Daglig publiseres det nye artikler om forskning på D-vitamin, forteller professor emeritus Johan Moan i denne videoen. De fleste er bekreftelser på tidligere års forskningsresultater, men forskningen på betennelsesmolekylet resistin som viser at ultrafiolett stråling kan redusere resistin-nivået er relativt ny.

Personer med høye nivåer av resistin har ofte lave nivåer av D-vitamin forteller Moan. Lite sol kan derfor være en medvirkende årsak til blant annet MS (multippel sklerose) og diabetes.

 

Det forskes på solens effekt på kroppen gjennom å se på ¨betennelsesmolekylet resistin. Resistin ble oppdaget i 2001 og det er fremdeles mye vi ikke vet om dette molekylet. Man finner molekylet i immunceller (makrofager) og i fettvev. For mye resistin i kroppen kan  forårsake insulinresistens og knyttes til diabetes, overvekt, kreft, hjerte- og karsykdommer og autoimmune sykdommer som blant annet MS. Resistin er følsom for UV-stråling og har vist seg å bli redusert ved UV-behandling hos psoriasispasienter. Disse nye funnene viser oss enda en grunn til at soling er sunt. Dette kan også delvis forklare den økende forekomsten av MS og diabetes ved for lite sol.

 

 

– LES OGSÅ: Solen bør også nytes uten solkrem

 

Hvor mye sol trenger jeg?

De fleste sier at 15-20 minutter sol hver dag skal dekke behovet for D-vitamin, men det avhenger av tid på døgnet, årstid og hudfarge. På denne årstiden smører vi oss med solkremer for å beskytte oss mot solen men solkremen kan også hindre det viktige opptaket av D-vitamin. Det er anbefalt å vente med smøringen med solkrem de først 10-20 minuttene man er eksponert for sol for å fylle på med D-vitamin.

 

Kilde:

Sol, solarier og helse – Fys 1000, 2017 – Gjesteforelesning av Johan Moan

 

 

Produsent/web-redaktør i TV-Helse. Fullførte Bachelor of Arts i England. Har jobbet i olje- og gass-industrien med blant annet HMS og kursing. Produsert film og animasjoner for en rekke lokale, nasjonale og internasjonale selskaper som freelancer. Har diabetes type-1.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.