Det mener professor emeritus i medisinsk mikrobiell økologi Tore Midtvedt ved Karolinska Institutet i Stockholm. Han var en av de første som kom på sporet av ny viten om hvor viktig tarmfloraen er for helsen.

– Tarmbakteriene i mage og tarm betyr utrolig mye, og vi er avhengig av en god, balansert tarmflora for å ha en optimal utnyttelse av det vi spiser, sier Midtvedt.

Da Midtvedt i 1963 startet som forsker på Karolinska Institutet i Stockholm kom han inn i et forskningsmiljø med Nobelpris-vinnende biokjemikere som forsket på tarmsubstanser fra kroppen. Forskningen viste at substanser fra kroppen ble forandret når de kom ut i gallen og møtte tarmbakteriene og så gikk tilbake til kroppen. Dette begynner nå å bli akseptert på grunn av nye og bedre undersøkelsesmetoder.

Midtvedt forteller at mange av våre vestlige, industrialiserte sykdommer kan skyldes tarmbakterier i ubalanse, som igjen kan skyldes kostholdsfaktorer. Han påpeker at tilsetningsstoffer i maten taler for en økning av forstyrrelser i tarmfloraen som igjen er satt i sammenheng med mange sykdommer, blant annet autisme. – Det er ganske sikkert at det er en medvirkende årsak eller kanskje en årsaksfaktor til autisme-symptomer hos mennesker ved regelmessig disposisjon, hevder professoren.

Ett av tilsetningsstoffene han viser til finner vi i mange matvarer og heter propionsyre, en raskt voksende industri. Propionsyre er en organisk syre som lages av tarmbakterier. Denne syren blir er et konserveringsmiddel (E280) og blir tilsatt ulike matvarer for å hindre vekst av blant annet mugg, sopp og bakterier. Tilsetning av E280 gjør at blant annet brød og konditorvarer kan ha lang holdbarhet.

 

SE OGSÅ:«Sitronkaka ser like fin ut etter 16 år» på NRK.no

 

Det er gjort forsøk med rotter som ble tilført E280. De endret oppførsel og oppførte seg som autister etter å ha fått i seg meget små mengder 1) av stoffet. Midtvedt mener vi blir utsatt for alt for store mengder av dette stoffet og andre tilsetningsstoffer fra matvarer. – Myndighetenes merking av ADI (anbefalt daglig inntak) er laget for hvert enkelt stoff og for en standard voksen person, ikke for barn, sier han videre. Han er spesielt bekymret for konsekvensene fordi barn lett kan sprenger disse grensene ved et vanlig kosthold i løpet av en dag. Kanskje på tide for produsentene og erstatte propionsyre med noe bedre? En raske sjekk i butikkhyllene for plastpakket ferdigbakst viste mange produkter som er tilsatt dette konserveringsmiddelet. Midtvedt oppfordrer oss til å bruke forbrukermakten og unngå kjøp av produkter som inneholder E280, E281, E282 og E283.

 

Se hele intervjuet her!

 

Mattilsynet sier Norge har fullharmonisert regelverket på tilsetningsstoffer med EU. EFSA vurderte propionsyre og saltene i 2014, og de konkluderte med at de brukermengdene som i dag er tillatt har ingen helsemessig risiko av betydning.

 

Kilder:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3779

Les mer om Dr. Derrick MacFabe her!

 


Først publisert 12.01.2017

 

 

1 KOMMENTAR

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.