Hvem sa at pepperkakene behøver stekes? Disse rå pepperkakefigurene,  fungerer utmerket som ventesnop i førjulstida! Og husk! Les gjennom hele oppskriften før du starter.

Ikke noe raffinert sukker, ikke noe mel, gluten, eller melk, bare tørka frukt og nøtter. Næringsrikt og godt, som også passer for barn.  Kjøp gjerne økologiske  nøtter i større kvanta, bløtlegg og tørk på lav varme. Da reduseres antinæringsstoffer og nøttene blir lettere fordøyelige. Men det er ikke noe must. Gjør det hvis passer seg slik, hvis ikke  så dropp det.

SE OGSÅ: Hjemmelaget sjokoladeplate før jul!

Det er jo ikke noe som er mer jul enn tørka frukt og nøtter, sånn strengt tatt? Det var jo det «snopet» man spiste i «gamle dager» til jul. Eksotiske greier man ikke fikk tak i hele året…

Krydder eller eteriske oljer?

Du kan gjerne smaksette «pepperkakene» med tørket krydder, på linje med det du bruker i vanlige pepperkaker, men her har jeg valgt å bruke eteriske oljer, siden det er praktisk og jeg alltid har det for hånda.

Ingredienser:

    • 8 store, myke dadler
    • 6 tørkede fiken
    • (Note: du kan selvsagt bruke enten bare dadler eller bare fiken)
    • 3 dl cashewnøtter
    • 3 dl mandler
    • 1/2 ss smeltet kokosolje
    • En raus klype salt
    • 1/2 ts ekte vaniljepulver
    • 2 dråper eterisk olje av ingefærrot
    • 2 dråper eterisk olje av nellikspiker (clove bud)
    • 1 dråper eterisk olje av ceylonkanel (cinnamon bark)
    • (Evt. ca. 1/4 ts tørket, malt krydder av hver type)

Fremgangsmåte:

Kjør nøtter og mandler i foodprosessor til en fin masse. Tilsett tørket frukt i grove biter, pluss kokosoljen tilsatt eteriske oljer eller krydder og kjør til massen er blandet og henger sammen på klissete vis. Ikke kjør så lenge at fettet begynner å tyte ut, men bare til såvidt det begynner å slippe!

La gjerne ligge kjølig over natta eller noen timer før du begynner kjevlingen.

Kjevle ut massen mellom to bakepapir til omtrent en cm tykkelse. Pakk rundt bakepapiret og legg gjerne i fryseren noen timer før du stikker ut figurer. Stikk ut figurer med små pepperkakeformer. Legg over på tallerkener og sett i fryseren over natta.

Knasende sprø snø

Bland eggehviten med nok melis til at det blir en tyktflytende masse, passende til å sprøyte fra en sprøytepose med tynn spiss/lite hull. Sprøyt på glasur i ønsket mønster, og strø eventuelt på litt strøssel på toppen (vær rask, før glasuren stivner!)

Oppbevar gjerne i fryseren i en beholder med lokk, så holder de seg faste og beholder dermed formen. Snøen blir også knasende sprø og gir en nydelig kontrast til de myke pepperkakene! Du kan selvsagt også oppbevare i kjøleskap, da vil de bli noe mykere.

Snøknas:

    • 1 eggehvite
    • Sukrinmelis eller vanlig melis

Oppskriften er levert av Kristine Oddvin Andersen og hennes blogg https://tankekilden.no/

Rå pepperkaker, raw pepperkaker, glutenfrie pepperkaker, sukkerfrie pepperkaker, myke pepperkaker

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.