Plaget av halsbrann og sure oppstøt?

Skrevet av Jens Veiersted for Helsemagasinet | Tilrettelagt av Birthe Storaker for TV-Helse.no

Syrenøytraliserende medikamenter er blant de mest solgte i Norge. (FOTO: AdobeStock)

Mange er plaget med halsbrann og sure oppstøt.  For å forsøke å bedre dette inntas det syrenøytraliserende midler mot det de antar er for mye magesyre. Men den antakelsen stemmer ikke alltid. Disse symptomene kan også skyldes det motsatte, nemlig for lite magesyre.

 

LES OGSÅ: Magesyremedikamenter øker risiko for tarminfeksjon og for tidlig død

 

Syrenøytraliserende medikamenter er blant de mest solgte i Norge. Nexium mot reflukssyndrom solgte i 2012 for 146 millioner kroner (LMI/Farmastat) og i verden for omkring 48 milliarder (IMS Health Midas 2011). Av reseptfrie medikamenter mot refluks har de tre mest solgte en omsetning på 25 millioner (LMI/Farmastat).

 

Er det for mye magesyre hos alle de som klager over det?

  – Erfaringen er imidlertid at vi ofte oppnår bemerkelsesverdig gode resultater med å bruke tilskudd av magesyre eller noe som stimulerer magesyreproduksjonen, sier ernæringsterapeut Jens Veierstedt.

Hvordan kan det henge sammen?

 

Magesekken – et lite mirakel

Mange av de vanlige fordøyelsesproblemene har sin opprinnelse i magesekken.

Ved normal magesyreproduksjon har innholdet i magen en pH mellom 1,5 og 3,0.  Selv om den ikke er en del av magesekken, er lukkemuskelen i nedre del av spiserøret viktig for magens funksjon. Den holder maten på plass og hindrer den i å bli presset opp i spiserøret.. Flere faktorer påvirker lukkemuskelfunksjonen: hormonet gastrin, syrenivå og proteiner i måltidet øker presset fra muskelen.

 

Produksjon av magesyre

Produksjonen av magesyre reguleres dermed av flere hormoner og signalstoffer i et nøyaktig system. Normalt dannes magesyre allerede før maten kommer ned i magen, men produksjonen avsluttes når maten fortsetter videre inn i tolvfingertarmen (duodenum).

 

Magens oppgaver

Maten blandes med fordøyelsesvæskene i magesekken ved hjelp av kraftige muskelbevegelser, og på denne måten omdannes maten til en lettflytende velling kalt kymus. Denne massen slippes etter hvert inn i tynntarmen i små porsjoner. Maten oppholder seg i magen i cirka 2 timer. I den perioden sørger magesyra for å aktivere enzymet pepsin, som utfører den første spaltinga av proteiner i maten. Mineraler som skal tas opp, må spaltes fra de stoffene de er bundet til i maten, noe som for de fleste stoffer krever en lav pH. Et annet viktig stoff som krever magesyre med lav pH for å fungere optimalt, er intrinsisk faktor, et glykoprotein som er nødvendig for å ta opp vitamin B12 fra maten.

 

En funksjon vi ofte glemmer, er at bakterier og virus ødelegges ved lav pH. Magesyre er altså en viktig del av vårt uspesifikke immunforsvar sammen med enzymet pepsin. Med unntak av ”magesårbakterien” Helicobacter pylori overlever ingen bakterier et normalt miljø i magen. Dette er noe å tenke på når vi er på ferie i eksotiske strøk og kan være utsatt for bakterier vi ikke er vant til. Magesyretilskudd kan da være en god forsikring.

 

Lite magesyre – symptomer

 • Halsbrann
 • Maten blir liggende lenge i magen
 • Oppblåsthet og gassdannelse
 • Kronisk diaré
 • Kronisk Candida-infeksjon
 • Dårlig ånde
 • Hudproblemer og flisete negler
 • Belegg på tunga
 • Ufordøyd mat i avføring
 • Kvalme etter å ha tatt kosttilskudd

 

Mange med fordøyelsesplager vil kjenne igjen flere av disse symptomene. Å lindre med medikamenter har ofte gitt varierende resultater. Da kan det være fornuftig å vurdere noe som øker magesyra. Ett av stoffene som har vært brukt i folkemedisinen i århundrer, er bitterstoffer. Bruken av urter i Europa har sine røtter flere tusen år tilbake til gresk og seinere romersk kultur.

 

Mange kulturer har en tradisjon med å ta en aperitiff før måltidet, ofte tilsatt bitre urter, men resultatet av en liten ”tår” var mindre fordøyelsesplager. I jula har vi tradisjon for å spise mye og lenge og gjerne kraftig mat. Mange hevder bestemt at en akevitt må til for å fordøye den kraftige maten. Med utgangspunkt i historien og erfaringer over lang tid kan vi med den beste samvittighet benytte bitterstoffer for å unngå plagsomme fordøyelsesproblemer i den søte juletid.

 

LES OGSÅ: God fordøyelse med karve i kosten

 

Hva er årsaken?

Hvis det nå er slik at mange har lite magesyre, hva kan årsaken(e) være? Hvis vi ser på to typiske trekk ved vår livsstil i dag, kan vel de fleste være enige om at mange er utsatt for stress, og mange har et kosthold med mye karbohydrater. Da har vi allerede to elementer som reduserer magesyreproduksjonen.

En av reaksjonene på stress er at fordøyelsen nedprioriteres. (FOTO: AdobeStock)

Våre forgjengere utviklet i løpet av mange millioner år et forsvarssystem i kroppen som satte dem bedre i stand til å overleve kritiske situasjoner. Et problem i dagens samfunn er at de kritiske situasjonene vi opplever, ikke fordrer en fysisk aktivitet eller utgjør en fare for å bli skadd. Stress er snarere tvert imot resultatet av en stresset situasjon, ofte at vi sitter dørgende stille i bilen eller på jobben. Dette er en helt annen situasjon enn den kroppen er forberedt på.

 

En av reaksjonene på stress er at fordøyelsen nedprioriteres. Skal du sloss eller løpe, har du ikke tid til å fordøye maten. Altså skrus fordøyelsen av og magesyreproduksjonen reduseres.

 

Det andre faktoren som kan bidra til redusert syreproduksjon i magen, er et høyt inntak av karbohydrater. Som nevnt blir de fleste karbohydratene brutt ned til enkle sukkermolekyler, slik som glukose og fruktose, når de fordøyes. Dette krever et basisk miljø, hvilket vil si at det ikke er nødvendig med syre i magesekken. Karbohydrater fordøyes nemlig i tynntarmen. Når vi tenker på de vanlige matvarene i vårt kosthold, er karbohydratene i klar overvekt. Matvarer som frukt, brød, ris, mais og potet inneholder særlig mye stivelse.

 

Vann og annen drikke

Til slutt må vi nevne noe som mange ikke tenker på. Vi lærer at mange drikker alt for lite vann. Hva passer vel da bedre enn å drikke godt med vann til maten? Hvis vi tenker oss litt om, er det noe som skurrer når vi hører et slikt råd. Hvis ikke produksjonen av magesyre er helt på topp, vil hvert glass vann du drikker, bidra til at magesyra tynnes ut og gjør fordøyelsen ufullstendig. Å drikke mye vann eller annen væske (te, øl) til maten er ikke gunstig for fordøyelsen, men et lite glass er ikke noe problem. Rødvin inneholder bitterstoffer som stimulerer magesyreproduksjonen.

 

Noen av årsaker som kan føre til for dårlig magesyreproduksjon:

 • Mangel på sink eller vitamin B6
 • Høyt sukkerinnhold i maten
 • Tilstedeværelse av bakterien Helikobakter pylori (den klarer å overleve i magen og er en viktig årsak til magesår)
 • Svake binyrer (langvarig stress) og hypotyreose (lavt stoffskifte)
 • Stress
 • Saltmangel – bordsalt består av klor og natrium
 • For mye vann sammen med maten

Selv om mange mangler magesyre, gjelder det selvfølgelig ikke alle. Har du noen av symptomene nevnt ovenfor, kan det være en idé å finne ut årsaken før du tar et syrenøytraliserende middel.

 

Konsekvenser av lite magesyre

Opptaket av en rekke vitaminer og mineraler er avhengig av at magesyre gjør en viktig del av jobben. Mange i Norge mangler vitamin B12. Intrinsisk faktor, et glykoprotein som produseres ved hjelp av magesyre, er helt nødvendig for å hjelpe B12 fra maten til blodet vårt. Egentlig skulle B12-mangel være umulig med et gjennomsnittlig norsk kosthold. Alle animalske produkter inneholder B12, som vi trenger veldig lite av. Det er ikke unaturlig å tenke at denne mangelen henger sammen med lite magesyre. Proteiner i maten må spaltes til aminosyrer for at kroppen skal bygge opp igjen tusenvis av forskjellige proteiner som trengs for å bygge og reparere skadd vev, til enzymer, immunforsvaret, osv. Det første man merker hvis det er for lite aminosyrer tilgjengelig, er at kvaliteten på hud, hår og negler blir dårligere. Det ytre blir prioritert sist.

 

Hvordan få mer magesyre

Kosthold og livsstil har stor betydning. Mange som har lagt om til et kosthold med mindre karbohydrater, har erfart at fordøyelsen ble mye bedre etter omleggingen. Oppblåsthet og sure oppstøt ble borte etter kort tid. Antakelig finnes det flere forklaringer på dette, men en årsak er at et redusert inntak av karbohydrater fører til et lavere insulinnivå i blodet, og insulin ser ut til å hemme magesyreproduksjonen. Magesyreproduksjonen er blant annet avhengig av sink, B6 og jod. Ved mangler i kostholdet er tilskudd derfor fornuftig, selv om det mest virkningsfulle er å ta syretilskudd. Syretilskuddet heter Aciglumin og selges på apoteket uten resept og kan tas uten fare for de aller fleste. Er du i utlandet, finnes det et tilskudd som inneholder betain, saltsyre (HCl) og pepsin og som mange har hatt glede av.

 

Etter å ha brukt magesyre en periode kan syreproduksjonen komme i gang igjen. Da kan bitterstoffer være en god idé for å styrke syreproduksjonen og resten av fordøyelsen. Det finnes mange urter som inneholder bitterstoffer, noen av dem finnes på helsekosten. Sjekk gjerne www.rolv.no for urter som stimulerer magesyre og fordøyelsen generelt.

 

Siden stress er ødeleggende for magesyreproduksjonen er det viktig å se på hva som skaper stress i livet, fjerne det man kan og forsøke å endre holdninger til det man ikke kan gjøre noe med. Det er også viktig å huske at emosjonelt stress er like problematisk som fysisk stress.

 

Det er viktig å være klar over at selv om de fleste mangler magesyre, finnes det mennesker som produserer for mye. For dem er det antakeligvis bare medikamenter som hjelper, dersom de da ikke spiser lite protein og fett, som demper virkningene av for mye magesyre.

 

 

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.