Allerede på 80-tallet, som overlege på Gaustad sykehus, begynte Dr. med. Karl Ludvig Reichelt å få en mistanke om at det var en sammenheng mellom kosthold og visse psykiske tilstander som blant annet ADHD, autisme, schizofreni og depresjon.

 

Reichelt sin teori er at ved nedsatt fordøyelse av proteinet gluten, som finnes i blant annet brød, og melkeproteinet kasein, vil det dannes opiode peptider som går gjennom tarmveggen og inn i blodbanen og påvirker sentralnervesystemet. Når kroppen ikke klarer å bryte ned disse, kan de gi en morfinliknende effekt som på sikt kan føre til mentale forstyrrelser. I tillegg blir det tatt opp for mye protein fra tarmen slik at det dannes antistoffer mot gluten og kasein. Disse antistoffene påvirker hjernen ved å ”overvekke” den.

Det betyr at de som har proteinintoleranse ikke kan ”stenge ute», eller «hemme” opplevelser som kommer inn i nervesystemet, noe som fører til at de blant annet kan trekke seg tilbake og isolere seg sosialt for å beskytte seg. I innslaget over går Reichelt i korte trekk inn på forskningen han har gjort med kronisk inflammasjon i tarm med blant annet autistiske barn.

 

Se også: Ingen tvil om at kosthold påvirker hjernen

 

Se også: Barn som mangler omega 3 kan få ADHD-lignende adferd

 

Bør behandles før puberteten

I følge Reichelt virker disse peptidene direkte på hjernens utvikling.

–Vi vet at jo lengre barn med autisme har sykdommen, jo mer forandringer i hjernen får de. Kommer de tidlig til behandling øker sjansen for at de blir friske. Jo eldre de blir, jo mer restsymptomer vil de ha, så det er om å gjøre og komme til behandling før puberteten, sier han.

 

Leger er kritiske

Behandlingsformen er ikke anerkjent, derfor er legene kritiske. I følge Reichelt skyldes dette at det ikke finnes mange nok positive undersøkelser som har vært kjørt over lang nok tid.

Ernæringsfysiolog Dag Viljen Poleszynski er derimot en av dem som støtter Reichelt sin teori.

– En hypotese er at ved feil kosthold dannes det en del peptidkjeder i tarmen som er fremmede for oss. Og fordi mange har lekkasje i tarmen, vil disse komme inn i blodbanen, opp i hjernen og forstyrre hjernens funksjon, forteller han og legger til at dette kan ha en sammenheng med for eksempel autisme og schizofreni, men også bidra til forverring av MS og en rekke andre autoimmune tilstander.

Poleszynski forteller videre at man kan reagere på mat uten å ha klassiske allergisymptomer. Reaksjonene kan komme i form av luft i magen, tretthetsfølelse, høyere puls og en følelse av generell uvelhet.

– Årsaken er at mye av maten vi spiser i dag er ukjent for vårt fordøyelsessystem.. Vi spiste ikke korn og drakk ikke melk for over 10 000 år siden, og vi fikk ikke i oss sukker. Dette er ny mat i evolusjonært perspektiv, sier han.

– Kroppen vår er tilpasset et miljø som ikke inneholdt sprøytemidler, kjemikalier og raffinerte matvarer. Den gangen da vi var jegere og sankere, spiste vi maten fersk slik den var fra naturens side, og vi hadde sannsynligvis en annen og mer balansert tarmflora.

 

 

TV Helse informerer om alt innenfor helse, medisin, skjønnhet, kosthold og trening som kan ha betydning for deg og din livskvalitet. Vi vil gi deg gode råd og nyttige tips som kan bidra til at du blir i stand til å gjøre riktige valg i forhold til din egen helse.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.