På 1970-tallet ble det vedtatt at sukker ikke var spesielt farlig for helsen. I stedet fikk fett, og særskilt det mettede fettet, det meste av skylda for hjerte- og karsykdommer.

Nå vet vi bedre. Det er overforbruket av sukker og stivelse som gjør skader på kroppen vår, ikke et sunt inntak av nyttige fettstoffer.

I intervjuet under hører du Ingemar Ljungqvist intervjue legen Agneta Schnittger, om naturlig sukker, kunstig sukker, fett og stivelse. – Det beste for kroppen er naturlige råvarer uten tilsetninger, og mettet fett er bedre enn sukker og stivelse som energikilde, sammenfatter Schnittger.

– Brunt sukker er ikke bedre enn hvitt sukker, hevder Schnittger, og Ljungqvist mener at det sterkt raffinerte sukkeret har endret seg, og består av D-glukose og L-glukose, der sistnevnte type ikke kan anses som naturlig for kroppen. Schnittger kommenterer ikke påstanden, men peker på at sukkerforbruket har økt fra 5 kg til hele 30 kilo per år per person! Tar du i tillegg med stivelse i kalkylen, ender nivået på ikke mindre enn 60 kilo sukker per år per person!

LES OGSÅ: Sukkeravhengig? – 25 prosent av oss blir det

Modifisert stivelse er et tvilsomt tilsetningsstoff

Schnittger påpeker er at all stivelse vi spiser, starter omvandlingen til rent sukker allerede i munnhulen, takket være enzymet amylase. Etter å ha passert magesekken omvandles stivelse til sukker tarmen. Hun advarer spesielt mot modifisert stivelse som i dag finnes i en rekke matvarer – det vil si stivelsen som tilsettes produkter for å erstatte fett og for å gjøre produktene myke og lette i konsistensen. De er veldig vanlige i yoghurt med smak. – Denne type stivelse er veldig belastende for kroppen, sier Schnittger.

Agneta Schnittger velger hovedsakelig organiske råvarer. Februar 2020. Provence. Foto: Torbjörn Sassersson

Naturlige råvarer er best

Agneta Schnittger råder alle helseinteresserte til å unngå sukkerprodukter og hel-eller halvfabrikata. Det er bedre for kroppen å skaffe seg energi via fett (fettsyrer og ketoner) enn sukker. Om så, kan leveren selv produsere sukker ved behov i kroppen.

Hvilke råvarer har Agneta på sin tallerkenen i sin egen husholdning, spør Ingemar Ljungqvist, hvorpå legekollegaen svarer:

Smør, olivenolje, avokado, fet fisk, egg, ost

Kolesterol er normalt ikke et problem for kroppen. Tvert i mot, understreker Schnittger som mener at kroppen trenger kolesterol, som også er produsert av leveren.

I den andre delen av intervjuet, vedgår Agneta at stivelse tross alt gir kroppen energi, selv om sukker egentlig ikke er nødvendig for den. Sukker gir oss et dopamin-kick, men sukker er også vanedannende. Ljungqvist går også inn på blodsukkernivåer og insulinets rolle for å regulere verdiene. Insulin må være til stede i riktig mengde i blodet.

LES OGSÅ: Vet du om du har høyt blodsukker?

Begge deler lager problemer

– Hva gjelder søtningsmidler som aspartam og acetsulfam, er ingen av dem å foretrekke fordi kroppen oppfatter dem som sukker. Det gjør at kroppen aktiverer insulinet som utløser hormonstyrt sultfølelse, og så er karusellen i gang igjen; vi vil spise mer, sier Schnittger.

Ljungqvist og Schnittger diskuterer også det naturlige søtningsmiddelet, stevia, som oftere leveres industrielt framstilt enn direkte fra planteriket. Problemet gjelder imidlertid også for dette søtningsmiddelet, sier Schnittger. Nemlig at insulinet aktiveres og fører til en sultfølelse som for de fleste nesten er umulig å motstå.

– Hvordan du enn snur og vender på det, innebærer bruk av kunstige tilsetningsstoffer at kroppen ikke kan bryte ned stoffene på en naturlig måte. De kunstige søtningsmidlene har en tendens til å bioakkumulere i kroppen, og leveren får problemer med å håndtere stoffene.

Konklusjonene de to legene kommer fram til, er at det beste for kroppen er naturlige råvarer uten tilsetningsstoffer og at mettet fett er bedre enn sukker og stivelse som energikilde.

 


Tekst, foto og video-redigering: Torbjörn Sassersson | Sluttredigering av video: Arnt-Olav Enger

Oversatt / bearbeidet av Berit Kvifte

Artiklene til Agneta Schnittger kan leses magasiner som Medical Access, Medical Magazine, men også NewsVoice og TV Health. Hun planlegger å gi ut en ny bok om helse i 2020.

Kilder:

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.