Dårlig renhold i munnen kan føre til hjertesykdom, men også til at tennene faller ut.

Stadig flere får den skumle tannkjøttsykdommen periodontitt. Dette er en infeksjon som gir en betennelse som fører til at tannfestet til tennene ødelegges, tannbeinet svinner hen og tennene faller ut. I følge tannlege og spesialist i periodonti, Johan Øiestad, er vi alle disponert for å få denne sykdommen, men enkelte er mer utsatt enn andre.

– Svært mange går rundt med bakterieinfeksjonen i munnen, men ikke alle utvikler sykdommen, forteller han og forklarer at livsstil har mye og si for om du får lidelsen.

– Massiv røyking kombinert med stress kan føre til at sykdommen blomstrer. Den typiske pasienten er en storrøykende kvinne mellom 40 og 60 år, og som over tid har opplevd følelsesmessig stress. Men også yngre mennesker og folk som ikke røyker er blant de som rammes, forklarer Øiestad, som til daglig driver privat praksis i Kristiansund og på Sunndalsøra, og som har skrevet bok om tannhelse.

Øiestad sier at sykdommen har få symptomer, og mange merker ikke at de har den før det er for sent, og tennene begynner å løsne.

– Det er viktig for å ha god tannhygiene å gå regelmessig til tannlegen. En tidlig diagnose kan hindre at du mister tennene. Har de først begynt å løsne, er det lite du kan gjøre, forteller Øiestad og legger til at når flere tenner løsner og faller ut, blir det ofte behov for omfattende tannbehandling og kostbare tannerstatninger

 

– LES OGSÅ: Er det nødvendig med rotfylling?

 

Slik forebygger du tannsykdom:

Stump røyken. Ifølge studier utført ved Tufts University School of Dental Medicine har røykere dobbelt så stor risiko som ikke-røykere til å miste tennene. De forklarer det med at røyking tørker ut munnen, og stanser spyttproduksjonen. Det er spyttet som holder munnen ren, og når munnen blir tørr, er sjansen for bakterievekst mellom tennene og i tungens hulrom stor. Øiestad bekrefter at det er en sammenheng mellom tannsykdommer og hjerneslag og hjerteinfarkt, og at røykere har en høyere frekvens av det enn andre. En annen negativ effekt av røyking er at nikotinen og røyken tas opp i tannemaljen og skaper misfarging. Dersom du strever med å bli røykfri, snakk med fastlegen din. Legen kjenner alle behandlingsalternativene og vil kunne anbefale en metode som passer deg.

Puss forsiktig. Det er anslått at to av tre personer bruker for mye press når de børster tennene. Dette skyver tannkjøttet tilbake og bidrar blant annet til at tannrøttene blir mer utsatt for følsomhet og hull. Synlige tannhalser behøver ikke å være farlig, men det er smertefullt og kan føre til at man børster mer forsiktig, og unngår å bruke tanntråd på grunn av ubehaget. Tannlegens råd er å bruke tannkrem og munnskyllevann mot sensitivitet. Dette kan i mange tilfeller hjelpe. Hvis problemet ikke gir seg, bør du oppsøke en tannlege som kan legge på et lag med plast slik at plagene roer seg. Han anbefaler også å bruke en elektrisk tannbørste som roterer.

–Disse er svært effektive, men må brukes nøyaktig rundt hver tann. Bruker du en vanlig tannbørste bør du velge en myk variant, og sette den med hårene ned mot tannkjøttet og rotere, i stedet for å børste horisontalt.

 

– SE OGSÅ: Ukjent godt alternativ til rotfylling

 

Skift tannbørste ofte. Å bruke den samme tannbørsten for lenge, er som å bruke den samme gaffelen i ukesvis uten å vaske den. En studie utført ved universitetet i Manchester, viser at en gjennomsnittlig tannbørste inneholder rundt ti millioner bakterier, og disse kan i sin tur føre til en rekke helseproblemer. Blant annet streptokokker, hjertesykdom, kroniske infeksjoner og E.coli. Øiestad oppfordrer deg til å bytte tannbørste to-tre ganger i året, og alltid etter sykdom!

Rens mellom tennene. God tannhygiene er den beste måten å forebygge tannkjøttsykdom på. Å fjerne plakk – også mellom tennene er viktig. Øiestad råder deg til å gjøre ordentlig rent mellom tennene minst en gang om dagen. I tillegg til vanlig pussing bør du alltid bruke tanntråd/ tannpirker og eventuelt et skyllevann som dreper bakterier. Hvis mellomrommene mellom tennene er svært store, noe som er tilfelle etter tannkjøttoperasjoner, er mellomromsbørster best å bruke. Tannpleieren eller tannlegen vil hjelpe deg å finne riktig størrelse, og vise deg hvordan du skal bruke dem for å gjøre mest mulig rent.

Gå regelmessig til tannlegen. Periodontitt er en snikende sykdom som har få symptomer. Regelmessige tannlegebesøk kan avdekke sykdommen på et tidlig stadium. Sykdommen diagnostiseres ved en klinisk og røntgenologisk undersøkelse.

– På røntgen ser man tap av kjeveben, som er et sikkert tegn på at sykdommen har utviklet seg fra tannkjøttet og til benet.

 

Tekst: Randi Solstad

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.