Fall og brudd er vanlige problemer blant eldre, men den virkelige årsaken er ikke alltid alderdom, det kan også være medikamentene de tar.

Mange av medikamentene rutinemessig foreskrevet til eldre, som opioider for smerter, antidepressiva, syrenøytraliserende og sovemedisiner, enten svekker bein eller øker sjansene for et fall eller begge deler.

LES OGSÅ: Sosial eldreomsorg kan forsvinne ved fylkessammenslåing

Forskere fra Geisel School of Medicine ved Dartmouth analysert data fra rundt 2 500 000 eldre mennesker som hadde blitt foreskrevet noen av de 21 vanligste brudd-assosierte medikamentene for å se hvor mange av dem som senere fikk hoftebrudd.

Andelen var høyest blant de som hadde tatt flest medikamenter, og den mest foreskrevne var smertestillende opioder, som ble brukt av 55 prosent av gruppen, etterfulgt av diuretika, foreskrevet til 40 prosent av dem.

LES OGSÅ: Utbredt overmedisinering av eldre

Ved kun å ta et av disse medikamentene dobler det risikoen for brudd, sier forskerne, og risikoen øker eksponentielt for alle andre medikamentene som blir tatt. Tas to medikamenter triples risikoen og de som tar tre firedobles riskikoen. Effektene kan være dobbelt så ille hos de personene som allerede har osteoporose.

De farligste kombinasjonene, og de som mest sannsynlig vil føre til et fall eller brudd, var opioider og beroligende midler, eller opioider og diuretika, eller opioider og PPIs (Proton pumpe hemmere), for fordøyelsesbesvær.

Hvis medikamenter er valgfritt, bør eldre pasienter seriøst vurdere å slutte å ta dem, sier forskerne, og det er en vurdering som er enda mer presserende hvis to eller flere medikamenter blir foreskrevet.

 


Kilde:

https://www.wddty.com/news/2019/11/The-Drugs-Causing-Falls-and-fractures-in-the-elderly.html

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.