Går du til fastlegen for å sjekke om du har matoverfølsomhet er det en begrenset «meny» av prøver å velge mellom forteller Dag Tveiten, laboratoriesjef ved Lab 1 i Sandvika.

Noen mennesker, barn som voksne, settes på omfattende eliminasjonsdietter uten å ha grundig undersøkt om det er nødvendig. Samtidig er det trolig mange som ikke får anbefalt eliminasjonsdietter som kunne forbedret helsen deres. Det er viktig å utføre laboratorietester som sammen med sykehistorien, kan bidra til å avklare om symptomene skyldes matoverfølsomhet eller ikke.

 

 

Tilleggsinformasjon til sykehistorie

Hvis du går til fastlegen for å sjekke om du for eksempel reagerer på melk, sjekker de bare for laktose (melkesukker) og ikke melkeproteiner. De sjekker også ofte for straksallergier (IgE). – Det er ofte forsinket reaksjoner ved inntak av mat, sier Tveiten. – Dette kan føre til ugunstid immunreaksjon hvor kroppen danner antistoffer som reagerer med matproteiner, sier han.

Prøvene som kan taes ved Lab1 graver dypere i målbare reaksjoner på mat. Det er et omdiskutert tema om prøvesvarene har noe nytteverdi. Tveiten påpeker at disse testene ikke sier noe om diagnoser, men benyttes som tilleggsinformajson i pasientens sykehistorikk. Det har ved flere studier  vist at de som lider av irritabel tarm (IBS), blant annet, kan ha nytteverdi av IgG-matallergitesting når man starter med eliminasjonsdietter. Man bruker da eliminiasjons- og provokasjonsdiett i samarbeid med sakkyndig helsepersonell som som for eksempel leger og ernæringsterapeuter.

 

SE OGSÅ: Fri fra autismesymptomer – en suksesshistorie!

 

Hvorfor teste seg for matoverfølsomhet?

Matoverfølsomhet kan ha stor betydning for en persons helsetilstand og hvordan man fungerer i hverdagen. Endringer i kostholdet har også vist å ha stor effekt på en rekke alvorlige diagnoser. Men hvorfor måle for IgA- og IgG-antistoffer? Lab1 sier:

 

«Matproteiner skal normalt brytes ned til aminosyrer i fordøyelseskanalen, men hos noen så vil denne nedbrytningen ikke fungere optimalt. Dermed kan mindre eller større proteinfragmenter fra mat forårsake en immunrespons, og det kan dannes både IgA- og IgG-antistoffer spesifikt rettet mot aktuelle matproteiner. Disse antistoffene kan reagere med antigener og danne immunkomplekser, som kan sirkulere i blodet og aktivere betennelser.»

 

Mange utfører eliminasjonsdiett uten å samkjøre med prøvesvar som kan si noe om man reagerer på enkelte matvarer. Informasjonen hos fastlegen kan være mangelfull fordi testene er begrenset eller man kjører et eget løp uten veiledning. Lab1 håper derfor at et utvidet testpanel kan bli tilgjengelig i det offentlige med refusjon slik at flere kan få grundigere diagnostikk. – Dette er noe vi jobber med å få til, sier Tveiten.

 

SE OGSÅ: Proteinintoleranse kan gi autismelignende symptomer

 

Hva er IgG- og IgA-antistoffer?

Immunglobin fungerer som antistoff og er delt inn i 5 forskjellige klasser: IgG,IgA, IgM, IgD og IgE. På Store Medisinske Leksikon sin nettside står det:

 

«De fleste antistoffer i blod tilhører IgG som er bygd opp av fire polypeptidkjeder, to «lette kjeder» og to «tunge kjeder». De lette kjedene er felles for alle immunglobuliner, mens forskjeller i de tunge kjedene fører til at antistoffer i de fem klassene har forskjellige kjemiske egenskaper og funksjoner.»

 

Og om IgA:

 

«IgA-antistoffer er særlig viktige for infeksjonsforsvaret på slimhinner og i tarmkanalen. De fleste antistoffene i brystmelk er også IgA. Slike antistoffer er dermed også viktige for å beskytte barnet mot infeksjoner. Totalt sett er IgA antistoffer den klassen av immunglobuliner det produseres mest av i kroppen.»

 

 

Kilder:

https://www.lab1.no/analyser/igg-og-iga-antistoffer-mot-matproteiner

https://sml.snl.no/immunglobulin

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.