Magnesium og vitamin D passer sammen som brød og smør. Vi mangler trolig begge, men det er magnesium som spiller nøkkelrollen i å regulere nivåene av «solskinnsvitaminet», hevder forskere fra Vanderbilt University Medical Center.

Selv om folk ofte tar tilskudd av vitamin D, innser de ikke at magnesium er like viktig. Magnesium optimaliserer nivåer av D-vitamin hos de som har mangelfulle nivåer og senker den hos de svært få av oss som har høye nivåer, sier forskere fra Vanderbilt University Medical Center.

Vitamin D er viktig for vår velvære, men flere studier har nylig antydet at høye nivåer øker risikoen for tykktarmskreft. Ser vi på funnene igjen, har Vanderbilt forskerne funnet at det virkelige problemet er at folk de studerte hadde lavt nivå av magnesium. Vitamin D er farlig kun når det ikke er regulert.

Når D-vitamin nivået er verken for høyt eller lavt, beskytter det mot hjertesykdommer, kreft og mange andre helsemessige problemer, har forskerne funnet. Dette kan bare oppnås når magnesiumnivået også er høyt nok.

Teorien ble testet på 250 personer som stod i fare for å utvikle tykktarmskreft, som fikk enten magnesium eller et placebotilskudd.

Forskerne regner med at opptil 80 prosent av folket har mangelfullt magnesiumnivå. I tillegg til kosttilskudd, finner vi magnesium også i mørkegrønne bladgrønnsaker som spinat og grønnkål, bønner, hele korn, mørk sjokolade, fet fisk, nøtter og avocado.

Flere har gjort liknende funn. En rapport publisert i The Journal of the American Osteopathic Association viser at vitamin D ikke kan metaboliseres uten tilstrekkelig magnesiumnivåer, noe som betyr at vitamin D  fortsatt er lagret og inaktiv for så mange som 50 prosent av amerikanerne.

Folk tar vitamin D-vitamintilskudd, men innser ikke hvordan det blir metabolisert. Uten magnesium er vitamin D egentlig ikke nyttig eller trygt, sier studiens medforfatter Mohammed S. Razzaque, MBBS, PhD,  professor i patologi ved Lake Erie College of Osteopathic Medicine.

Det er to måter å måle magnesium nivået på. Det vanligste er i plasma, som gjøres hos fastlegen. Denne verdien sier derimot ingenting om hvor mye magnesium som er inne i cellene. For å finne nivået i cellene må man teste magnesium intracellulært. Dette gjøres foreløpig ikke hos fastlegen, men denne blodprøven kan tas hos Lab 1. For å vite om kroppen nyttiggjør seg av magnesium trenger vi å vite om mineralet går inn i cellene da kofaktorene til magnesium er B6, Boron og bikarbonat.

 

80 prosent av folket har mangelfullt magnesiumnivå (FOTO: AdobeStock)

 

Kilder:

https://www.wddty.com/news/2019/01/vitamin-d-deficiency-then-take-this-vital-nutrient-as-well.html

American Journal of Clinical Nutrition, 2018; 108: 1159-61

https://www.news-medical.net/news/20180226/Vitamin-D-cannot-be-metabolized-without-sufficient-magnesium-levels-review-finds.aspxfbclid=IwAR2cjormmpAxqg04c8HoU059PvlthH7MlvSZGPmAqOsxxMB26eNHHWE394o

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.