For best og raskest mulig opptak av magnesium, bør du bruke det i kremform.  På den måten nyttiggjør du deg smitt og smule istedenfor at mye av den tiltenkte effekten havner i doskåla.

I utlandet har magnesiumkrem vært på markedet i flere år, men for et par år siden laget lege, Geir Flatabø, en norsk og forbedret variant.  Forbedret på den måten at kremen er uten negative konserveringsmidler og dessuten økologisk deklarert.

Flatabø har i en årrekke jobbet med ernæring og kosttilskudd i behandling av kroniske sykdommer.

-Jeg har også arbeidet mye med autismeproblematikk tilknyttet Autism Research Institute (ARI) i San Diego. I den forbindelse har jeg kommet i kontakt med mange spennende mennesker med god kunnskap om temaet.  En gjenganger i autisme-problematikk er en rikholdig «mangel-lapp» – ikke minst på magnesium, forteller Flatabø til TV-helse.

–  For noen år siden traff jeg Rosemary Waring, professor ved universitetet i Reading i England. Hun har tittet på problemstillingen med magnesium og sulfat og funnet at autistbarn, barn med adhd og personer med kroniske sykdommer, har en lei tendens til å miste magnesium i urinen.  De har i praksis en kronisk magnesiummangel. Dog er det opplest og vedtatt at magnesiummangel ikke bare rammer kronisk syke, men hele befolkningen, opplyser legen.

Flatabø peker også på at det er en kjent sak at magnesium-oksid er et utmerket avføringsmiddel, og at det i seg selv kan sees på som et slags bevis på at du tar mineralet dårlig opp.  Et annet faktum er at hvis du ikke fordøyer fett – så binder mineralet seg til fettet som kommer ned i tarmen og da dannes det såkalt «magnesiumsåpe» som sklir rett i do.

-Rosemary Waring fant at autistbarn ikke bare fikk i seg lite magnesium, men at opptaket var svært dårlig på grunn av dårlig fordøyelse. En av de siste studiene fra Folkehelsa viste at 80 prosent av barn med autisme-problematikk har mage-tarmproblemer.  Konsekvensen av dårlig tarmfunksjon og fordøyelse, er dårlig opptak av næringsstoffer.  Da må disse nødvendigvis komme inn i kroppen på annet vis.  Krem er i så måte en ypperlig «transportør» for å styre utenom alle faktorer som påvirker opptak.

 

SE OGSÅ: Ikke sykdom – bare ubalanse i kroppens mineraler?

 

Godt for alt!

Magnesium er godt for alt. Enkelt og greit. Mineralet inngår i ca 400 ulike enzym-prosesser i kroppen som enten slutter å virke eller går fryktelig mye tregere ved mangel på mineralet. «Mestermineralet» er viktig for kroppens muskelfunksjon, for hjertet, for signaloverføring i nervesystemet og forbrenning av karbohydrater.  I tillegg trenger skjelettet og knoklene dine daglig forsyning av mineralet.

-Den første kremen vi laget var for å behandle leggkramper og gi magnesium og sulfat til autister. Tilbakemeldinger vi har fått, viser at magnesiumkremen har avslappende effekt på angst og uro, samt at den på enkelte kan virke søvndyssende.  Det satte oss på ideen om å tilsette og forsterke en ny krem med lavendel som har kjente effekter på uro og søvn, forklarer Flatabø.

 

Kan ikke overdoseres

MagnesiumKrem 50ml (FOTO: Enger)

– Magnesiumkrem doseres ved pumpetrykk.  Opptaket er individuelt og du kan ikke sammenligne milliliter krem og milligram tabletter.  Vi har derimot konkludert med at dersom du har «normal mangel» slik vi ser i generelt i befolkningen, er åtte pumpetrykk tilstrekkelig for en voksen person per dag.  Barn trenger noe mindre.   Litteraturen sier at vi ikke kan få for mye magnesium via huden fordi den kun tar opp det den trenger.  Ei heller risikerer du diare` slik mange klager på at de får når de tar magnesium i pilleform.  Magnesiumkremen skal smøres der huden er tynnest, det vil si mellom lårene og under armene.  Effekten merkes raskt, opplyser lege Geir Flatabø.

 

 

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.