Magedreining hos hunder er en av de mest fryktede lidelser som kan ramme både hund og eier fordi forløpet er akutt og dramatisk. Minuttene teller!

Se for deg magesekken som en ballong midt på en vannslange. I den ene enden er spiserøret som fører inn til magesekken, i den andre enden er tynntarmen som fører bort.  Hvis ballongen blir dreid en halv til en omgang, blir slangen tvinnet før og like etter magesekken.  Resultatet blir at tarmgasser i magesekken ikke kan slippe ut. Magesekken blir utspilt som en ballong samtidig som flere symptomer melder seg.  Hunden blir rastløs og forsøker å kaste opp, men det kommer bare skum.

-Banker du med fingerspissen på den utspilte buken, vil du høre en «trommelyd».   Pusten til hunden blir rask og overfladisk, benene blir kalde, den har magesmerter, er nervøs, rastløs, kortpustet, sikler veldig mye, får en karakteristisk stiv gange, bleke slimhinner i munnen, raskt hjerterytme og svak puls.  Hunden står også med veldig krummet rygg og greier ikke å legge seg ned.   Ut fra disse symptomene kan dyrlegen kjapt stille diagnosen magedreining, men like bra er det at du som hundeeier er klar over denne tilstanden slik at du ikke er tvil om at hunden din trenger akutt hjelp, forklarer veterinær, Tina Mosvold, til TV-helse.

 

Sirkulatorisk sjokk

Når magesekken utvider seg presser den på andre strukturer i bukhulen kan dette:

  • Veterinær Tina Mosvold

    Hindre blodstrømmen tilbake til hjertet

  • Hindre blodtilførselen til magesekken
  • Føre til at magesekken sprekker
  • Presse på mellomgulvet slik at det blir vanskelig for hunden å puste normalt

Milten kan forstørres pga. presset fra den store magesekken. I noen tilfeller kan også milten bli dratt med og dreid når magesekken dreies.

 

Behandling

Magedreining er livstruende og du må handle raskt for at hunden din skal overleve.

-Veterinæren vil først forsøke å tømme luften ut av den utspilte magesekken ved å stikke en kanyle rett inn i den.  Deretter gis smertestillende medisin og væske for å stabilisere tilstanden.  Er det mulig, vil dyrlegen forsøke å tømme magesekken ved å føre en slange ned gjennom spiserøret. Om ikke dette lar seg gjøre, er operasjon løsningen for å få dreid magen på plass og sydd magesekken fast, sier Mosvold.

Det først døgnet er kritisk. Mange hunder blir veldig dårlige med forstyrrelser i kretsløpet, væskebalanse og hjertefunksjon.

Dersom hunden overlever det første døgnet, er utsiktene til en normal tilværelse tilstede.

-Kan hunden få magedreining flere ganger?

– Risikoen er klart tilstede hvis ikke magesekken blir sydd fast slik at den ikke kan dreie eller rotere igjen. En hund som har hatt magedreining, vil mest sannsynlig få det igjen, så magesekken syes fast, poengterer Tina Mosvold.

 

Årsaker

Man vet ikke sikkert hvorfor hunder får magedreining, men det man med sikkerhet vet, er at risikoen for sykdommen utvikler seg hos en fra før av disponert hund og om den stresser, mosjonerer eller leker kort tid etter at den har spist eller drukket store mengder.  Vi ser det ofte på tisper etter at de har hatt kull og dessuten hos eldre hunder.

Hvis din hund tilhører en av de rasene som er særlig utsatte – Grand danois, irsk setter, schæfer, Gordon setter, St, Bernhardhund, irsk ulvehund eller andre store hunder, har den 22-24% risiko for å få magedreining. Grand Danois har over 42% risiko.  Undervektige/ tynne hunder rammes oftere.

-Store hunderaser med høy smal brystkasse og stresset temperament er predisponerte. Foreldre eller kullsøsken som hatt magedreining øker også risikoen for magedreining. Tilfellene øker med alder og er vanligst mellom 7-10 år. Tilstanden rammer sjelden hos små hunder.

 

Forebygging

Grand Danois -eiere lærte en periode at hunden skulle spise i skulderhøyde.  Det er feil, advarer veterinær Mosvold. – Ved å spise på gulvet, sluker de mindre luft og spiser saktere.

Som hundeeier kan du gjøre flere tiltak for å forhindre magedreining.  La hunden får flere mindre måltider framfor kun ett.  Ikke la den styre rundt, løpe eller leke de første par timene etter at den har spist.

-Legger du ut på langtur der det er langt til dyrlege og du har hund i risikosonen, kan du ha en kanyle i sekken for får å kunne punktere magesekken, men det betinger at du er godt instruert i hvordan du skal trå til om ulykken er ute!

 

Jobbet som journalist i 40 år. Blant annet i Halden Arbeiderblad, Dagbladet Sørlandet, programsekretær/programleder Borg Informasjon, korrespondent i Norsk Telegrambyrå m.fl. Har siden 1990 spisset journalistikken mot helse & medisin etter å ha tatt preklinisk studie, klinisk kjemi og medisinsk psykologi ved Biomedicinsk Centrum/Universitetet i Uppsala. Var med fra starten i Mat & Helse, jobbet fast frilans for Hjemmet, Allers, fagpresse & dagspresse som medisinsk journalist. Sertifisert psykoterapeut i TFT.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.