Folkehelseinstituttet har beregnet at cirka 245 000 personer (4,7 prosent) eller om lag hver 20. nordmann har kjent diabetes. Av disse har cirka 28 000 type 1 og 216 000 type 2. Her forklarer Børre Sunde (f. 1963) fra Nordstrand hvordan han håndterte diagnosen diabetes type 2.

– Jeg ble slapp og trøtt noen få dager etter en sykkelulykke og tok en sjekk for å finne ut av om ulykken kunne ha forårsaket noe annet enn ytre skader. På blodprøver fikk jeg påvist høyt langtidsblodsukker og høyt fastende blodsukker tre dager på rad. Etter det tok jeg en glukosebelastningstest og fikk da påvist diabetes type 2, forteller Børre.

Børre har hatt svært få plager, tilnærmet ingen etter at han fikk diagnosen og har holdt langtidsblodsukkeret under 6,5 prosent hele tiden, selv om det gradvis har økt med årene. Diagnosen ifølge fastlegen er diabetes type 2, og i tillegg til insulinresistens var egenproduksjonen av insulin så lav at han ble klassifisert nesten å ha type 1.

Diabetesdiagnosen fikk han for omtrent 11 år siden i 2007, da han var 44 år. Ifølge fastlegen er han sannsynligvis arvelig disponert. Faren hans fikk påvist diabetes type 2 noe før fylte 60, men han hadde nok hatt det en stund før det. Også hans far hadde samme sykdom.

Børre hadde ønske om å utsette medikamentell behandling og insulininjeksjon så lenge som mulig. Han bestemte seg i stedet for å endre kostholdet og trene mer. På grunn av gradvis økende langtidsblodsukker og noe høyt fastende blodsukker om morgenen har han fått resept på Metformin, men har enda ikke begynt å bruke dette medikamentet.

– Jeg kuttet omgående ut alle søtsaker, kaker og bakverk, brød, ris, pasta, poteter og andre produkter med sukker og raske karbohydrater, forteller Børre. Jeg sluttet også med øl og brus, inkludert lettvarianter. Nå trener jeg fire til seks dager i uka, fortrinnsvis med lav intensitet over lengre tid, men forsøker å legge inn to styrketreningsøkter per uke. Høyintensitetstrening øker mitt blodsukker. Selv om all trening er bra, unngår jeg helst dette, forteller han videre.

Børre har holdt sykdommen i sjakk i over 10 år og har ingen typiske diabetesplager. Han går jevnlig til kontroll hos lege, som inkluderer blodprøver og en årlig sjekk hos øyelege. – Min lege dr.med. Erik Hexeberg er til nå svært fornøyd med mine resultater og jeg stoler fullt og fast på ham med hensyn til råd og oppfølging, sier Børre. Da jeg fikk diagnosen, var jeg ingen typisk «diabetiker». Jeg levde sunt, var (er) normalvektig og trente mye. Jeg hadde derfor ikke så mye å «gå på» med hensyn til livsstilsendring, men tok de grepene jeg kunne og har vært veldig bevisst på å holde kontroll på kostholdet og mosjonere tilstrekkelig. Jeg har også en god fastlege som ikke har «kjørt» på med standard forslag, som helsemyndighetenes kostholdsråd og insulin / medisinering. Vi diskuterer i liten grad min diabetes, da hun ser at jeg har kontroll på den med de tiltak jeg allerede gjør, sier han videre.

LES OGSÅ: Ingen lege har sagt til meg at dette kan være mulig!

Tips til andre som vil utsette medikamenter:

  • Ta sykdommen alvorlig og ta grep med en gang. Mye kan gjøres ved kosthold og mosjon.
  • Forsøk å endre flere vaner på en gang. Det gjør litt «vondt» de første ukene, men når søtsuget gir seg, er det verste over.
  • Finn mat som gir metthetsfølelse og jevnt blodsukker. Eggerøre med litt smør og ost på morgenen gir suveren metthetsfølelse, og du holder deg mett i hvert fall til lunsj. Ikke gå i ”fettfella”, man må ikke pøse på med fett for å bli mett. Unngå ferdigmat.
  • Om du ikke trener, anbefaler jeg å starte med noen gåturer hver uke. Etter hvert som formen blir bedre og blodsukkeret blir stabilt lavere, er det enkelt å øke treningsmengden. Jevnt blodsukker gir mye mer energi, og lysten til å bevege seg øker.
  • Stress er en faktor som påvirker blodsukkeret (min verste «fiende» i så måte). Finn teknikker som reduserer stress, som for eksempel å gå eller løpe en tur i naturen og ta inn omgivelsene – og bare det. To fluer i en smekk. Lykke til!

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.