FORSKNING. Mindfulness meditasjon, en tilstedeværende bevissthet om kroppen og dens omgivelser, kan hjelpe folk å overvinne sin avhengighet av kraftige smertestillende medikamenter, kalt opioder.

Etter åtte uker med meditasjonsøvelser mistet folk sitt behov for opioider, følte mindre smerte og gjenvant glede for naturen og familien, en endring som ble registrert på EEGs (elektro-encephalograms), som overvåker hjernens mønstre.

LES OGSÅ: Gi hjernen din orgasme!

Med en opioidavhengighet som dreper rundt hundre amerikanere om dagen, sier forskere fra University of Utah at mindfulness meditasjon er en velprøvd og sikker måte å bryte en vanedannende syklus.

En type mindfulness, som forskerne kaller MORE (Mindfulness-orientert Recovery Enhancement), har blitt testet på 135 personer som tok opioider for kroniske smerter. Under den to-måneder lange studien, enten mediterte deltakerne eller de tok del i en terapeut-ledet støttegruppe. Deres hjernefunksjon ble registrert med EEGs før og etter forsøket.

LES OGSÅ: Nye tiltak i skolen for bedre mental helse hos barn og unge

Meditasjon brøt den nedbrytende vanen med bruk av opioider, som sløver ned positive følelser og krever høyere doser av stoffet for å fungere, sier forskerne.

De som mediterte rapporterte at de følte større glede for enkle ting, mindre smerte og fikk en bedre og mer positiv psykisk helse.

Rundt en fjerdedel av folk som får foreskrevet opioider blir avhengige av dem. Stoffet var ansvarlig for 63 prosent av alle overdosedødsfall i 2015.

 


Kilde:

https://www.wddty.com/news/2019/10/mindfulness-meditation-breaks-the-spiral-of-opioid-addiction.html

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.