Det fins neppe et menneske her i landet som ikke kjenner løvetannen fra barnsbein av. Få andre vekster har spilt en viktigere rolle i barnelekene enn denne store, kraftige planten med de knallgule blomsterkurvene.

 

Tekst av Pål Hermansen og Geir Flatabø | Tilrettelagt av Birthe Storaker

 

 

Ofte laget barna kranser eller lenker av den, eller de hule stilkene ble brukt som fløyte. På grunn av store forskjeller i saftspenningen mellom cellelagene, har blomsterstilken en merkelig evne til å krølle seg opp hvis den deles i strimler og plasseres i et fuktig miljø, som f .eks. i en barnemunn. Men aller vanligst var det kanskje å blåse på de skjøre ullhodene når blomstringen var over et stykke ut i juni. Hvis ikke alle frøene forsvant med en «blås», kunne det fortelle om man ble gift, hvor mange friere eller barn en fikk, eller om det skulle bli pent vær. Barna kunne også blåse i stilken og lage lyd som i ei fløyte på forskjellige måter.

 

(FOTO: AdobeStock)

 

I folkemedisinen er løvetannens glimrende helbredende egenskaper kjent fra tidlige tider. Innen dagens plantemedisin står den fremdeles like sterkt. Det har vært særlig vanlig å bruke løvetann i rensende og styrkende vårkurer, først og fremst hos pasienter med dårlig leverfunksjon, stoffskifteproblemer, gikt og reumatisme. Under kuren må te eller friskpresset saft drikkes daglig over et par måneder. De nye, friske bladene anbefales ellers til salater og som erstatning for annet grønt i husholdningen. Om våren er innholdet av de aktive stoffene størst i bladene, om høsten fins det mest av dem i rota. Det er årsaken til at høstkurer med løvetannrot også har vært anbefalt. I vintersesongen kan du faktisk også sikre deg frisk, grønn løvetann ved å sette røtter i ei bøtte eller potte innendørs. Den vokser villig under slike forhold, på samme måte som engsyre, sikori og endivie.

Av innholdet i løvetann er bitterstoffet taraxacin mest fremtredende. I tillegg er planten rik på mineraler, vitaminer (særlig C-vitamin) og andre næringsstoffer, noe som blant annet forklarer bruken mot skjørbuk.

Hele komplekset av innholdsstoffer har en generelt stimulerende virkning på de fleste celletyper. Utskillingen av avfallsstoffer og all kjertelaktivitet øker. Særlig utpreget er stigningen i urinproduksjonen. På fransk har planten derfor fått klengenavnet «pis en lit» (tisse i senga)! Den har en kraftig gallestimulerende effekt, og virkningen både på nyrene og leveren gjør at den er fin ved vannansamlinger i kroppen, ødemer, på grunn av dårlig sirkulasjon gjennom leveren (bl.a. skrumplever). Også plager av nyre- og gallestein kan bedres ved å bruke løvetannte. Urinsyregikt (podagra), andre kroniske leddlidelser og høyt blodtrykk vil kunne motvirkes på grunn av økningen i urinutskillelsen.

Det tyske navnet Augenwurzel (øyerot) og de islandske tradisjonene skulle tyde på at løvetann hadde en eller annen virkning ved øyensykdommer, men noen slik sammenheng er ikke funnet ved moderne forskning. Enten skjuler planten egenskaper som vitenskapen ikke har oppdaget, eller så står vi overfor bruk som stammer fra signaturlærens dager.

 

(FOTO: Pål Hermansen)

 

I tidligere tiders åkerlandskap hadde ikke løvetann en så framtredende plass som i dag. Riktignok var planten spredd over hele landet, men man fant aldri slike knallgule løvetannåkre på våren som vi nå ser. Dette skyldes først og fremst at det har skjedd store endringer i måten å drive jorda på. Nå preges kulturlandskapet av intensiv utnytting, med ugrassprøyting og utstrakt bruk av kunstgjødsel. Dette har ført til at den gamle engtypen med et konglomerat av gras- og blomsterarter nesten er forsvunnet. Et lite utvalg av de mest hurtigvoksende og tilpasningsdyktige plantene tar overtaket, og kveler annen mer langsomtvoksende vegetasjon. Til disse aggressive artene hører avgjort løvetannen, den kan faktisk bli så dominerende at selv de mest hardføre grasartene fortrenges.

En annen årsak til plantens store spredningsevne er at løvetannen kan formere seg uten befruktning, slik som f.eks. marikåpe. Dette fører til at det oppstår en rekke litt forskjellige varianter av planten. Dermed fins det alltid en utgave som er (eller blir) «skreddersydd» når omgivelsene endrer seg. En del av de typene som i dag dominerer vårt kulturlandskap er nok også blitt innført med såkorn fra utlandet.

Dette virvaret av arter har ført til at det er komplett umulig for en utenforstående å bestemme de forskjellige løvetannutgavene. Vi har trolig minst 300 arter med bare minimale forskjeller. Før fagfolkene begynte å kikke etter disse forskjellene, regnet man bare med en løvetannart under navnet Taraxacum officinale.

Når løvetannen først har fått fotfeste et sted den liker seg, er det knapt mulig å bli kvitt den igjen. Det skyldes både et rikt forgreinet rotsystem og en effektiv frøtransport. Rotsystemet gjør at planten spres sterkt ved vegetativ formering, og at mekanisk bekjempelse ikke nytter. Pløying kan på samme måte som hos hestehoven heller føre til spredning. På hvert løvetannhode sitter det gjennomsnittlig 200 frø med fnokker som er fødte seilflygere. Disse spres med vinden, og er ikke seine om å legge under seg nytt land hvis de lander på mottakelige steder.

 

 

Ugras er et underlig begrep. Gras og ugras, dyr eller udyr, vi mennesker setter artene i bås etter om de er nyttige eller brysomme for oss. Men alt er arter som har sin selvsagte plass i omgivelsene våre. Dessuten, om noen planter er brysomme for bøndene, kan de være nyttige for oss vanlige mennesker. Blant dem hører løvetann. Så kanskje du heller skal lære deg å sette pris på løvetannen enn å luke den vekk!

 

Løvetann (Taraxacum officinale) Dette er en samlebetegnelse. Vi har egentlig over 300 små-arter av løvetann hos oss. Kurvplantefamilien. Flerårig. 30 cm høy, større på gjødslete steder. Rikt forgreinet rotsystem. Bladene i rosett ved bakken, hul blomsterstilk. Blomsten er en samling av ca. 200 gule enkeltblomster. Inneholder hvit, litt besk melkesaft. Vanlig over hele landet, også høyt til fjells. De fleste artene er bundet til kulturlandskapet. Blomstrer i mai – juni. Taraxacum kommer av arabisk tarakshakok som betyr «besk urt», og sikter til den bitre smaken. Officinale betyr «som hører til på apoteket», og henviser til bruken som medisinplante.
Innhold: Registeret av innholdsstoffer er bredt. Viktigst er bitterstoffet taraxacin, men vi finner også en rekke mineraler, vitaminer og bioaktive flavonoider. Bladene er rike på beta-karoten, vitamin C og jern, planten inneholder mer jern og kalsium enn spinat. Vi finner flavonoider som luteolin, apigenin, isoquercitrin, kaffesyre, og klorogensyre, dessuten terpenoider, triterpener, and sesquiterpener samt gummi /kautsjuk. Dessuten fins Taraxalisin – en serin-proteinase.
Folkemedisin: Har vært brukt som stimulerende og utrensende middel i vårkurer, hvor den urindrivende effekten virker mot gikt, reumatisme og nyreproblemer. C-vitamininnholdet gjorde planten egnet mot skjørbuk.
Naturmedisin og mat: Brukes ennå som stimulerende, urindrivende og utrensende middel. Rota kan spises som grønnsak og ferske vårblader er brukt som salat. Du kan også lage te og vin av løvetann.

 

 

Hvis du skal plukke løvetann, så prøv å finne steder som ikke er preget av mye kunstgjødselbruk. Ekstra fine er løvetannplanter i fjellet, fjell-løvetann, de er generelt mindre bitre enn ugrasløvetann og egner seg godt som ingrediens i salater. I Frankrike er det avlet fram egne grønnsakløvetann-sorter som og gir større og mer smakfull bladavling. Gullgule løvetannenger er fine for biene og kan gi en gyllen honning som krystalliserer lett.
Harald Sverdrup: Løvetannens bønn
Blås på meg barn!
Fang mine stigende stjerner
og kikk på min gule sol
– som brenner i gressets grønne himmel –
med alle de undrende øyne.
La de små barn komme til meg
for de vet ikke hva ugress er.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.