Som et fingeravtrykk, har vi alle vår særegne kroppsduft. Denne sender ifølge forskerne ut viktige signaler til kvinner og menn i jakten på en ny partner. Duften kan virke frastøtende eller som en magnet.

Tekst: Berit Kvifte

Duftenes språk har vært gjenstand for mange studier opp gjennom årene. En av de mange, publisert i vitenskapstidsskriftet,«Proseceedings of the Royal Society B», tar for seg hvordan menn kan «lukte» seg fram til når kvinnen er som mest fruktbar. 57 menn deltok i studien der hensikten var å finne ut hvilke kvinner de ble tiltrukket av etter å ha snust på bomullsdotter som kvinnene skulle sove med under armen om natten. Parfyme og dusjkremer var ikke tillatt.

Reneste honningkrukken!

Det er allerede fastslått at kvinner har en individuell og innebygget radar på hvilke menn de ser for seg kan bli en god far for sine framtidige barn. Ifølge forskerne, er svettelukten til mannfolka avgjørende for hvilken mann hun snuser seg fram til.

Nå viser det seg at menn har tilsvarende instinkt og radar påslått når de legger ut på jakt etter kvinnen de ser for seg kan bli en god mor for deres barn. Faktisk virker kvinneduften på spesielle tidspunkter som reneste «honningkrukken». Det vil si når kvinnen har eggløsning.

I studien leverte 28 friske og fertile kvinner med normal menstruasjonssyklus bomullsdotter de hadde sovet med under armene i tiden rundt eggløsningen. Ifølge Discover Magazine måtte de også levere spyttprøver som forskerne analyserte for mengde stresshormoner.

Enighet om duftende tiltrekning

Mennene fikk lukte og karaktersette «bomullsprøvene» ettersom hvor tiltrekkende duften var. Det viste seg at de var samstemte om hvilke bomullsdotter som fenget mest. Da forskerne sammenlignet bomullsdottene med spyttprøvene, kunne de helt klart se en kobling mellom duft og nivåer av visse kjønnshormoner.

Tegn på fruktbarhet

Kvinner med høye nivåer av østrogen og lave verdier av progesteron hadde den mest attraktive kroppsodøren, ifølge Daria Knock ved University of Bern.

Dagens menn har med andre ord fortsatt urinstinktet i seg om de får i oppgave å velge seg en kvinne kun ved hjelp av duft når de vil bygge rede og stifte bo. Men, det forutsetter altså at kvinnen ikke har dynket seg i parfyme og velduftende kremer!

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.