Sædkvaliteten til norske menn er dårlig. Hvert femte par strever med å få barn og forskerne antar at halvparten av fertilitetsproblemene her i landet skyldes laber sædkvalitet hos menn.

LES OGSÅ: Spiser oss sterile!

Basert på kunnskap i dag er det mange faktorer som kan øke eller redusere sannsynligheten for å kunne bli fedre. En rekke miljøfaktorer kan påvirke menns sædkvalitet negativt som for eksempel syntetiske kjemikalier og andre stoffer i maten, sprøytemiddelrester, miljøskadelige metaller og stråling. Livsstilsfaktorer som røyking og overvekt kan også ha betydning.

LES OGSÅ fra tv2.no: Norske menn har dårligst sæd i Norden

Føre var strategi

Menn med fruktbarhetsproblemer bør også unngå kilder til kvikksølv og andre miljøgifter. I tillegg bør de unngå å ha mobiltelefon i bukselomma eller nettbrett på fanget og sitte mye med bærbar PC som er trådløst koblet til internett. En rekke studier underbygger at stråling fra trådløs kommunikasjon kan være skadelig for menns fruktbarhet.

Det er fornuftig å unngå visse matvarer i kostholdet (som soyaprodukter) få i seg vitaminer, mineraler og antioksidanter og spise økologisk frukt og grønt. En rekke studier har funnet bedring i menns sædkvalitet etter tilskudd av folat, vitaminene C, D, og E, betakaroten, lykopen og sink. Omega3-fettsyrer er en viktig del av alle cellemembraner og er derfor viktig for mobiliteten og fleksibiliteten til spermiene og for en vellykket befruktning.

 


Kilder:

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.