Debatten havner fort på rus tematikken når man snakker om cannabis. Det overskygger da fort hvor stor effekt medisinsk cannabis har på en rekke lidelser og sitt potensiale som legemiddel.

 

England legaliserer medisinsk cannabis.

Beslutningen er et resultat av flere vurderinger fra rådgivere og forsøk som viser at barn med epilepsi kan få mye hjelp ved medisinering med cannabisolje. Nettavisen Independent tar opp saken til Billy Caldwell på 12 år som lider av alvorlig epilepsi– Billy ble over en periode medisinert med cannabisolje og moren sier at resultatene var «utrolige» etter at sønnen ble mye bedre:

 

”For the first time in months I’m almost lost for words, other than thank-you” 

LES MER PÅ TV-HELSE.SE: Medicinsk cannabis tillåts i England – Framgång för naturläkemedel

 

Canada tar igjen USA

Det er en rekke stater i USA som har legalisert medisinsk cannabis og er ofte det folk refererer til i cannabisdebatten. California og Colorado er ofte de mest omtalte. Selv om staters lover sier en ting i USA kan riktignok føderale lover overskride dette hvor cannabis, også medisinsk er ulovlig. Det var i 2000 at Colorado først legaliserte medisinsk Cannabis, men også til rekreasjonelt bruk i 2012. Canada gjorde lovendringer 19. juni 2018 som legaliser cannabis helt. Dette vil tre i kraft i oktober i år.

Endringer i folks syn på planten endrer seg fra år til år og ny forskning på plantens medisinske virkning blir stadig større. TV-Helse fikk mulighet til å prate med Chance Odekirk da vi besøkte USA en tid tilbake. Han var budtender ved et medisinsk cannabis dispenseri og forteller om det han opplever som positive endringer i Colorado, ikke bare for pasienter med diverse lidelser men også det samfunnsøkonomiske. Colorado er blitt en mal å følge, sier han.

 

 

Medisinsk cannabis i Norge, Sverige og Danmark

Ved to av danmarks største sykehus skrives det idag ut medisinsk cannabis til pasienter. Dette har vært gjort i Danmark i 30 år. Også norske leger (og nylig svenske) har mulighet til å gi medisinsk cannabis til sine pasienter. I Norge har helsedirektoratet og legemiddelverket laget en veileder på hvordan spesialister på sykehus kan søke om slik behandling som kom i 2016. I det Norske legemiddelverket står det:

 

«Både Helsedirektoratet og Legemiddelverket er enige om at det finnes en liten gruppe pasienter som kan ha nytte av lindrende behandling med medisinsk cannabis. Dette kan for eksempel gjelde pasienter med alvorlig kreftsykdom eller pasienter med sterke smerter som ikke får tilstrekkelig lindring av godkjente legemidler.»

 

For MS pasienter er Sativex et cannabislegemiddel som i 2012 ble godkjent av Statens legemiddelverk, men kan også skirves ut til andre lidelser. Også gjennom Schengen avtalen §75 er innførsel av cannabis i Schengen-området lovlig. Cannabislegemiddel kan innføres fra Nederland og Expat Medical Center i Amsterdam har hjulpet pasienter med dette. Legesenteret hjelper med den dokumentasjonen du trenger med tanke på hjemreisen.

 

Hva er medisinsk cannabis?

Lege Geir Flatabø forteller at cannabis(Cannabis sativa) – hamp  er en gammel kulturvekst. Visstnok har den tradisjonelt inneholdt lite THC  (Tetrahydrocannabinol) som er euforiserende og vanedannende. Hoved bruken og dyrking av hamp har vært til tauverk og tekstil(fiber),  som har ubetydelig mengde THC,  men varierende megde CBD (Cannabidiol)  og andre cannabinoider  som heller ikke er vanedannende.  Og så har frøene vært brukt til mat.

Det finnes da minst  3 ulike  cannabis oljer forteller Flatabø. Matolje utvunnet av frøene, som har lite og ingen cannabinoider (CBD, THC). Medisinsk Cannabisolje,  utvunnet av planten  med ELLER uten(< 0,3% ) THC. Hovedsaklig er cannabisolje med andre cannabinoider, spesielt CBD. Han forteller videre at det finnes et vell av medisinsk cannabis på markedet , som har eksplodert, hvor alle hevder at deres olje er best. Felles for de tillatte cannabisoljene er  at de er uten THC avslutter han.

For å bli kvitt unødig medisinering av syntetiske legemidler med stor grad bivirkninger er vi kanskje nødt til å åpne opp større rom til våre naturlige legemiddler? Ikke minst for de potensielle planter og vekster som gjenntatte ganger viser å ha god effekt mot en rekke av dagens sykdommer og lidelser.

 

Medisinsk cannabis (FOTO: AdobeStock)

 

Kilder:

https://normalnorge.no/medisin/

https://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/cannabis-billy-calwell-latest-epilepsy-cannabis-oil-medicinal-home-office-uk-emergency-licence-a8433976.html

https://legemiddelverket.no/bivirkninger-og-sikkerhet/rad-til-helsepersonell/behandling-med-medisinsk-cannabis-innenfor-dagens-regelverk

http://www.tv-helse.se/cannabis-danmark-30-ar-fore-sverige/

https://www.abcnyheter.no/helse-og-livsstil/helse/2016/11/20/195257343/norske-leger-kan-skrive-ut-cannabisplanten-som-behandling

https://www.nrk.no/norge/innforer-cannabis-lovlig-til-norge-1.11680455

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.