Lars Bern kommenterer ofte på sin blogg om svikt i helsevesenet, en bransje som i stor grad er basert på kjemisk fremstilt skolemedisin. Det mest alvorlige problemet er besettelsen av å prøve å feie symptomer under teppet og dermed gi inntrykk av pasienten blir frisk. I stedet for å undersøke underliggende årsaker og søke etter behandling for det, dekkes det over de underliggende årsakene til sykdommen. Resultatet blir ofte nye sykdommer eller at den samme sykdommen som ble skjult kommer tilbake.

Lars-Bern, 2015 (FOTO:Torbjorn Sassersson)

Lars Bern gir et generelt eksempel:

«for eksempel den som kontakter helsevesenet på grunn av smerter, tilbys med en gang smertestillende medikamenter for å skjule smerten. Først senere, kommer en utredning av hva som forårsaket smerten. Med pillen kommer en rekke bivirkninger som ofte er minst like alvorlig som det som blir behandlet.»

Lars Bern fortsetter å fortelle om hvordan han fikk legemidler mot smerter og hvordan det endte med alvorlige hjerteproblemer som en bivirkning. Han valgte derfor heller å kjenne på smerten.

Refluksplager

Refluksplager er den hyppigste sykdom i øvre del av mage-tarm-kanalen og rammer alle aldersgrupper, fra spedbarn til de aller eldste. Det blir anslått at ca. 17 % av den norske befolkning oppfyller kriteriene for gastroøsofageal reflukssykdom, kalt GERD. Protonpumpehemmere (Proton Pump Inhibitors -PPI) er de mest brukte reseptpliktige medikamenter ved reflukssykdom, og på verdensbasis blant de mest brukte av alle legemidler. Legemidler av denne typen har til hensikt å motvirke magesår, brystbrann og sure oppstøt. Forbruket av disse medikamentene i Norge har økt med inntil 10 % årlig i perioden 2003 – 08.

Lars Bern advarer mot bruk av PPI Losec fra AstraZeneca. De som tar det eller Omeprazole for lenge kan skade tarmfloraen og pådra seg både infeksjon og lungebetennelse. Han får støtte fra leger som også advarer mot denne bruken.

«Langtidsbivirkninger av medisiner kan overses i randomiserte, kontrollerte legemiddelutprøvinger fordi oppfølgingstiden er for kort. Vi har lenge visst at protonpumpehemmere gir magekreft hos gnagere, og det er ingen åpenbar biologisk grunn til at dette skulle være annerledes hos menneske» skriver spesialist i indremedisin og i fordøyelsessykdommer Helge L. Waldum i Tidsskriftet.no.

Losec og Omeprazol kurerer ingenting

Losec – Felleskatalogen om Losec

Et eksempel aktuelt for millioner av mennesker i verden er problemet med sure oppstøt. Bern nevner AstraZeneca’s kassasuksess, preparatet Losec og tilsvarende preparat f.eks Omeprazole. Bern tar opp i artikkelen: «Drug Routinely Prescribed to Hospitalized Patients May Raise Risk of Dying», som advarer om at halvparten av alle pasienter som er innlagt på sykehus i USA får protonpumpehemmere som Losec, med den konsekvens at pasienter risikerer å utvikle alvorlige mage og tarminfeksjoner som deretter kan føre til døden.

Bern skriver at Nobelprisvinnerne Barry J. Marshall og J. Robin Warren fant at gastritt (betennelse i mageslimhinnen) og magesår ble forårsaket av bakterien Helicobacter pylori. Derfor konkluderte de med at de aktuelle antibiotika var i stand til å kurere disse infeksjonene.

«Takket være vellykket markedsføring for Losec og Omeprazole, er det fortsatt millioner av mennesker verden rundt som bruker produktet (og liknedende legemidler), i stedet for å gjøre noe med årsakene til deres sure oppstøt», sier Bern og alt skjer mens de de fleste er uvitende om risikoen.

Magesyre – immunforsvarets dørvakt – blir nedsatt av Losec og Omeprazole.

Mange har gått glipp av det enkle faktum at magesyre, immunforsvarets dørvakt, er en svært viktig del av vårt immunforsvar. Reduseres magesyreproduksjon med Losec eller Omeprazole åpner det døren for bakterier og virus til å herje fritt i magen.

«studier viser at de som er på disse pillene har en økt risiko for å utvikle lungebetennelse og tarminfeksjonen Clostridium difficile. Sistnevnte forekommer vanligvis i forbindelse med antibiotikabehandling som har skadet den naturlige tarmfloraen. «- Lars Bern

De som er spesielt sårbare for disse livstruende forholdene er i hovedsak de eldre og svake. Situasjonen blir enda verre når helsepersonell setter pasienter på Losec eller Omeprazole som forebyggende når de legges inn på sykehus. Resultatet kan bli at sykehuspasienter dør som en følge av dette.

Lars Bern bemerker at disse eksemplene viser at skolemedisin er i en blindvei. Han mener medisinsk forskning må revurdere og prøve å bygge opp kunnskap om hvordan virkelig forebygge og kurere sykdommer.

«prioriteten er alltid nye piller vi blir avhengig av på livstid og som industrien kan ta patenter på og selge med stor fortjeneste. Friske mennesker er ikke lønnsomt for denne bransjen. «- Lars Bern

Lars Bern får støtte fra flere svenske leger som advarer:

«de siste årene har imidlertid observasjonsstudier og Case-rapporter blitt publisert som tyder på en kobling med alvorlige bivirkninger, som lungebetennelse, infeksjon, og brudd. Økt kardiovaskulær dødelighet har også blitt rapportert hos pasienter som tar protonpumpehemmere sammen med ASA. «- Läkartidningen

Niels Christian Geelmuyden (FOTO: Cappelen Damm)

I boka Pillebefinnende er en av hovedanklagene mot medikaliseringa som Niels Christian Geelmuyden skriver om, nettopp Omeprazol som han er blitt bedt om å bruke.

Andre alternativer

Ønsker du et alternativ mot refluks burde du kanskje forsøke Melatonin, som i medisinsk litteratur dokumenterer god effekt. Melatonin er et kroppseget hormon som er med og styrer mange kroppslige funksjoner. Det har ingen kjent toksisk effekt, er regnet for et av kroppens viktigste antioksidanter og har også dokumentasjon som «anti-aldringshormon» i tillegg til bruk som sovemedikament.

Tidligere har melatonin kun vært å få som reseptbelagt legemiddel, men fra 1 januar 2020 ble det tilgjengelig som kosttilskudd.

Text och foto: Torbjörn Sassersson oversatt og bearbeidet av Birthe Storaker

Lars Bern er en forfatter og en forretningsprofil. Han ble utdannet ved Chalmers i ingeniør fysikk og var administrerende direktør på svensk Metanolutveckling, Ångpanneföreningen, det svenske Environmental Research Institute IVL and Incentive (Gambro). Han er medlem av det kongelige svenske akademi for ingeniørvitenskap og tidligere medlem av Royal Academy of Sciences Environment Committee. Bern var styreformann og medlem av styret i Natural Ladder Environmental Institute og viseformann i Swedish Cancer Society.

Les mer om Bern på Antropocene. Bern skriver om: Helsepolitikk, makropolitikk, miljø- og klimaspørsmål. Lars Berns artikler gjenpubliseres ofte i NewsVoice.

 


Referanser og kilder

• Lars Bern: Ännu ett larm om den livsfarliga skolmedicinen
• US News – Health: Drug Routinely Prescribed to Hospitalized Patients May Raise Risk of Dying
• Nobelprize.org: Nobelpriset i Fysiologi eller Medicin år 2005
• Läkartidningen: Protonpumpshämmare misstänks ge allvarliga biverkningar
• TV Helse om tarmhälsa och tarmbakterier
• http://tidsskriftet.no/2013/01/legemidler-i-praksis/riktig-bruk-av-protonpumpehemmere-ved-reflukssykdom
• http://tidsskriftet.no/2016/01/kommentar-og-debatt/protonpumpehemmere-og-magekreft#reference-10
• http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-079X.2006.00359.x/abstract;jsessionid=B67F161CB1DF35896B47B289BBA8D6DF.d03t04?systemMessage=Wiley+Online+Library+will+be+disrupted+2+July+from+10-12+BST+for+monthly+maintenance
• Nils Christian Geelmuyden, Pillebefinnende – hva vet vi om medisinene vi tar?, CappelenDamm 2017
• https://www.apotek1.no/sovn/reseptfri-melatonin

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.