Forskning. To porsjoner tilberedt sopp per uke kan redusere risikoen for noen hjernesykdommer med 50%, viser studie. Eldre mennesker som bruker mer enn 300 gram tilberedt sopp per uke, har 50% lavere risiko fra å utvikle lettere kognitiv lidelse, ifølge forskerne fra National University of Singapore (NUS).

Tekst: Sanja R. Juric, TV Hälsa Sverige, «Matsvamp kan minska risken för lindrig kognitiv störning med 50%» | Oversettelse og bearbeiding: Birthe Storaker

Mer enn 600 kinesere over 60 år bosatt i Singapore, deltok i en seks-års studie gjennomført mellom 2011 og 2017. Resultatene ble publisert den 12 mars 2019 i Journal of Alzheimer’s Disease.

“Mild kognitiv svekkelse” (MCI)

Mild kognitiv svekkelse, også kjent som MCI (Mild Cognitive Impairment) betyr vanligvis hukommelsessvikt. Omtrent en tredjedel av personer over 70 år har blitt diagnostisert med MCI. Av disse er nesten 50 prosent anslått til å utvikle demens innen fem år. Som de fleste vanlige symptomer på MCI er forverring av korttidshukommelse, orienteringsevnen og gjenkjennelse, og kan lett forveksles med vanlige tegn på aldring. Med den såkalte «kognitiv screening batteritestet» (KSB), kan det fastslås om personen lider av MCI og er i fare for å utvikle demens. Endringene i pasientens kognitive evne er vanligvis subtile og påvirker ikke pasientens daglige liv på samme måte som i Alzheimers.

Sopp og bedre kognisjon hos eldre

Resultatene blir satt i sammenheng med at et stoff i sopp kan ha betydelige positive virkninger på kognitive funksjoner i hjernen.

Dr Irwin Cheah, Senior forsker ved NUS biokjemi, understreker viktigheten av å ta en nærmere titt på aminosyren Ergothionein (ET) Den  kan finnes i de fleste sopparter.
«Denne sammenhengen er overraskende og oppmuntrende. Det ser ut til at en offentlig enkelt tilgjengelig ingrediens kan ha en dramatisk effekt på kognitiv nedgang «, sier ansvarlig forfatter og forskningsassistent Feng Lei.

Sopp som ble brukt i studien var blant annet østerssopp, shiitake, og dyrket sjampinjong. Men forskerne sier at andre sopper kan ha lignende positive effekter takket være aminosyren.

Ergothionein er kjent for å ha unike anti-inflammatorisk egenskaper. Menneskekroppen kan ikke lage ergothionein selv. En tidligere studie viste at pasienter med milde kognitive lidelser hadde lavere nivåer av denne aminosyren enn en frisk person.

Soppenes nevrogenerative egenskaper

Annonse fra Medhelse.no

Resultater førte til den konklusjon at mangelen på ET kunne føre til nevrodegenerative sykdommer. Ved å øke inntaket av aminosyren funnet i sopp ville det være mulig å fremme kognitiv helse. Andre bioaktive komponenter som finnes i sopp har også vist å beskytte hjernen fra nevrodegenerering og har en positiv effekt på nervevekst. En av disse er, blant annet, Hericenone, som finnes i soppen Piggsvinsopp (Hericium erinaceum) også kalt Lions Mane.

Til tross for en økning i kognitive sykdommer selv blant yngre mennesker, er det for tiden ingen kollektiv spesialistopplæring i landet. Det er dog noen som har reist til Dale Bredesen og tatt sertifisering i RECODE – Dag Tveiten, Irene Shestopal, Tor Jacob Moe, og Per Moe.

Allerede 2014 etter John O ‘ Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser vant Nobelprisen for sine funn i kognitiv nevrovitenskap, pekte Anders Wallin, professor emeritus og sjefslege ved nevropsykiatriske Clinic ved Sahlgrenska universitetssykehus i Gøteborg, på viktigheten av å legge mer fokus på feltet.

Anders Wallin, professor emeritus ved Sahlgrenska Akademin, institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Pressefoto: Neurophys.gu.se

I en debattartikkel i det svenske medisinske tidsskriftet Läkartidningen fra februar 2019 ønsker Anders Wallin en spesialistutdanning i kognitiv medisin for leger. Wallin refererer til en studie fra Malmö, hvor 73 prosent av de 200 pasientene som ble lagt inn ved den medisinske klinikken viste en kognitiv svekkelse som i flere tilfeller var ukjent.

«Det er bemerkelsesverdig at det ikke er spesialistopplæring i kognitiv medisin for leger, Sier Wallin i artikkelen.

«Feltet av kunnskap er i stedet spredt over flere disipliner: psykiatri, geriatri, nevrologi og rehabiliteringsmedisin. Undervisningen er på mange steder mangelfull eller mangler helt. Det er på høy tid å endre det. » – Läkartidningen 08/2019

Fortsatt forskning på medisinsk sopp

Mens vi venter på en ny spesialistopplæring, er neste skritt for forskere hos NUS å forvalte blant annet aminosyren ergothioneine i en randomisert kontrollert studie. Dette i håp om å finne flere faktorer som ville bidra til å redusere risikoen for aldersrelaterte hjernesykdommer.

Kilder og relaterte saker