv, har forsker James Cole kommet fram til et imponerende tall: 143 773 kalorier. I denne sammenhengen er kalorier det samme som kilokalorier eller kcal.

Kriterier

Tankene spinner i hodet mitt. Er det mulig at komatøse pasienter i respirator kobles fra om det blir en skrikende etterspørsel etter menneskekjøtt? Den ene morbide tanken avløser den andre. Hvilken kilopris på menneskekjøtt snakker vi om? Vil det være forskjell på kjøtt fra yngre personer versus pensjonister? Vil kjøtt fra idrettsutøvere står høyere i kurs?

Nei! Heller dø enn å spise menneskekjøtt for min del.

Hva med deg?

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

1 KOMMENTAR

  1. Även Svensk Television (SVT) förde fram samma dag som svenska TV4 idén om att äta människor. En reporter gick runt på stan och frågade vilken kroppsdel folk helst skulle vilja äta. Efter fältundersökningen ställdes frågor till en panel av experter i TV-studion. Dessa besvarade bla frågor om näringsvärdet i människokött.

    Är detta normalt och kul? Knappast. SVT försökte göra det lite skojigt, men resultatet blev bara bisarrt.

    SVT: https://www.svtplay.se/video/23506942/fraga-lund/fraga-lund-sasong-4-avsnitt-1

    Kommentar: https://newsvoice.se/2019/09/neo-cannibalism-sweden/

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.