Har du hetetokter, nedsatt sexlysst, manglede energi, humørsvingninger, søvnproblemer, gjentatte  problemer med underlivet og problemer med å bli gravid?  Årsaken er mest sannsynlig mangel på hormonet progesteron.

Lege og spesialist i indremedisin, Allan Fjelstrup

Å være yngre og i mangel av progesteron eller å være i overgangsalderen, er i realiteten det samme. Progesteronmangel kan starte med manglende energi, dårlig humør, nedsatt sexlyst og tørre slimhinner i tidlig alder.  Spesielt hos kvinner som stresser mye, men, også blant «sunne superkvinner» som løper halvmaraton, sykler Birken og flytter fysiske grenser, er progesteronmangelen stor.  Det skyldes at den månedlige eggmodningen og eggløsningen delvis eller helt uteblir.  Når kvinnen kommer i overgangsalderen stopper den månedlige syklusen opp og man er helt tom for progesteron med den konsekvens at  hetetokter, humørsvingninger, søvnproblemer, depresjoner, motløshet og energimangel melder seg .

– Uheldigvis er det første kvinner tenker på – østrogen, sier lege og spesialist i indremedisin, Allan Fjelstrup til TV-helse.

Østrogendominans

For å forstå progesteronets viktige og behagelige rolle i kvinnekroppen, er det viktig å forstå hva østrogen kan gjøre av ugagn om hormonet får dominere. Dersom det ikke er balanse mellom østrogen og progesteron, vil det merkes både kortsiktig og langsiktig.  Kvinner som har lite eller intet progesteron, lever nemlig i såkalt østrogendominans.

-Østrogen er et oppbyggende og cellestimulerende hormon.  Har en kvinne østrogendominans,   stimuleres celleveksten i brystene slik at hun kan få diffuse kuler og over tid celleforandringer og utvikling av brystkreft.  Tilsvarende vil østrogendominans medføre at cellene i livmoren kommer ut av kontroll. Livmoren synker ned, blødningsforstyrrelser oppstår og det dannes celler som kan munne ut i kreft. Det samme med eggstokkene. Når disse ikke får den herlige tsunamien av progesteroner, vil eggstokkene forbli i en kronisk østrogendominans. Det kan medføre utvikling av cyster og kreft fordi østrogen hele veien stimulerer til økt celledeling, forklarer Fjelstrup.

– Er alle østrogendominante på et eller annet tidspunkt?

Superkvinner mangler superhormonet, progesteron! (FOTO: AdobeStock)

Kroppslig paradoks

– Ja, østrogenproduksjonen foregår nesten i alle vev i kroppen hele livet og i mengde avhengig av hvor mye fettvev du har. Det gjør ikke produksjonen av progesteron som kun dannes i det gule legemet når du er gravid. Ergo: få graviditeter, stress, kosthold som består av mye karbohydrater, p-pillebruk og overgangsalder ender – udiskutabelt – over tid med østrogendominans, svarer legen.

-Hvorfor er østrogen det de fleste kvinner gjerne tenker på når de kommer i overgangsalderen?

-Det som er den frustrerende kjensgjerning, er at symptomene og plagene som østrogendominansen og mangelen på progesteron gir – er at disse kan lindres hvis man overstyrer det hele med store doser syntetisk østrogen. Det er kroppens noe underfundige svar på en behandling som i realiteten er et bomskudd.

– En kvinne som har 30 hetetokter i døgnet og får feil behandling, vil altså kunne kjenne bedring? Hvordan henger det sammen?

-Det e fordi at det ikke finnes noe tilsvarende signal for progesteron. Vi må bare konstatere at selv om kvinne er i østrogendominans og har mangel på progesteron, så lindrer det å tilføre syntetiske østrogener, men det endrer ikke det faktum at det er «helt i det blå» rent behandlingsmessig. Det blir feil på alle måter fordi østrogendominansen forverres og risikoen for svulstutvikling og kreft øker.

-Er det noen risiko forbundet med planteøstrogen som selges i helsekostbutikker?

-Planteøstrogen kan bidra til forverring av en østrogendominans, men vil langt fra belaste kroppen på samme måte som syntetisk østrogen. Det er også kvinner som kan ha nytte av å kombinere naturlig progesteron og planteøstrogen, understreker Fjelstrup.

SE OGSÅ: Fra antidepressiva til DNA-feil

Kvinnens «wunderbaum»

Legen er ikke i tvil om hva han vil råde kvinner i hormonell ubalanse til å gjøre; Pøs på med progesteron!

– Om du er 30,50,,80 eller 90 så vil små doser med naturlig progesteron kunne oppleves som en wünderbaum i kroppen.  Er husets tenåring i puberteten og plages med hormoner som flyr i lav høyde, bruk progesteron. Har du PMS, bruk progesteron.  Opplever du gjentatte spontanaborter, prøv progesteron.  Er mannen gretten og i hormonell ulage, smør ham med progesteron.  Er du smådeppa og utafor, sørg for progesteron!

– Progesteron er kvinnens velværehormon par exellente. Det er virkelig instrumentalt i forhold til å gi livsglede, humør, energi og hormonell balanse til kvinner i alle aldre.  Jeg skulle bare ønske så inderlig at de blir godt nok opplyste om progesteronets effekter.

-Hvor raskt merkes progesteronets effekt på overgangsplager?

-Hetetokter forsvinner nærmest momentant.  For å få øyeblikkelig effekt, kan du smøre kremen direkte på slimhinnene i underlivet slik at det tas direkte opp i blodet. Og siden progesteron er et velværehormon, vil det automatisk ta brodden av humørsvingninger, irritabilitet, søvnproblemer, depresjoner og energimangel.  Hele spekteret av små, store og tildels voldsomme symptomer vil ganske raskt lindres og etter en liten stund forsvinne helt.

-Kan progesteronmangel måles med en blodprøve?

– Ja. Ønsker du å få dokumentert svart på hvitt at du mangler progesteron, anbefaler jeg at du får målt dine hormonnivåer ved å ta en spyttprøve.   Men, fasiten er uansett enkel. Har du sjelden eller aldri eggløsning, så mangler du hormonet. Punktum!

To centimeter krem

Naturlig progesteron finnes kun i kremform og skal smøres på underarm, hals, bryst eller innsiden av lårene.  Et par centimeter krem er nok. Kvinner som skulle hatt eggløsning, bruker kremen til menstruasjonen kommer for så å ta en ukes pause.  Eldre kvinner kan bruke det daglig.

-Kan man overdosere seg ?

– Det er noe vanskelig å snakke om overdosering fordi kvinnen merker jo på kroppen sin hvor mye det er behov for og det vil være naturlig å bruke mer i starten enn når man er kommet i balanse. Man kan justere opp og ned etter lysst og behag. Det er stort sett alltid slik at kvinnen får betydelig grad av velvære av progesteron både fordi det er et velværehormon og fordi at det er en typisk sentral manglende brikke i det hormonelle puslespillet som plutselig kommer på plass. Min erfaring over mange år, er at kvinner ofte doserer opp i starten fordi det føles så godt å bruke det.  I løpet av noen måneder finner så kvinnen et doseringsnivå som er passe.

-Er det noe man kan spise for å få i meg progesteron?

-Nei, men jeg vil på det sterkeste anbefale et lavkarbo-kosthold.  Raske karbohydrater klusser til hormonsystemet, så dropp dem.

-Er det registrert bivirkninger ved bruk av progesteron?

-Nei. Det verste som kan skje, er at man får for lite progesteron! Sier lege og spesialist i indremedisin, Allan Fjelstrup.

 


Det glemte hormonet

Progesteron er det eldste hormonet vi kjenner til og et av de viktigste hormonene som menn og kvinner produserer. Til tross for det, er det lite brukt i behandling av hormonelle ubalanser.  Fokuset har vært mest rettet mot østrogen-terapi. Nå får stadig flere leger øynene opp for progesteronets viktige effekter på kropp og sinn, og det er takket være kvinners egne erfaringer som deles på nett.  Kvinner over hele verden har snudd ryggen til syntetisk østrogen (reseptpliktig) på grunn av faren for utvikling av kreft, blodpropp og hjerneslag – som er dokumentert gjennom mange og omfattende studier.


 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.