Lykkepiller, virker det mot depresjon?

Danske forskere har foretatt en systematisk litteraturgjennomgang som vurderer hvorvidt selektive såkalte lykkepiller (serotonin-reopptakshemmere – SSRI) faktisk er effektive ved alvorlig depresjon.

Etter et litteratursøk i sentrale forskningsdatabaser ble 131 randomiserte, placebokontrollerte studier med totalt 27422 forsøkspersoner med i studien. Selv om lykkepiller ble funnet å ha en signifikant effekt på depressive symptomer, var alle forsøk forbundet med problemer (utvalgsskjevheter) og den kliniske nytteverdien tvilsom.

 

– SE OGSÅ: Vitamin B-3 effektivt mot psykiske lidelser

 

Det ble videre funnet at disse medikamentene øker risikoen for både alvorlige og mindre alvorlige bivirkninger. Forskerne konkluderte med at de små potensielt fordelaktige effektene ser ut til å bli oppveiet av skadelige effekter.

 

Kilde:

Helsemagasinet VOF mai 2017

http://bmcpsychiatry.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12888-016-1173-2

 

 

1 KOMMENTAR

  1. Ja jeg har lurt på hvor lenge en skal ta Antidepressive, selv om det er bare en liten dose på 20 mg. Har tatt fast 20 mg over en tidsperiode på 26, 27 år nå pga. «Dysymi» Men så tenker jeg at det er bare en liten dose som kroppen klarer å kvitte seg med de skadelige effektene. Selv vet ikke hva det skulle være. Mange eksperter sier at det er for liten dose, men da måtte effekten av medisinene være mer tydelig, noe de ikke har vært, så det blir en form for vedlikehold dose da. Dette kan jeg si fordi hvis jeg ikke tar medisinen på en ukes tid, eller kortere en det også, så blir jeg mer stresset og deprimert.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.